Skocz do zawartości
Brevis

Zamkniety czy otwarty!

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstepie sorrki ,że zakladma nowego posta a nie uzywam wyszukiwarki,wybaczcie ,lecę na modemie wiec zajelo by mi to cała wiecznosc, a za chwile musze leciec do pracy.,ale koniec tego wstepu.

Moj problem polega na tym ,ze nie wiem który system WC jest lepszy ,otwarty czy zamkniety,jeden jak i drugi ma swoje zalety i wady.

Co sadzicie na ten zapoczety temacik.

-po peirwsze primo,czy im wieksza pojemnosc to mozna powiedziec ze bedzie wydajniej,mam na mysli zastosowanie duzego zbiornika ?

-po drugie ,primo,czy zatopiona pomka bedzie cichsza od nie---?

-po trzecie ,primo gdzie mozna najtaniej kupic Eheimy,najlepiej wysylkowo?

-po czwarte ,primo co sadzicie o zastosowaniu nagrzewnicy od Lublina,moge nówke miec za 60 zeta,tylko nie wiem jakie ma wymiary?????

Jezeli postanowicie mi pomoc to wielkie THX,aha sorrki do moderatorów nie banujcie mnie,jestem tylko dzieckiem(jezeli chodzi o Overlocking)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ano tak... według mnie (ale proszę się tym nie sugerować, bo lama jestem).

Woda się nagrzewa mniej jak jest duży zbiornik, więc chyba lepiej go mieć, minusem jest potrzeba miejsca, ale za to jest mniej kłopotliwy w instalacji, ja bym wybrał zbiornik.

Po co ci Eheim? Sorry, ale nawet najtańszy jest 6 razy droższy od takiego aqashuta, czy innej pompki ze sklepu akwarystycznego, a wydajności wcale nie ma takiej super, wpisz na onecie akwarystyka, jest taka jedna strona co sprzedaje Eheimy i mnóstwo innych, za cenę eheima 2500 l/h można kupić takiego drania co ma 3000, i strumien wody 4 metry. Oczywiście to tylko przykład.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do eheimów to mimo wszystko z racji ich ceny bym nie polecał...

Już chyba lepiej kupić powerheada 802 który jest ponad 2 razy tańszy a wydajnościowo niewiele gorszy...

I to bynajmniej nie dlatego go polecam że sam je sprzedaję.

Tu link do testu:

http://siliconvalley.pl/artykuly/pompki_1/

A co do nagrzewnicy od lubelka to pisz do Redda~Xp. Ale tak około to jest ma ona około.30x20x5 (mnie więcej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ano tak... według mnie (ale proszę się tym nie sugerować, bo lama jestem). 

Woda się nagrzewa mniej jak jest duży zbiornik, więc chyba lepiej go mieć, minusem jest potrzeba miejsca, ale za to jest mniej kłopotliwy w instalacji, ja bym wybrał zbiornik. 

Po co ci Eheim? Sorry, ale nawet najtańszy jest 6 razy droższy od takiego aqashuta, czy innej pompki ze sklepu akwarystycznego, a wydajności wcale nie ma takiej super, wpisz na onecie akwarystyka, jest taka jedna strona co sprzedaje Eheimy i mnóstwo innych, za cenę eheima 2500 l/h można kupić takiego drania co ma 3000, i strumien wody 4 metry. Oczywiście to tylko przykład.

Wiem że Eheimy sa duzo drozsze ,ale wydaje mi sie ze to jest to jedna z najwazniejszych czesci WC,a zalezy mi bardzo na trwalosci i ciszy.Słyszałem ze Aquaszuty nie sa tak dobre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok,sorry ze zadalem takie trudne(albo głupie) pytania i ze mnie tak fajnie olewacie?PA

opamietaj sie :!:

nie dosc ze zadales pytania ktore byly ze 100 razy, to na dodatek zadales je w czasie kiedy wiekszosc ludzi jest w szkole/pracy, a Ty bys chcial zeby wszyscy wszytko rzucili i odpowiadali na pytania ktore powtarzaja sie po kilka razy w tygodniu

BTW ja nieraz czekalem kilka dni na odpowiedz i nie mialem nikomu za zle, a Ty bys chcial w 5 minut - cierpliowsc to bardo dobra wada chcialem powiedzec zaleta :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok,sorry ze zadalem takie trudne(albo głupie) pytania i ze mnie tak fajnie olewacie?PA

opamietaj sie :!:

nie dosc ze zadales pytania ktore byly ze 100 razy, to na dodatek zadales je w czasie kiedy wiekszosc ludzi jest w szkole/pracy, a Ty bys chcial zeby wszyscy wszytko rzucili i odpowiadali na pytania ktore powtarzaja sie po kilka razy w tygodniu

BTW ja nieraz czekalem kilka dni na odpowiedz i nie mialem nikomu za zle, a Ty bys chcial w 5 minut - cierpliowsc to bardo dobra wada chcialem powiedzec zaleta :lol:

Fakt ,cierpliwosc nie jest zaleta mojego charakteru.A to wszystko przez te stresujace zycie??? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli juz masz kase na eheima to polecam ci moje rozwiazanie z pompa wilo:

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=890...f6a6f751b93f42f

pompa kosztuje ok 220 zl i jest super cicha i wydajna. Co do trwalosci to podejrzewam ze bedzie bardzo trwala, w koncu to pompa do centralnego ogrzewania. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli juz masz kase na eheima to polecam ci moje rozwiazanie z pompa wilo:

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=890...f6a6f751b93f42f

pompa kosztuje ok 220 zl i jest super cicha i wydajna. Co do trwalosci to podejrzewam ze bedzie bardzo trwala, w koncu to pompa do centralnego ogrzewania. 8)

Fakt niezla zabawka ,ale bardzo zalezy mi,aby wszystko upchac w obudowie(czesto przenosze komp. pomiedzy domciem a akademikiem.

Co do samej pompki ,wiem ze sa cichutkie bo mam identyczna w chałpie.

A jaka ma wydajnosc,tak z ciekawosci pytam??Penie niezła jak ma przepompowac ,u mnie przynajmniej,800 litrow CO , na wysokosc trzech pieter.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to co widzisz na zdjeciu ma wymiary (podstawa) zwyklej obudowy komputera, natomiast na wysokosc to ma 25 cm. na tym stoi moj pecet, ktory ma wyciety dol obudowy i jest przykrecony na stale do tego stelarza a pompka a wlasciwie jej wylot "wchodzi" w komputer. Z przenoszeniem nie ma problemu, tylko to troszke ciezkie i nie mozna przechylac zabardzo na bok. Ale zbiornik mozna przerobic na zamkniety i wtedy mozna to przenosic lacznie z odwracaniem do gory nogami. :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na wstepie sorrki ,że zakladma nowego posta a nie uzywam wyszukiwarki,wybaczcie ,lecę na modemie wiec zajelo by mi to cała wiecznosc, a za chwile musze leciec do pracy.,ale koniec tego wstepu.

Moj problem polega na tym ,ze nie wiem który system WC jest lepszy ,otwarty czy zamkniety,jeden jak i drugi ma swoje zalety i wady.

Co sadzicie na ten zapoczety temacik.

-po peirwsze primo,czy im wieksza pojemnosc to mozna powiedziec ze bedzie wydajniej,mam na mysli zastosowanie duzego zbiornika ?

-po drugie ,primo,czy zatopiona pomka bedzie cichsza od nie---?

-po trzecie ,primo gdzie mozna najtaniej kupic Eheimy,najlepiej wysylkowo?

-po czwarte ,primo co sadzicie o zastosowaniu nagrzewnicy od Lublina,moge nówke miec za 60 zeta,tylko nie wiem jakie ma wymiary?????

Jezeli postanowicie mi pomoc to wielkie THX,aha sorrki do moderatorów nie banujcie mnie,jestem tylko dzieckiem(jezeli chodzi o Overlocking)

1 - nie warto duzego zbiornika, jak masz chlodnice (1,7 litra wystarczy az naddto)

2 - zatopiona bedzie cichsza

3 - u Mate-go

4 - bardzo dobry pomysl, mam i tylko ja chwale :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...