aquarius Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 Witam. Zwracam się z prożbą do użytkowników Pen Drive'ów a szczególnie modelu Kingston 512MB (KUSBDTI/512). Zakupiłem takowy niedawno przez allegro i mam pytanie o pojemność jaką pokazuje windows u mnie a mianowicie 475MB a dokładnie 498 122 752 bajtów. Czy to jest normalna rzecz, że ilość MB jaką mi pokazuje różni się od zadeklarowanej przez producenta o 37MB ? Od sprzedawcy od którego to kupiłem i od kilku innych jeszcze z allegro dostałem takie oto odpowiedzi w tym temacie: "Niestety nie wiem, bo Pendrive'a o tej pojemności nigdy nie rozpakowywałem. Podejrzewam, że jest to ilośc minimalnie mniejsza (rzędu 1 do 2 MB)" "Pen ma fizycznie 512MB pamieci. Jednak ze wzgledu na to, ze czesc danych jest traconych na zalozenie logicznej struktury dysku do dyspozycji pozostaje ok. 500~502MB" "to zależy od egzemplarza i tego jak został sformatowany, ale zazwyczaj jest to właśnie 512MB" "Czasami jest mniej, np w naszym jest 243 MB, zamiast 256 MB" "Niestety nie odpowiem Panu na to pytanie, gdyz pamieci zapakowane sa "na goraco" i nie chce ich otwierac, a nie mam zadnego na swój uzytek" Każda odpowiedź właściwie jest inna i nikt nic nie wie tak na 100%. Za wszelkie sugestie z góry dziękuję. pozdrawiam aquarius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 ja mam pendrive'a KUSBHS2/512 (czyli teoretycznie taki sam ale USB 2.0) i jego wielkośc to 482 mb. widać kingston poszedł drogą producentów dysków i podzielił wielkość przez 1000 a nie 1024 :] to tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquarius Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 dzieki za info, juz wiem ze chodzi o to samo co w przypadku HDD. odmienne liczenie wielkosci przez firmy z branzy IT i same komputery ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...