Skocz do zawartości
Gość

Zasilacz FORTRON - co to? I tylko 235W? Styknie?

Rekomendowane odpowiedzi

www.allegro.pl/showitem.php?item=7233671

Co o tym sadzicie? Glownie chodzi mi o cisze. Mam teraz 250 W, wywalone grille ale dalej mi przeszkadza, choc jest w miare cichy (slyszalem juz niezle odrzutowce). Tylko czy te 235W styknie na konfiga podanego ponizej, ewentualnie rozbudowa (procek kolo Celka 1000, grafa Radek 7500 bedzie). Nigdy nie widzialem tej firmy wczesniej. Czy macie jakies zdanie/doswiadczenia/przygody zwiazane z zasilaczami tej marki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W koncu to Fortron. Jedne z lepszych zasilaczy a do twojego sprzetu spoko wtyknie. Wiesz mój kumple miał na 200W codegena durona 750@866 na A7V133 + ti4200 + live + IBM 40 7200 + nagrywarka i CD i działał tylko ze sie ostatnio spalił Buuuuuuuuu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fortron/Source 200W dzial u mnie na konfigu:

Athlon 600 (classic - 0,25 um)

Asus K7M

rozne grafiki (najbardziej pradozerna - GeForce 1)

CD-ROM

CD-RW

Steamer

2 dyski 7200

dzwiek, karta do montazu

i nie bylo nigdy problemu

dziala nadal tylko z mniejszym juz obciazeniem bo reszte przelozylem do nowego komputera ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kupiłem niedawno fortrona (zupełnie niechcący) a teraz jak oserwuje skoki napięć na innych zasilaczach i swoim to mój jest totalnym flatlinerem, tylko że jak najbardziej żywym 8) . więcej danych na:

www.fortron-source.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie macie sie co martwić gość ma tego dużo bo sprzedaje je na giełdzie we Wrocku

Wiem, widziałem w opisie... Fajna sprawa później takie dwa połączyć i masz moc i stabilnośc za grosze! ;)

dokładnie

ja tez myslałem o czym takim tanio i super stabilnie tylko na razie nie mam budy zeby sie dwa zmieściły ale niedługo zmiana

trzeba kupić jakiegoś bigtowera bez zasiłki tanio i sie zmoduje i miejsca bedzie full

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że na Allegro wypatrzyliśmy ten sam zasilacz ;)

spoko wlasnie czekam na maila od kolesia, ma mi podeslac rozpiske obciazalnosci poszczegolnych linii napiec. Jak podesle i mi sie spodoba, podam tutaj na forum a ja wtedy....."Kup teraz" :) :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba, że ktoś złoży ofertę na 49zł...

Sam bym się skusił, bo mój staruszek chętnie by odetchnął... jednak martwi mnie jedna sprawa... 2 x zasilacze = 2 x zżerania prądu. Z tego co wiem, to mój komp jest najbardziej prądożerny w całym domu, a stoją 4... jak jeszcze podłącze drugi zasilacz to mnie chyba zlinczują...

a czy sam by wystarczył? Zestawik jak w podpisie + dysk ATA66 i drugi ATA 33 i cały stos wiatraków w kompie... jak zobacze te rozpiske, to sie okaże mój ma połowę tego co powinien mieć zasilacz w +5V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na giełdze we Wrocku kupiłem sobie tego FSP GROUP coś mają z fortronem wspolnego nawet tak samo wygląda jak zasiłki Fortona

a jeśli chodzi o obciązalności to

+3,3 - 28A

+5V - 30A

+12V - 15A

+5Vsb - 2A

-5V - 0,3A

-12V - 0,5A

a napięcia ma kiepskie

tzn w speedfanie i w mbm

+5 - 4,75

+3,3 - 3,25

+12 - 11,97

-12 -12,30

tyle ze są stabilne tylko to _12 coś skacze 11,90-11,97

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na giełdze we Wrocku kupiłem sobie tego FSP GROUP coś mają z fortronem wspolnego nawet tak samo wygląda jak zasiłki Fortona

+3,3 - 28A

+5V  - 30A

+12V - 15A

+5Vsb - 2A

-5V - 0,3A

-12V - 0,5A

a napięcia ma kiepskie 

tzn w speedfanie i w mbm 

+5 - 4,75

+3,3 - 3,25

+12 - 11,97

-12 -12,30

ale ty masz 300W a my tu mowimy o tym 235 W z allegro.

Makonar: na Athlona + 2 dyski + stos wiatrakow to juz bym sie bal 235W wsadzac, chyba 300w to juz minimum przy takim konfigu. Ale rozpiska prawde nam powie wiec cierpliwosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

www.allegro.pl/showitem.php?item=7233671

Co o tym sadzicie? Glownie chodzi mi o cisze. Mam teraz 250 W, wywalone grille ale dalej mi przeszkadza, choc jest w miare cichy (slyszalem juz niezle odrzutowce). Tylko czy te 235W styknie na konfiga podanego ponizej, ewentualnie rozbudowa (procek kolo Celka 1000, grafa Radek 7500 bedzie). Nigdy nie widzialem tej firmy wczesniej. Czy macie jakies zdanie/doswiadczenia/przygody zwiazane z zasilaczami tej marki

zobacz jaki ja mam konfig a nawet jak wrzucilem athlona to smigalo bez problemoof, a i zapomnialem dodac ze mam jeszcze do tego podlaczone 2 wentylatory takie jak zasilaczu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

+3,3 - 28A

+5V  - 30A

+12V - 15A

+5Vsb - 2A

-5V - 0,3A

-12V - 0,5A

a napięcia ma kiepskie 

tzn w speedfanie i w mbm 

+5 - 4,75

+3,3 - 3,25

+12 - 11,97

-12 -12,30

nmapiecia tragiczne!!!!!!!!!!!!!!1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że na Allegro wypatrzyliśmy ten sam zasilacz ;)

spoko wlasnie czekam na maila od kolesia, ma mi podeslac rozpiske obciazalnosci poszczegolnych linii napiec. Jak podesle i mi sie spodoba, podam tutaj na forum a ja wtedy....."Kup teraz" :) :mrgreen:

weź nazwę modelu i itak sprawdź :

www.fortron-source.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obiecalem ze podam dane tego FORTRONA z Allegro:

INPUT: 200-240V , 7/4A, 60/50Hz

OUTPUT: 235W

+3.3V - 14.0A

+5V - 22.0A

+12V - 8.0A

-5V - 0.3A

-12V - 0.8A

niestety output 3.3V & 5V nie zostal podany, model konkretny takze nie

A to moj obecny zasilacz:

firma=HGW :mrgreen: model=LPF2W (tak pisze)

250W

+3.3V - 15.0A

+5V - 25.0A

+12V - 10.0A

-5V - 0.3A

-12V - 0.8A

max output pwr 3.3 & 5 = 135 W

Dodam ze moj poprzedni zasilacz tez byl tej firmy (poznaje po nalepce), tylko 300W, specjanie wymienilem na slabszy, bo ten 300 to byl odrzutowiec, ale ten 250, nawet bo wycieciu grilli, tez juz mi przeszkadza. Ten 250W z wywalonymi grillami pewnie bedzie na sprzedaz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra zwracam honor. Przeczytalem i przyznaje ze faktycznie byles pierwszy. Ja poniewaz mam na Allegro tylko 1 punkt (na razie :mrgreen:) a potrzeba 4 zeby "kupic teraz" to zalicytowalem normalnie i czekam na koniec aukcji, albo wystawca sam zdejmie aukcje. Na Allegro.pl uzywam nicku: Dziamol. Jak sie ta aukcja skonczy to wtedy koles wystawi drugi (a jak nie to dam ci jego namiary i zamowisz sobie poza Allegro). Poza tym moze bedziesz chcial zobaczyc go w akcji, w koncu obaj jestesmy z Trojmiasta, wpadniesz do mnie i zobaczysz jak smiga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O właśnie zauważyłem, że ty z Gdańska jesteś... :)

Ja też mam jeden punkcik (miałem 16, ale kolesie z Allegro zablokowali mi konto do kwietnia - aż mi stuknie 18 ;) mój obecny nick - "pietrusinski"; stary - "tarous" :) ) Chętnie dowiem się jak pracuje (chcę go zakupić za tydzień, dwa), bo zmieniam kompa i mam zamiar wypieprzyć zasiłkę z obudowy Codegena (opchnę ją na Allegro ;) ).

Daj znać jak go dostaniesz!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra zwracam honor. Przeczytalem i przyznaje ze faktycznie byles pierwszy. Ja poniewaz mam na Allegro tylko 1 punkt (na razie :mrgreen:) a potrzeba 4 zeby "kupic teraz" to zalicytowalem normalnie i czekam na koniec aukcji, albo wystawca sam zdejmie aukcje. Na Allegro.pl uzywam nicku: Dziamol. Jak sie ta aukcja skonczy to wtedy koles wystawi drugi (a jak nie to dam ci jego namiary i zamowisz sobie poza Allegro). Poza tym moze bedziesz chcial zobaczyc go w akcji, w koncu obaj jestesmy z Trojmiasta, wpadniesz do mnie i zobaczysz jak smiga.

Tatanka jak dojdzie do ciebie ten zasialcz to daj znac na forum jak dziala jakie napiecia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko aukcje wygralem, wszystko podam jak juz bede go mial. Cena to 55zl + 6 zl za wysylke. Zapytalem tez kolesia mailem czy beda jeszcze wystawiane te zasilacze na Allegro. Napiecia bede sczytywal z ASUS Probe. Zobaczymy jak sie bedzie sprawowal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...