Skocz do zawartości
DziuraWy71

Problem z wejsciem na klawiature

Rekomendowane odpowiedzi

Mam plyte Lucky Star, kilka lat ma za soba... Model oznaczony 6V693N ver: 2.0. Problem jest tej materii, ze urwal mi sie port klawiatury na niej... ona nie ma usb, a ja nawet nie mam takiej klawy. Plyta jest oka, tylko ze nie mam gdzie podlaczyc nawet klawiatury :P Czy mozna jakos ja wsadzic w Seriala, Ps/2 ?? mam klawe na ps/2. Aha - tego kontrolera ps/2 tez nie mam :P wiem, ze lajza ze mnie ale tak wyszlo ze sie spalil... jesli to konieczne to moge skolowac. Problem w tym, ze ten port ps/2 na plycie jest przezbaczony na mysz...Najlepiej bylo by podlaczyc do COMa.... Czy da sie jakos ? Czy przejsciowa COM -> PS/2 nie spali klawy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakis czas temu mialem podobny problem

ps/2 od tak przestal dzialac :)

rozwiazaniem problemu byla kupiona za 25zl

klawiatura USB, ktora pozniej wymienilem na

aktualnego Logitech'a, a w Twoim przypadku

(do 'myszowego' ps/2 tez nie ma co nawet probowac)

zamiast kabinowania z serialem proponowalbym

kontroler USB na PCI, nie kosztuje duzo,

a zawsze moze sie dodatkowo do czegos :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak sie urwal , to robisz tak ... lapiesz jakas stara plyte ( zniszczona , byle by miala port ps2 ) i spokojnie przelutowywujesz , jezeli nie wiesz ja to dajesz panu elektonikowi i w 15 min masz gotowe , a koszta sa minimalne ... ok 10 zl .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn nie mam nawet gdzie przylotowac tego PS/2 bo to taka plyta stara, ze PS/2 byl na "wysiegniku" tzn. na kontrolerze, od ktorego szedl kabel do Mobo. Probowalem sie bawic w przelutowywanie DINa, ale cos nie moglem go wlutowac (bo naraz mus byc rozgrzane kilka wejsc w plycie, a nie zdarze tak - chyba ze wywale cyne z tych doleczkow. Wtedy wsadze ten port i przylutuje... Myslicie ze jak bede ostrozny to to bedzie dzialac ??)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi