azaz_pl Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 chodzi mi o taka fajnuska tabelke ktora gdzies widzialem ale nie pamietam gdzie :( a linka ktorego mi podales juz wczesniej widzialem ale dzieki za checi mam jeszcze takie cos http://www.ul.com/refrigeration/alternative.html ginger ile wazy ta ksiazka ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takaba Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 Nie mam za duzo kasy, moj komp nie nadaje sie do overclockingu (zablokowany mnoznik, fsb 3 pozycje 66,68,75MHz) wiec chlodzenie kompa poza AC nie powinno mnie w ogole interesowac... Nie powinno ale czlowiek nie zawsze robi to co wydaje sie byc rozsadne. Chlodzenie mnie jakos zainteresowalo, czytalem sporo w necie. Najpierw o wodnym, potem o ciekłych gazach (LN2, LCO2, LPG) ale to niezbyt praktyczne. Potem wpadlem na ten topic, a poniewaz bylem kiedys na stronie Chip-con to zaciekawil mnie ten temat. Postanowilem ze pomysle troche nad takim chlodzeniem, ale tu pojawia sie podstawowy problem - skad ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> agrekat chlodniczy. Wyciąganie starej lodowki ze smietnika, czy kupno jej od kogos raczej odpada - brak srodkow transportu. Naprawiacze kozystaja tylko z nowych komponentow, wiec nie da sie odkupic jakiegos starego... Wiec nie wiem co robic, skad takie cos wytrzasnac. Co mozecie mi poradzic? Gdzie sie udac po taki sprzecior? Bo nowe odpadaja min 300zł, a to troche przydużo... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz_pl Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 coz mamy ci poradzic ?? pochodz po serwisach lodowek, poszperaj w smietnikach Radze ci zastanow sie nad tym czy sie w to pakowac jesli nie masz kasy Ja kiedys myslalem ze uda mi sie zrobic sowje FC malymi kosztami ale niestety tak sie nie da. Mysle ze wydalem juz jakies 700zl na wszystko ale zostaje mi jeszcze kupno nowego kompresora bo stary jest naprawde slabiutki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takaba Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 Bo wlasciwie to co jest mi potrzebne? - Kompresor - 100zl ? - parownik - ? - skraplacz - jakas chlodnica od zuka + wentyl, 100zl - cos do lutowania - 100zl - rurki miedziane - 50zl To razem wychodzi 350zl + parownik, troche duzawo, ale ty mnie straszysz jeszcze wyzszymi kosztami... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 Chcsz używać chłodnicy samochodowej jako skraplacza ? Pytanie czy została ona stworzona do tego celu... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz_pl Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 takaba nie mozna tak liczyc bo zawsze dochodza inne wydatki np zawory,przewody serwisowe, lut, gaz do palnika, freon i jeszcze wiele dupereli Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takaba Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 Szymek: no stworzona do tego celu to ona na pewno nie byla, ja sie na tym nie znam, ale wydalo mi sie ze moze sie nadac, szczegolnie ze chyba na tym forum pojawily sie takie konstrukcje. Azaz_pl: no tak dadatkowe wydatki to 50% lub wiecej bedzie ;) A wlaściwie to gdzie i za ile mozna freon qpic? Chociarz chyba propan-butan mozna stosowac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz_pl Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 Freon mozesz kupic w jakims sklepie z chlodnictwem za ile ? to wszystko zalezy na jaki trafisz sklep lub jak sie z kims dogadasz ja bede mial freon od kolesia z serwisu ktory powiedzial ze skombinuje mi za darmo jakis gorszej jakosci lub sprzeda mi tyle ile bede chcial normalnego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 o chłodnicę chodziło mi o to że nie jset przystosowana do takich ciśnień i transmisji gazów tylko do przesylania wody jak skraplacz to lepiej cos porzadnego, to nie chlodzenie wodne... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takaba Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 Nie wiem czy ktos sie nie zbulwersuje jesli bede tu zadawal rozne pytania co do FC i nie odesle mnie do przeczytania tych 80 str topicu (z czego wiele przecytalem zreszta). Bo pomimo ze jeszcze nie ma tego kompresora to np. nie wiem jak mozna go naladowac tym gazem, bo z tego co wiem to najpierw proznie trzeba w nim zrobic, ale czym? drugim agregatem? Moze ktos by po krocte mi powiedzial jak by wygladale robienie tego fc bo jeszcze wezme sie za robote a pozniej w ktoryms momencie przerosnie mnie to wszystko. Albo po prostu zazucic jakims linkiem (najlepiej po polaku, no ale recesja, ludzie jakos boja sie uzywac tego pieknego jezyka). Moze jakies fotki waszych konstrukcji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takaba Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 No tak rzeczywiscie masz racje Szymek, tylko sie nie przekonam puki nie sproboje, a jesli okaze sie ze sie nie nadaje, to odlamki chlodnicy po wychuchu moga byc niebezpieczne... To w takim razie co na skraplacz? Chyba najlepiej oryginalny, ale to znowy trzeba jakies lodowki z demobilu przegladac... A parownik? Wystarczy taki blok jak do wc? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 Jak chcesz tanio to juz lepiej skraplacz samemu zrób z miedzianych rurek. Łączenia takiej chlodnicy od przerdzewialego żuka moga byc zdradliwe A ten bol jakto niby tak jak do WC ? Przeciez konstrukcja jest 'troszke' inna.. kapilara, rura odprowadzajaca, powierzchnia parowania Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz_pl Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 ja radze ci kupic jakas chlodnice do wc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 1. nagrzewnice / chlodnice cisnienie rozerwie, jesli przezyje to nie bedzie sie nadawala tak czy siak, ni jest do tego przystosowana 2. to tylko sie wydaje ze te czesci malo kosztuja... naprawde sporo wiecej jak te 350 + 50% wydasz... oryginalny sie nie nadaje poniewaz jest wielki i nie odprowadzi ciepla dosc dobrze... oj poczytaj ten topic, jest wszystko po drodze opisne, sugeruje zaopatrzyc sie w kartke i olowek na notatki.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz_pl Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 1. nagrzewnice / chlodnice cisnienie rozerwie, jesli przezyje to nie bedzie sie nadawala tak czy siak, ni jest do tego przystosowanapiszac chlodnica mialem na mysli cos takiego http://mcs.pc.pl/sklep.php?id=34 berkut sadzisz ze naprawde nie wyrobi ?? 2. to tylko sie wydaje ze te czesci malo kosztuja... naprawde sporo wiecej jak te 350 + 50% wydasz... calkowicie sie zgadzam w pewnym momecie juz nawet inaczej sie mysli o wydanych pieniadzach nikt nie widzial takiej fajnej tabelki z gazami na ktorej w formie wykresu byly pokazane cisnienia skraplania sie gazu w zaleznosci od temperatury ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 wyrobi spox to chyba jest nawet oryginalny skraplacz ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 Jest, jest Ale za taka cene to ja wolalem kupic skraplacz od agregatu o mocy prawie 1kW z wentylatorkiem 38W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takaba Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 Czyli taka z mcs wytrzyma, i miedziana rurka wytrzyma, wiec jakas aluminiowa chlodnica niedroga z allegro chyba tez powinna? Bo ja jestem tak zdolnym majsterkowiczem ze wykoanie przezemnie tej chlodnicy z rurek raczej nie bylo by raczej mniej szczelne niz zdezelowazy zuk... Qrcze przy takich kosztach, to nie wiem czy mam co sie bawic, bo pomimo ze "inaczej sie patrzy na wydana kase" to nie lubie miec pustego portfela ;) Co do przegladania topicu to nie jest az rak rozowo... Masa txtu a znalezienie informacji to trudna sprawa (wlasciwie to gdzie jest poczatek tego tematu, bo ten topic jest chyba tylko kontynuacja). A co do parownika do w lodowce a chacjendzie to jest tu (przynajmniej u mnie) zwykla esowata rurka, wiec nie wiem co specjalnego powinien posiadac ów parownik na procesorze. Dobra przyznam się - nawet nie wiem co to kapilara... Znam tylko ogolna zasade dzialania lodowki :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 Uwazaj na chlodnice z allegro i skądkolwiek bo ja swoją kleiłem poxipolem i do WC sie nadaje i tego nie widac ale.. no wiesz co dalej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 takaba: jesli nie masz kasy to sie nawet nie zabieraj za to w przyblizeniu to co ci bedzie potrzebne kompresor 300zl (taki juz konkretny) stacja manometrow 200zl butla r22 250zl palnik (najlepiej na mapp zeby sie nie bawic) 250zl skraplacz (wystarczy ten na 2 wentyle z mcs) 120zl reszta (zawory,prety do spawania,rurki i inne) mysle ze w 200zl sie zmiescisz. No. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takaba Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 Rozbroiles mnie te wycena... Ale co do paru pozycji mam objekcje: kompresor - moze jakis taki uzywany na poczatek starczy, co? stacja - a wlasciwie co to i do czego to? Cos kozjaze ze do napelniania się przydaje. r22 - a moze propan-butan by byl git, a chyba taniej i ma chyba -42 (czy -49 jak to berkut mowil). palnik - mam taki na butan, malutki ale jakis tam plomnien ma ;) Ale cos widze ze prometea by mi taniej wyszla ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 Jak napelniac uklad to propanem a nie mieszanka. 400g butla kosztuje 32zl plus przejsciowka do tego. Zuzylem juz 2 takie butle. Temp podobne jak na R22 ale R22 jest imo lepszy. BTW nie wie ktos na co sie moze taka butla przydac? (jeszcze troche i bede miec i po mapp gazie) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 moim zdaniem z kompresora od lodowki to ty sobie mozesz zrobic chlodzenie na NB takim malym palnikiem to mozesz sobie papierosy przypalac stacja nie jest niezbedna ale skoro juz chcesz to zrobic pozadnie to lepiej ja kup odrazu bo bardzo pomaga przy kalibracji propan-butan odpada lepiej juz sam propan za tyle kasy to ty prommy nie kupisz a z reszta wcale lepsza nie bedzie jak jej nie skalibrujesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 Prommy kosztuje 4000zł. Kazdy z nas stara sie zrobic swoje FC taniej i kazdemu sie chyba to udalo z duuzym zapasem wiec nie jest tak zle... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz_pl Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 ginger nie przesadzaj z tym kompresorem od lodowki :wink: caly dzien szukania tabelki i NIC :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 ginger nie przesadzaj z tym kompresorem od lodowki :wink: caly dzien szukania tabelki i NIC :( ja jej nie mam - tej tabelki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 ja na poczatek proponuje:P : -skraplacz: pare metrow miedzianej rurki chlodzonej woda (co wy na to??) + nagrzewnica do odprowadzenia ciepla z wody... -gaz na poczatek r134a ("sprezone powietrze" kupisz w komputerowym/elekronicznym) o zapachu cytrynowym :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 ja na poczatek proponuje:P : -skraplacz: pare metrow miedzianej rurki chlodzonej woda (co wy na to??) + nagrzewnica do odprowadzenia ciepla z wody... -gaz na poczatek r134a ("sprezone powietrze" kupisz w komputerowym/elekronicznym) o zapachu cytrynowym :D no to jak juz idziemy po kosztach to mozna rozebrać lodówke wyjac agregat i uzyc skraplacza z lodówy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 ja na poczatek proponuje:P : -skraplacz: pare metrow miedzianej rurki chlodzonej woda (co wy na to??) + nagrzewnica do odprowadzenia ciepla z wody... -gaz na poczatek r134a ("sprezone powietrze" kupisz w komputerowym/elekronicznym) o zapachu cytrynowym :D no to jak juz idziemy po kosztach to mozna rozebrać lodówke wyjac agregat i uzyc skraplacza z lodówy... no moze to i tansze ale czy wyrobi przy 80Watowy obciazeniu??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 ja na poczatek proponuje:P : -skraplacz: pare metrow miedzianej rurki chlodzonej woda (co wy na to??) + nagrzewnica do odprowadzenia ciepla z wody... -gaz na poczatek r134a ("sprezone powietrze" kupisz w komputerowym/elekronicznym) o zapachu cytrynowym :D no to jak juz idziemy po kosztach to mozna rozebrać lodówke wyjac agregat i uzyc skraplacza z lodówy... no moze to i tansze ale czy wyrobi przy 80Watowy obciazeniu??? ee no nie ale można potestować. kolega mówie ze nie ma jeszcze pojecia o fc a chce budowac sam. czy nie jest to dobry start taka lodowka ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...