Skocz do zawartości
tomcyk

POMOCY--TEMPERATURA!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Athlona xp 1600+ ale podkrecilem skubanca na 1800+(ok 100Mhz)-w przyszlosci planuje go odblokowac:) i nie wiem czy temperatura 56 st c.na CPU i ok 44 na Mb jest okie?Chyba nie.

mam titana ttc-d5tb 3000rpm i nie wiem czy to styka -jak nie to jakiego coolera kupic -myslalem o Volcano 6+ lub 7:)

CZy kupujac wiatraki na obudowe wazne jest ich rpm ?i gdzie je montowac:)?Z goory dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plyta to Gigabyte ga 7vrx na via kt333-Ta temperatura jest normalnie bawiac sie w windach-.Ale dzis zalozylem wiatrak na tyl obudowy -wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy i w sumie to tak jakby nic nie dal...czy musze insatlowac jeden jeszcze z przodu obudowy? Co myslicie o Volcano 6cu+/7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plyta to Gigabyte ga 7vrx na via kt333-Ta temperatura jest normalnie bawiac sie w windach-.Ale dzis zalozylem wiatrak na tyl obudowy -wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy i w sumie to tak jakby  nic nie dal...czy musze insatlowac jeden jeszcze z przodu obudowy? Co myslicie o Volcano 6cu+/7

W poniedziałek odbieram Volcano 9 mam juz awizo w domu powiem wam jak sobie bedzie radził :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja niestety mam gorszy problem mam xp1700 i plytke asusa a7v266-c przy WC mam 58 stopni (srednio) max 65 przy dobrym titanie miedzianym mialem okolo 60 a potrafila przy max obciazeniu do 70 podejsc.Makonar tlumaczyl mi dlaczego tak jest w jaki sposob moja plyta odczytuje temperature itp ale mi sie to bardzo niepodoba :(( dlatego tez jedyne co narazie podkrecam to moj gf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja niestety mam gorszy problem mam xp1700 i plytke asusa a7v266-c przy WC mam 58 stopni (srednio) max 65 przy dobrym titanie miedzianym mialem okolo 60 a potrafila przy max obciazeniu do 70 podejsc.Makonar tlumaczyl mi dlaczego tak jest w jaki sposob moja plyta odczytuje temperature itp ale mi sie to bardzo niepodoba :(( dlatego tez jedyne co narazie podkrecam to moj gf

To te twoje WC coś słabe kumpel ma WC i na Athlonie XP 1700@2100 ma przy pełnym obciążeniu 41 stopni

Pewnie kupiłeś WC na allegro :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To te twoje WC coś słabe kumpel ma WC i na Athlonie XP 1700@2100 ma przy pełnym obciążeniu 41 stopni

Pewnie kupiłeś WC na allegro :)

jak juz pisalem to po czesci wina mojej plyty glownej,znajomy ma ta sama plytke i athlona 1333 i tez ma klopot z temperatura

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plyta to Gigabyte ga 7vrx na via kt333-Ta temperatura jest normalnie bawiac sie w windach-.Ale dzis zalozylem wiatrak na tyl obudowy -wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy i w sumie to tak jakby  nic nie dal...czy musze insatlowac jeden jeszcze z przodu obudowy? Co myslicie o Volcano 6cu+/7

Wez ten wiatrak co wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e i jest azmontowany na tylniej sciance przestaw zeby wdmuchiwal powietrze gwarantuje spadek temp .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wez ten wiatrak co wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e i jest azmontowany na tylniej sciance przestaw zeby wdmuchiwal powietrze gwarantuje spadek temp .

Popieram!!!

BTW qler proponuje volcano 7(nie plus) około 90 sztuk zlota lub titana cu5tb okolo 80 sztuk zlota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ludziska a czym wy sprawdacie temp na procu :?: :?: :?: :?: :?: :?:

nie iwerzcie tym czujnikom spod proca w sokecie bo one sciemniaja na 10st minimum a jeszcze jak jest zle wykalibrowany chip odpowiedzialny za odczyt temp to prosta pilka - temp jest niepoprawna

dla potwierdzenia tej teori maly przyklad : ten sam proc Celek 1G copermine i radiator (box i zlaman 6000ALCu) plyty 2: Abit BE6 II i ST6e -Raid temp otoczenia taka sama bo polegalo to na zmianie proca z jednej pyty do drugiej i odpalam kompa - wynik roznica w stress 8st pomiedzy plytami odczyt progsem od plyty i speedfanem - BE6 II byl zimniejszy, w idle to samo, a jak dalem miedzy proca i radiator czujnik temp to mi termometr w idle pokazywal cos pomiedzy tymi plytami a w stress tyle ile BE6 czyli z 5-6 st mniej niz st6 :!: :!: :!:

blad pomiaru termometru to okolo 0.5st w stosunku do termometru senfu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Athlona xp 1600+ ale podkrecilem skubanca na 1800+(ok 100Mhz)-w przyszlosci planuje go odblokowac:) i nie wiem czy temperatura 56 st c.na CPU i ok 44 na Mb jest okie?Chyba nie.

mam titana ttc-d5tb 3000rpm i nie wiem czy to styka -jak nie to jakiego coolera kupic -myslalem o Volcano 6+ lub 7:)

CZy kupujac wiatraki na obudowe wazne jest ich rpm ?i gdzie je montowac:)?Z goory dzieki.

powiem tak - narazie mam tego samego wiatraka bo WB nie chce mi się robić teraz. Mam XP1600+@2000+ na magistrali 200FSB i na tym Titanie mam 49*C a max 55*C więc coś musiałeś skopać przy zakładaniu. Popatrz jeszcze raz może za mało pasty albo jakoś dziwnie przylega. Bo to jest za DUŻA temperatura :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3000 rpm mało jak na podkreńcenie 1600xp /// jeśli chcesz mostki łączyć

spraw sobie np voolcano 7 + drogi z deczka jest ok 140 zł ale ma regulacie obrotów jak ci za głośno będzie .normalnie się kręci z 7000 rpm

a wentylatory wstaw jeden z przodu obudowy pod dyskiem Niech wtłacza powietrze a drugi styłu pod zasilaczem niech wyciąga a jak będziesz jeszcze szyną kręcił przyda się zaślepka z wntylatoraem (ami) wyciągająca powietrze na pamięć może to troszke będzie chałaśliwe ale wtedy kręcisz do oporu Mnorznikiem i szyną /// ja tak mam w swojej budzie jakoś wyrzymuje((( pamiętaj o dobrej paście

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomcyk - wiesz co, mialem ostatnio problem na takim samym procku. Temperature mialem 60 stopni najmniej w stanie spoczynku. Jak poszukasz po moim nicku to znajdziesz opis problemu - niewazne. Z moich skromnych doswiadczen wynika, ze procz dobrego wentyla na procku - bardzo dobre efekty przynosi wentylator nie WYDMU<span style="color:red;">[ciach!]</span>ACY lecz WDMU<span style="color:red;">[ciach!]</span>ACY z przedniej strony obudowy. Ktos komentujac moj problem stwierdzil, ze wentyl wyciagajacy z tylu "podbiera" schlodzone powietrze coolerowi z procka - mial w tym duzo racji. Choc kilka osob nie dalo wiary spadkowi temperatury o ok. 20 stopni po przestawieniu coolera - to wlasnie taki jest fakt. Niestety ma to tez jeden minus - slysze ten wentylator... Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzienks wielks JESHUA juz ide popaczec sobie za twoim nikiem i zobacze co w trawie piszczy.......Jedno pytanie jeszcze :To wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy z przodu i jaki z tylu(z tego co pokumalem to NIE wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy z tylu)tzn jaki???

Teraz zamoowilem sobie Volcano 7 i kilka innych bajeroow mysle ze to powinno styknac do krecenia ,,jak myslisz??:)

Z goory dzieki za zainteresowanie:):):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...