MichalP [xsrx] Opublikowano 15 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2002 Na poczatku chcialem nadmienic ze post ten kieruje do osob posiadajacych wiedze na temat lcd... jesli chcesz napisac " a ja mam taki i taki wyswietlacz" to prosze nie pisz :) potrzebuje odpowiedzi na konkretny temat a nie propozycji zakupu czegos innego... wiec zaczynam :) mam lcd 4x20 podswietlany folia .. kontroler HD44780 na OKI na dziendobry w +5v i masie pokazywaly sie 2 pasy na 50% kontrastu... pierwszy i 3 ledwo widoczne... tak ma byc i bylo ok... postanowilem pobawic sie w podswietlenie bo szkoda mi bylo kasy na induktor 110v/400Hz do folii ... zaczolem modowac lcd nie ingerujac w jego budowe... jedynie odginajac ramke by wstawic diody... wczesniej zdejmowalem lcd lacznie z gumkami do plytki (nie zdejmowalem docisku do samego krysztalu) ... wkladalem ponownie i dzialalo ok... dopiero jak mnie pokusilo o modowanie ramki i wyciecie dziorek w ramce na diodki... po zalozeniu... nie bylo rownego docisku... poprawilem... doscisk jest tyle ze nagle wyswietla mi 4 pasy na full kontrast... a maja byc 2 tylko na samej zasilce... zdjole wiec ramke i pasowalem recznie... dalej to samo... w koncu pomysllaem ze pod lpt jak wepne sprawia sie wyrowna... niestety... lcd smartie sobie gra a wyswietlacz.... 4 pasy na full :) podlaczylem potencjometr 10k dalem na 50% myslac ze cos zobacze :) zobaczylem co? prostokaty :))) na 50% :)) ma ktos pomysl ? lub kojarzy co ja tam zepsulem ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalP [xsrx] Opublikowano 15 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2002 no to chyba bede skazany na odlozenie go do szuflady... i tak mu chyba zostanie.. :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 15 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2002 a ile kosztuje induktor 110v/400Hz ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalP [xsrx] Opublikowano 15 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2002 hehs. prosilem o odpowiedzi jedynie na temat... a ty mi tu nadzieje robisz jak zobaczylem odpowiedzi: 2... to juz chyba taka uroda tego forum ze sie w 1 temacie kilka watkow rozgryza :) do 30cm2 induktor kosztuje 39 zl www.lcd.elementy.pl PROSZE O DYSKUSJE NA TEMAT :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 15 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2002 ja przy swoim tez majstrowalem , podlonczylem pod 5 V (przed kwilom) (do komputera zrobie puzniej bo mi sie niechce , szkola itp) a tu bzdryk i mi tez sie pokazaly 4 linie ? hmm , a wczesniej byly 2 i jeszcze LCD dzialal ? , no ale [gluteus maximus] , podloncze pod kompa i sprawdze, wtedy pogadamy . Ciekawe czy sie ucieszy z 220V :P , jak nie zadziala to bedzie musial sie ucieszyc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 15 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2002 "]hehs. prosilem o odpowiedzi jedynie na temat... a ty mi tu nadzieje robisz jak zobaczylem odpowiedzi: 2... to juz chyba taka uroda tego forum ze sie w 1 temacie kilka watkow rozgryza :) do 30cm2 induktor kosztuje 39 zl www.lcd.elementy.pl PROSZE O DYSKUSJE NA TEMAT :) chyba lepiej ze zadalem to pytanie tu a nie na glownym forum zreszta Ty sie orientujesz ile takie cos kosztuje P.S. ten sklep ma oddzial w Toruniu :) ale induktory widzialem kiedys na allegro za chyba 10zl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalP [xsrx] Opublikowano 15 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2002 a wczesniej pod kompem ci dzialal ? wlasnie ciekawi mnie co z tymi liniami... tak wogole to pod kompem ci to nic nie da... zobaczysz to co ja :) kwadraty :))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 15 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2002 pod kompem mi dzialał , dopiero teraz zobaczyłem te kwadraty , (wogule to mi sie nawet niechce tera podłączyć) bo lcd smartie wysyła impuls do LCD aby sie wyzerował Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalP [xsrx] Opublikowano 15 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2002 ja go wpiolem pod lpt i do smartie... kwadraty ... tylko co jest jeszcze ciekawe... lpt daje mu zasilanie potrzebne do pracy bez +5... mi sie zapala nawet bez wpiecia w 5v co prawda ... slabiej ale dziala Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 15 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2002 u mnie po wpieciu do lpt slepo i glucho , a jak wpieles do 5 v to od razu sie odzywal :). E no , przecie ie wycielismy mu serca , niemozliwe zeby byl skopany , pewnie to nic powaznego. (w kazdym razie zostaje 230 V :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalP [xsrx] Opublikowano 15 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2002 niestety p3di0r... wlasnie z gosciem elektronikiem na irc rozgryzalismy lcd... znalazl motyw jak sie ten model zeruje... 2 z 5 na 5v i 1 2 5 na mase .. moglem pomylic ale chyba tak bylo... dalej po tym wskazywal 4 linie... uwalony do konca swych dni niestety... wluz go do szuflady i zapomnij... szkoda bo fajny byl ale folie mozesz uzyc jak bedziesz mial induktor do podswietlenia kompa :) bedzie jak katoda dzialal tyz ladnie swieci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...