Skocz do zawartości
endex

Monitor CRT czy LCD

Rekomendowane odpowiedzi

Mialem dzisiaj juz isc zamowic sprzet, ale waham sie jeszcze jesli chodzi o monitory. Oczywiscie crt sa lepsze do grafiki, to wiemy.

Ja go potrzebuje do uzytkow domowych, filmy, gry, grafika, ale grafika na potrzeby internetu, nie bede przygotowywal projektow do druku.

Tak wiec kupic crt za okolo 1400 czy monitor lcd za okolo 2000?

Zalezy mi na bardzo szybkich odpowiedziach, jutro po poludniu juz ostatecznie chce zamowic sprzet.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co lepsze...wibrator czy natural człon.....

Istnieje opcja szukaj!

Obejrzyj

przeczytaj recki na stronach opisujących techhnologie/uzytkowanie sprzętu. Np benchmark.pl

Na tweaku na forum też jest tego sporo

Odpowiadając wprost na pytanie- do 2k warto kupic porządny lcd, z szybkimczasem reakcji, równym podswietleniem itp, ale to tez należy poszukać, poczytac....

za 1400 crt mozna kupic fajną 19', ale za 2k 17'- a obraz mniej więcej tej samej wielkości

POSZUKAJ!

Pozatym, każdy bedzie ci polecał to co ma, chyba ze jest naprawde niezadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście, pytanie tendencyjne :)

Moja rada:

Jeżeli chcesz wybrać, to może SAM chociaż przez chwilę (np. w sklepie) popatrz jak wygląda praca na LCD i CRT - no bo w końcu dla każdego co innego będzie lepsze - i wtedy będziesz miał 100% pewności że zakup Ci będzie odpowiadał...

Jak już napisał Gregu, każdy Ci będzie polecał to co widział/ma, i ja zaprawdę Ci powiem: kto nie widział porządnego 21-24" CRT Soniaka, albo chociaż dobrego monitorka na Trinitronie, ten g...wno widział, a nie dobry obraz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zaprawdę Ci powiem: kto nie widział porządnego 21-24" CRT Soniaka, albo chociaż dobrego monitorka na Trinitronie, ten g...wno widział, a nie dobry obraz :)

Amen.

trinitron u sonego to przeszlosc teraz wega engine rzadzi :twisted: widac malo widzieliscie :lol: powiem tak z normalnych telewizorow w sklepie ktory mnie zszokowal to philps pixel plus 28cali panorama za 10000tys a najlepsze niestety to sa telewizory loewe :twisted: najlepsza jakosc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Loewe czyli lepsiejsze SONY. Telewizorki wspaniale a ich cena zabija. Drozszej marki chyba nie ma.

Co do monitora LCD, zalecam wybrac się do kawiarenki w której pracuje sie na LCD-kach. Widzialem taka w MM. Potestuj z godzinke albo dwie, powoli i bez emocji. Wtedy będziesz wieddzial czy się Tobie podoba praca na LCD czy nie. Obraz na LCD-kach jest inny od tego jaki widać na CRT. Ciezko tu mowic czy jest lepszy czy gorszy, jest inny. Odradzam kupować w ciemno, dotyczy to każdego monitora LCD czy CRT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie Kolego loobek....proszę mi pokazać jakiś model MONITORA a nie telewizora "w systemie" wega engine...w końcu była mowa o monitorach :)

No i pytanie - jakie/ile monitorów kolego miałeś więcej niż 10 minut przed oczkami, że uważasz że mało widzieliśmy ? Proszę się pochwalić doświadczeniem :)

A co do odpowiedzi na pytanie w temacie postu to spiryt podał chyba rozwiązanie idealne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chcesz wybrać, to może SAM chociaż przez chwilę (np. w sklepie) popatrz jak wygląda praca na LCD i CRT - no bo w końcu dla każdego co innego będzie lepsze - i wtedy będziesz miał 100% pewności że zakup Ci będzie odpowiadał...

Co prawda to prawda. Mialem rozne monitory CRT - lepsze i gorsze ale nie zaluje przesiadki na LCD. Wprawdzie nie zajmuje sie grafika ale wymagam od monitorow dosyc sporo. Mialem podobny dylemat co endex i faktycznie to po prostu trzeba zobaczyc w akcji.

Jak dla mnie:

W LCD podoba mi sie przede wszystkim wysoki kontrast, idealna geometria, duzo zywsze kolory niz w moich poprzednich CRT (za ostatniego dalem cos kolo 1800 wiec raczej nie bylo to jakies padlo) no i ergonomia - mnie po kilku godzinach przy zwyklym monitorze po prostu wysiadaly oczy... pomimo modnego ostatnio gadania na temat promieniowania LCDkow - sorry ale zaden CRT z ktorym pracowalem nawet przy odswiezaniu 100-120 Hz nie dorownuje pod tym wzgledem LCD. Co do ditheringu - producent mojego nic o nim nie wspomina a ja go nie widze (w testach na jakosc FRC - ZERO drzenia) - i to mi wystarczy :)

Smuzenie: Nie rozumiem gadki w stylu "moj LCD nie smuzy"... Ja jeszcze takiego nie widzialem - wystarczy odpalic Worda :) Inna sprawa ze mozna sie przyzwyczaic, poza tym w takich aplikacjach jak gry FPP czy w filmach na dobrej 12, 16 czy nawet 20 po prostu go nie widac (moze kwestia przyzwyczajenia wlasnie :D)

Co wkurza? Mnie wkurzaja slabe katy widzenia w pionie - ale bylem tego swiadom i liczylem sie z tym wybierajac matryce TN. Moze jeszcze do wad zaliczylbym obawe przed wystapieniem "dead pixels" :) - to juz oczywiscie zartem...

Reasumujac, kazdy ma inne preferencje i inne oczekiwania od monitora, dla mnie ilosc "plusow" rekompensuje "minusy" LCD-kow i wybor jest prosty...

(...) kto nie widział porządnego 21-24" CRT Soniaka, albo chociaż dobrego monitorka na Trinitronie, ten g...wno widział, a nie dobry obraz :)

Fakt. Obraz bardzo ladny, choc zdarzaja sie wyjatki. Chociaz mnie wkurzaja te 2 paski w Trinitronach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisze Ralfi, trinitrony mają cechę, która dla niektórych jest naprawdę przeszkadzająca - wspomniane 2 druty...więc jak ktoś chce sobie monitor z takim kineskopem kupić, to niech o tym pamięta, żeby potem nie było reklamacji: "panie , co mi tu pan wcisnął, na monitorze są dwie poziome rysy, i to przez cały ekran!!!!, a miało być bez wad!!!" :)

Dla mnie osobiście "przeszkadzalność" tych "rys" jest przereklamowana :) - a i tak widać je tylko na jasnym tle i są bardzo, bardzo cienkie, ale każdy ma swój gust.

loobek - słuchaj, piszemy tutaj o monitorach, na forum o komputerach itd. Więc nie przesadzajmy z takim generalizowaniem...co tu mają jakieś telewizory do gadania? A jeżeli już o tv piszemy, to może rozszerzymy temat na kamery, projektory i inne pralki - one moga mieć o wiele lepszy obraz?

Poza tym nie chcę mimo wszystko (mimo pozorów, hehe) rozpoaczynać walki, ale jak piszesz że trinitrony to żadna rewelacja, to robisz idiotów z ludzi pracujących np. w DTP i wydających np. 5-10K zł za monitor z tym szmatławym kineskopem :)

Może hehe podłączmy do tych wychwalanych przez Ciebie telewizorów komputer i przekonajmy się że są w wielkim błędzie te tabuny ludzików nieświadomych oczywistego ? :)

Może trochę mnie poniosło, zgryźliwy dzisiaj jestem, więc peace loobek :) zwłaszcza że się robi totalny OT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chce kupic ten monitor:

Samsung SyncMaster 174T - http://sklep.tweak.pl/index2.php?id2=menu_...174T&kat=&pkat=

Osobiscie kompletnie sie nie znam, nie mam zbytnio czasu na czytanie godzinami opisow i opinii bo jestem na wyjezdzie i jeszcze sie nie ustatkowalem, wiec z gory dzieki za pomoc.

Czy ten monitor jest dobry? Ewentualnie w podobnej cenie sa jakies inne godnep olecenia?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok ....Pare pytanek dotyczące monitorków LCD obecnie mam Mitsubishi Diamond Pro 750 SB jeszcze rok temu dałem za niego około 1200 zł i był on jednym z lepszych monitorów high end..teraz zastawniam, sie nad LCD głownie chodzi mi o zdorwie(oczy) i monitorek nie moze tez byc gorszy od tego co mam aktualnie (uzywam go do grania filmów i pracy ) wiec pomozcie cos wybrac ..jak narazie wpady mi w oko te modele Samsung 172x i iiyama LCD 17'' E430-S Srebrny ...moze macie inne sugestie ?:) cena do 3000 zł :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi