Skocz do zawartości
Tym

Jak bedzie wydajniej ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam mały problem, chce wyciac sobie okno w obudowie a nastepnie zamontowac dwa wiatraki ale nie wiem jakie rozmieszczenie bedzie najwydajniesze

mam dwa pomysly, pierwszy to:

Dołączona grafika

wiatrak A wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e powietrze z obudowy a B wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e do srodka

pomysl drugi to:

Dołączona grafika

wiatrak A wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e powietrze do srodka a B wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e.

Co o tym myslicie, a moze macie jakis pomysł jak to zrobic.

P.S. sory za jakos zdjec 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomieszanie wariantu A i B

Czyli wentyl na boku nad CPU, a drugi na tylnej sciance wyciagajacy.

Pomysl dobry wydajnościowo, ale powodujący znaczny wzrost hałasu.

Popieram poprzednie wypowiedzi. Dodatkowy wentyl jako wyciąg pod zasilaczem.

Wiatraczek z dołu przydaje się wtedy gdy jest konieczność schłodzenia dysku, lub karty graficznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prosta metoda.......

bierzemy lutownice transforamtorową.... włączamy.. grot wtapiamy sporo w kalafonię... wyjmujemy, wyłaczamy...

tak przygotowaną zadymiarke... umieszczamy gdzieś przy wlocie do kompa... i włączamy ponownie.. obserwując kłęby dymu i sposób ich przemieszczania się po obudowie....:lol:

cos na styl komoro powietrzenej w lotnictwie.... wtem widac czy poweitrze z wiatraxa docier wogel i w jakiej czesci do procka i innych kluczowych elementów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba nie... robiłes kiedys cos takego? od kiedy to dym ma wysoką temperature i fałszuje... a sam grot nie ogrzeje w 4 sekundy całej obodowy... daj pan spokój.. weź lepiej lutownice do ręki i zbadaj sam... jak nie wierzysz... :P

grzejesz POZA obudową.. a wiatrak zasysa sobie dym... i widzisz kturendyk leci... cz wogle dolatuje do procesora czy od razu jest wysysnae to powietrze przez drugi wiatrak.... chyba proste i logiczne... przynajmniej dla mnie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi