Skocz do zawartości
RaVeN155

_SMART CHILLER_ - chlodziarka by RaVeN155 (56k warning)

Rekomendowane odpowiedzi

Jako ze Kyniek zamowil u mnie chlodziarke a zakupilem juz kilka czesci to postanowilem zalozyc ten temat i na biezaco dawac zdjecia postepu w pracach ;)

A wiec do rzeczy, chlodziarka ma miec regulacje temperatury wody dlatego nazywa sie jak sie nazywa :P Uklad bedzie sie wlaczal i wylaczal na komende sterownika elektronicznego FK200A. Bedzie rozniez wyswietlal temperature wody w ukladzie. Sterownik ma ustawiana histereze temperatury. Uklad ma byc dosc wydajny zeby mozna sobie bylo od czasu do czasu poszalec ;) . Docelowo zastosuje nie kapilarke a TZR danfossa zeby uklad "kalibrowal" sie sam podczas dzialania. Reszta podzespolow to skraplacz 1,9kW z regulacja obrotow wentylatora, filterek castela i zbiornik freonu na tloczacej zapewniajacy staly doplyw cieczy do zaworu. Uklad bedzie napelniony 404a.

Jakie najmniejsze temp cieczy mozna na tym uzyskac tego dokladnie poprostu nie wiem. Sterownik pozwoli ustawic -40C i to chyba jest wystarczajaco. Reszta wyjdzie w praniu.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

reszte czesci kupie po zastrzyku finansowym Kynka :>

Jeszcze do konca nie wiem jaki zastosowac parownik ale sie namyslam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ będzie mała bestyjka..

Jakiej mocy jest kompresor?

Parownik - ja sam na razie myślę o takim z rurką OD 10mm i

sporej długości (jakieś 6-10m) oraz wymiennikiem ciepła dla

wody w postaci rurek miedzianych złączonych kolankami

(każde z nich ma kąt 180*) tak, żeby woda miała dużo czasu

na ochładzanie

P.S. Cyfraka nabyłeś? :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To asperka NE2134GK, 765W przy -15C parowaniu iskraplaniu 55C wg katalogu. Nic innego jak odpowiednik danfossa sc12cl (1/2hp rowniez ma) czy tecumseha AE14/CAE2417Z.

Co do parownika to myslalem rurka 8mm z freonem w rurce 15-20mm (nie wiem dokladnie ktora) z plynaca woda. Ale myslalem o duuuzym zwoju rurki 8mm w pojemniku z woda duzym jakims.

Mnie sie tam filterek podoba (castel), taki fajny maly :P najladniejszy w sklepie wybralem ;)

Tia, ale jakosc widac ;) foty musze z fleszem robic bo bez niego to kaszana wychodzi. Nie ma zle jak na tak tani aparacik w sumie noname.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakość widać.. ale twojej umiejetności posługiwania się aparatem to nie :>

Nie za mocny kompresor? Przy mocy 300W-400W można chyba

uzyskać temperaturę -40*C. Przy okazji, jaka będzie pompa?

Ten projekt parwonika jest dość ciekawy, ale mi się zdaje, że

druga opcja z dużym zwojem rurki jest wydajniejsza. Na XS,

o ile dobrze pamiętam, była dyskusja dotycząca porównania

tych opcji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, za mocny raczej mi sie wydaje ze nie, ta wydajnosc to wiesz jak podana jest ;) przy -40C to moze z 200W ma.

Ej co ty chcesz od aparatu za 270zl :P, przyznaje sie, nie umiem robic fot nim, ale dziwna sprawa bo bez flesza to kaka straszna wychodzi, teraz jest jakas ostrosc chociaz.

/pompa to kynka zapytac trzeba, ja nie wiem.

W zwoju tyo chodzi mi o to ze mam duzo cieczy wtedy i wieksza pojemnosc cieplna ukladu, nie bedzaie sie wlaczal co chwile na krutko tylko co dluzszy czas na dluzszy czas. tak mi sie wydaje przynajmniej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze.... doczekać się nie mogę.... w to lato tak mi skoczyła temp. wody że poma mi się ciut zpsuła - zmuszony jestem wymienić wirnik w Hydor Seltz L30 (1200l/h) bo mi zaczęła furgotać :( wirnik niby już w drodze... ale ciężko było go dostać... Tak sobie myślałem - w układzie nie będzie wody - raczej mieszanina wody i płynu do chłodnic - myślałem o Texaco Antifreeze - potrafi nie zamarzać nawet przy -60C przy odpowiednim dobraniu proporcji - woda:płyn

Kurcze.... Raven.... narobiłeś mi smaku.... teraz cuś takiego będzie mi się po nocach śnić :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmmm co do chłodziwa to tak sobie myślę po przeczytaniu tego... że może by tak 50 na 50 zmieszać Denaturat z wodą... i tak już mam podobną mieszankę w układzie - by się glony nie rozwijały mam ok. 15% denaturatu :zonk: strasznie śmierdzi.... dobrze że układ mam "hermetyczny"

Co do wymiennika ciepła... Hmmm przejrzałem trochę... ale myślę że Raven się zna o niebo lepiej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbiornik 49zl, zawor 90zl dysza do niego 30zl(ceny netto). Tylko ze tam gdzie kupuje mam "lekkie" znizki wiec nie sugerujcie sie cenami do konca ;) przyklad? normalnie w tym sklepie zawor z dysza kosztowalby mnie 210zl :P

Chlodziwo - moze denaturat+plyn do chlodnic? lub czysty denaturat.

Gucio, sc12c nie jest cichy ;) a jak bedzie z tym to sie dowiem dopiero po odpaleniu go, czego zrobic na razie nie moge - olej estrowy ma.

update: daje fote do porownania danfossa sc15g z ta asperka.

Dołączona grafika

i olej z danfossa ktory zapryskal mi pol pokoju, dla ciekawskich :P

olej

danfoss pojdzie do berkuta :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm tak sie zastanwiam nad tą chłodziarką czy w zasadzie nie bardziej było by opłacalne tradycjne fc :) . Napewno było by z tym mniej roboty .... . Ale jak znam zycie to pewnie jak skoncze swój projekt to tesz sie za cos takiego wezme ......... tylko narazie nawet czasu nie mam zeby skonczyc to co juz zaczołem

ps: Raven oświeć nas co to za aparacik ? Kodak CX6200 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haha, Kodak, ale optymista z ciebie :P Mercury 2.1mp ;) (na allegro sa 3.1 po 340zl... Nie wazne ze calkowity noname, wazne ze cos widac. Moze kiedys na minolte dozbieram.

W chlodziarkach podoba mi sie fakt ze mozna sobie zalozyc bloczki na cpu/gpu/nb i to wszystko naraz schlodzic do przyzwoitych temperatur.

Btw jesli chodzi o sam uklad to chlodziarka wychodzi taniej przewaznie. Jest z tym tez mniej roboty, ale dla mnie najlepsze jest to ze taka zabawka jeszcze sie nie bawilem ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety nie powiem ci dokladnie, ale to jest tak ze na 230v to jest stanowczo za glosne. Skraplacz jest jednak dosc duzy wiec wentylator raczej nie bedzie potrzebowal az takiej predkosci. Jak robilem FC Lancerowi (taki sam skraplacz i wentylator) to ustawialem to na tyle zeby troche wialo i zeby nie bylo tego sluchac. Glownie przez to ze zwiekszanie obrotow nie dawalo zadnego efektu. Wiec ustawialem zeby bylo jaknajciszej, teraz tez tak zrobie. Jak skoncze to nagram jak to halasuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm coś wspominałeś o regolacji obrotów na wiatraku ;) teraz w chłodnicy i tak mam wiatrak 120mm pracujący na 12V (naszczęście jest w miarę cichy - Crystal Fan)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

26cm, jest glosny, bardzo slychac przeplyw powietrza, ok 45zl.

tylko on wieje mocno ]:-> jak bardzo to moze maly filmik zrobie ale na razie nie mam baterii w cyfraku.

Co do postepu to mam juz wiekszosc materialow, obudowa bedzie na kolkach, wymiary ~38cmx55cmx(wysokosc)40cm.

Czekam teraz na paczke od kynka z kolkami do tego i kilkoma innymi zeczami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paczka z kółeczkami i zestawem do testowania niedługo będzie :) jutro chyba naprawię wreszcie blok na Chipset który połamałem zakładając węże (chyba mam za dużo siły albo za mało rozmumu :P) pompka już gotowa do zapakowania...

Właśnie - jaką masz grafę bo bloczek na GPU mam słaby - Prosximę a dopiero planuje sobie coś lepszego zrobić.... ogólnie na radka 9800 powinien wystarczyć... ale no cóż...

Za to blok na NB wypasiony ci podeślę :) lepszy niż na CPU ;p paranoja....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coz, ja nie mam dobrego sprzetu w sumie:

bartek 2500+

nf7 po przejsciach/zmodowana

2x256mb bh5 (chyba bo jedne to mtec ale leca cos za dobrze na mtec)

mx460 gainwarda

80gb barasia, naped to nagrywara lg 12x8x32

jedynie zasilacz sie wyroznia, enermax 480W z regulowana linia 3,3v.

Chlodzenie kiepskie, ani grama miedzi ale nie zbieram ani na lepsze bo musialbym kupic najlepiej wc a wtedy byloby niewygodnie jak bym musial je sciagac co chwile na czas testow.

to tyle o moim sprzecie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Power By AMD.... czy ty przypadkiem nie testowałeś mojego bloczku... Coś Mechlin mi mówił że ci podesłał takowy.... (chyba że to nei tobie...

Elektrowni jeszcze nie bo to nie mój problem :P zresztą to nie będzie przecież chodziło na max obrotach przez cały czas... Raven mówił że na max obrotach to by żarło z 1.5kW prądu... :/ ale jak się zluzuje to poniżej setki powinno zejść...

Właśnie, Raven.... czy dobrze z tym prądem powiedziałem ? nic nie przekręciłem??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest tak, jak uruchomisz ta chlodziare pierwszy raz jeszcze z ciepla woda (powiedzmy termostat nastawisz na 10C) to na poczatku on zre duzo, mysle powyzej 700W ale szybko zmniejsza pobor bo schladza wode i ssanie w systemie spada. no i on schlodzi te wode do tych 7-9C w zaleznosci jak se ustawisz histereze i system sie wylacza, potem w zaleznosci od pojemnosci ukladu woida powoli sie ogrzewa i jak dojdzie do 11-13C to system znowuy sie zalacza (minimalny czas pomiedzy zalaczaniem sie wynosi 3 minuty, zauwazcie ze przez te 3 minuty pracuje sam wentylator na skraplaczu i chlodzi tylko kompresor, zzera jakies 7W) System znowu sie wlacza ale juz nie zre tyle co wczesniej.

Jesli chcemy zeby system zarl jaknajmniej to potrzeba zaopatrzyc sie w zbiornik duzy na ciecz, wtedy przerwy pomiedzy cyklami sa duze. No i system zzera mniej jak chlodzi alkohol od-30 do -40 niz jak chlodzi wode od 20 do 10.

Podsumowujac, jesli mamy dobra izolacje to najmniej bedzie to zrec z duzym zbiornikiem akumulacyjnym bo wtedy powiedzmy ze zalacza sie co 20 minut na 5minut i bierze z 500W i czyli takjakby zzerala caly czas 122W?

Dlatego wlasnie nazwalem ta chlodziarke smart chiller, bedzie tak zbudowana zeby schladzala ciecz jaknajszybciej, zeby nie zalewala sie freonem (tu pomaga automatyczny zawor rozprezny, ktory ustala przeplyw freonu wg temperatury na wylocie parownika) i zeby zuzywala jaknajmniej pradu przy maxymalnym mozliwym uzyciu czesci.

Ze tak powiem nie jest to wszystko latwo zrozumiec, bo wystepuje tu wiele zmiennych zaleznych od warunkow pracy jak i obciazenia.

Mowilem juz o przelaczniku TURBO ? :P tak, jak za czasow 486, ale to nic innego jak reczna kontrola chlodziarki, bo na sterowniku mozna ustawic tylko do -40C a przelacznik turbo daje mozliwosc pracy nawet z -50C i moze nizej, tego jeszcze nie wiem musze poexperymentowac.

ps: ja bym juz chcial sie tym pobawic :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm coś mówiłeś też że możesz załatwić jakiś izolowany zbiornik... dało by się taki umieścić już w chłodziarce?? Acha.... czy wentyl można by tak ustawić by działał tylko jak kompresor działa?? ewentualnie by zmniejszał znacznie obroty jak kompresor nie bedzie pracował... Hmmmm ale to chyba zbędny bajer... jak ustawię na niskie obroty cały czas to chyba styknie... tylko pewnie ręką będę musiał sprawdzać czy nie zaniskie (skraplacz b. gorący)

Dziś nie udało mi się naprawić bloku na chipset więc jutro spróubuję i jak zdąrze to wyślę paczkę po jutrze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znaczy powiem tak, nie oplaca sie wylaczac wentylatora ze wzgleu na to ze chlodzi on kompresor gdy chlodziarka nie pracuje. Co do zbiornika to moge porozgladac siem ale do chlodziarki na 100% nie da rady go zmiescic bo konstrukcje obmyslilem tak ze w srodku nie bedzie duzo miejsca.

Wentylator wstepnie ustawie zeby mial jaknajmniejsze obroty i dawal rade

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Power By AMD.... czy ty przypadkiem nie testowałeś mojego bloczku... Coś Mechlin mi mówił że ci podesłał takowy.... (chyba że to nei tobie...[

/quote]

nom miałęm 2 bloczki i testowałem je .. jak cos to na pw

a sprzet to nie na moja instalacje elektryczną w domu raz ze i tak płacae kolosalne rachunki za prąd a 2 ze mooja instalacja by tego nei wytrzymała :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi