raist007 Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 Mam takie pytanie jaki sprzet zakopic i okablowanie aby siec poszla bez problemow i tracenia pakietow przy odleglosci od przelacznika do klienta 200 m koniecznie na 100Mbps ??? Do tej pory w sieci stosuje najprostsze modele COMPEX i PLANET i buja sie, ale przy tej odleglosci tylko na 10Mbps halfduplex. Slyszalem ze przy zastosowaniu np 3com'a mozna budowac sieci do 300m. Czy 3com faktycznie "pojdzie" przy 200m na 100Mbps ??? Jezeli tak to jaki model. Czy jest moze jaies tansze rozwiazanie, moze jakis wzmacniacz sygnalu. Zwroccie uwage na cene. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 U mnie Switche planet są oddalone o 155m i działa przy transferze do 7MB/s. 200 to może być cięzko, ale podobno (tak jak napisałeś) 3Com działa na 300m. Wzmacniaczem sygnału jest Hub/Switch, więc najlepiej dać po środku jednego. Kabel to wiadomo kategoria 5 (podobno jest 6, ale jeszcze w sklepie nie widziałem). Czy ekranowanie coś da to nie wiem bo nie mam takiego kabla w swojej sieci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 [gluteus maximus] !!! , 3Comy działajom na 300m ale tylko na kalbu koncentrycznym , o takich dlugosciach na skretce nic nie wiadomo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxim Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 Wątpie czy to zadziała, u mnie już przy 70m sieciówki wariują. Najprostrzy wzmacniacz to HUB lub switch i tani. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolko Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 200m to juz problem dla sieci 100Mbit. Wiem ze ludzie maja takie polaczenia na kartach Realtek ale nie polecam :). Faktycznie 3Com ma najsilniejszy sygnał i nawiazuje polaczenie na dobrej jakosci kablu do 300m nawet. Ale nie ma mowy o nie traceniu pakietow gdyz wynika to z synchronizacji czasowej. A mianowicie karta A po wyslaniu sygnalu do karty B czeka na potwierdzenie iz pakiet dotarl. Jesli dlugosc znacznie przekracza dlugosc ujeto w normie sieci 100Mbit to pakiet nie zdarzy dotrzec na czas do komputera docelowego B zeby ten zdarzyl odpowiedziec ze otrzymal pakiet. Komputer A jako ze nie otrzyma potwierdzenia na czas wysle pakiet ponownie i dopiero teraz dostanie potwoerdzenie ze pakiet doszedl a komputer B otrzymuje ten pakiet 2 razy !!!! Co to powoduje ?? Niepotrzebny ruch w sieci a bledy tego typu poprawiane sa nie przez warstwe sprzetu(fizyczna) a juz przez warstwe sofwareowa modelu OSI czyli protokol. Dopiero protokól sprawdzi iz dostal dwa takie same pakiety i jeden usunie. A w tym wypadku wydajnosc sieci spadnie. Nie ma takich bledow przy przekroczeniu rzedu 50 m ale o 100 czyli 2 razy ponad standard to juz ma niestety miejsce a o tym sie nie pamieta i nie wie zazwyczaj. Wiec transmisja do tej stacji bedzie sporo wolniejsza !!! Gdyz wiele pakietow bedzie 2 razy wysylanych. Co wygeneruje niepotrzebny ruch. Druga sprawa ze na takiej odleglosci czesc ramek moze byc nieczytelna ze wzgledu na utraty sygnalu na tak znacznej odleglosci. I tu pomoga porzadne karty sieciowe 3Com :). A reszta zalezy od szczescia :) Aha i proponuje uzyc porzadny kabel moze juz kat 6 ??? Duzo lepszy i nie az tak drogi jakies 1,5zl za metr. W swojej firmie cala siec wykonalem na okablowaniu 6 kat. i chodzi zaje..... transfery miedzy stacjami to ideal 11 638kB/s :)(taki sam wynik miedzy wszystkimi stacjami ale wszystkie 13 komputerow ma karty 3Com) jak macie sieci sprawdzcie jak to u was wyglada test z Sandry 2002:).Po prostu u mnie nie ma problemow z jakoscia kabli i zero utraconych pakietow. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolko Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 Cytat U mnie Switche planet są oddalone o 155m i działa przy transferze do 7MB/s. 200 to może być cięzko, ale podobno (tak jak napisałeś) 3Com działa na 300m. Wzmacniaczem sygnału jest Hub/Switch, więc najlepiej dać po środku jednego. Kabel to wiadomo kategoria 5 (podobno jest 6, ale jeszcze w sklepie nie widziałem). Czy ekranowanie coś da to nie wiem bo nie mam takiego kabla w swojej sieci. Jest juz nawet kat 7 :lol: ale inny typ instalacji a co do 6 kat to jest ona przeznaczona do robienia sieci 1Gbit do 100m. A sam kabel rozni sie wiekszym przekrojem i grubszymi drutami oraz ekranem pomiedzy parami. No i cena oczywiscie. Kat 5 pracuje na 100Mhz a kat 6 na 200Mhz ale na 100Mhz spisuje sie duzo lepiej od kat 5 :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOLO Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 A ja mam z sasiadem polozone 128 m kabla i dwie najtansze siecowki jakie byly w komputroniku (40zl sztuka) na realteku i wszystko smiga super juz ponad pol roku. Robilem testy w sandrze i nie jest najgorzej 9412 kB/s Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raist007 Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 O wzmocnieniu sygnalu jakims hubem w polowie drogi nie mam mowy gdyz jest to w szczerym polu. Myslalem raczej o tym koncentryku. Sa przeciez switche ktore maja oprocz portow RJ-45 jednego BNC i moze wlasnie pod tego BNC by podlaczyc ten jeden komp na koncentryku 200m). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolko Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 Cytat O wzmocnieniu sygnalu jakims hubem w polowie drogi nie mam mowy gdyz jest to w szczerym polu. Myslalem raczej o tym koncentryku. Sa przeciez switche ktore maja oprocz portow RJ-45 jednego BNC i moze wlasnie pod tego BNC by podlaczyc ten jeden komp na koncentryku 200m). Kup tylko karty 3Com moze byc model 100SOHO TX za 100zl i pojdzie na te 200m a i tak z tymi wszystkimi bledami bedzie szybciej dzialac niz na koncentryku !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 Na koncentryku to nie będzie 100Mbit/sek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolko Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 Nie zapomnij porzadnie zarobic koncowki RJ45 to bardzo wazne zeby zachowac odpowiedni schemat. Bez tego nawet 3Com nie pomoze!! Trzeba pamietac ze do transmisji danych wykorzystuje sie tylko 4 zyly a pozostale 4 sluza do ekranowania kabli transmisyjnych i musza byc one ze soba w parach. Nie wolno tego ignorowac. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silver111 Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 Jam mam ok 170-180m na kartach 3com'a: 1 to 3c905b 2 to 3c905c do tego kabel FTP (ekran) wtyki tez z ekranem siec chodzi na 100mb mam w sieci swich planeta (model chyba s800 czy ajkos tak) Dziala ok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raist007 Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 No koncowki zaciskam wg standardu A. A co do ekranu to laczy sie go z czyms np z PE (uziemienie). Przeciez koncowki sa plastikowe ??? Chyba ze sa jakies z metalowym ekranem ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raist007 Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 A co do tego koncentryka to chodzilo mi o to ze przeciez laczy sie swiche za pomoca wlasnie koncentryka miedzy soba. I przciez jest miedzy nimi chyba te 100Mbps. Skoro sa to 100Mbps switche. Mam jeszcze jedno pytanie ile kosztuje jakis taki switch 3coma z minimalna iloscia portow i czy ten z dolnej polki 3 com jest przyzwoity, bo slyszalem opinie co do np kart sieciowych 3 coma ze sa b. dobre ale te ktorych cena zaczyna sie od 250 zl. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolko Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 Sa metalowe ekranowane koncowki ale nie warto do takiej instalacji ich brac:) Switch wystarczy D-Linka tez przyzwoita jakosc. A co do sieciowek to nie powyzej 250zl tylko najlepsza i najpopularniejsza sieciowka to 905C teraz kolo 170zl wersja bez pudełka. Ale nawet najtansza 100SOHO TX bedzie lepsza od dobrego np D-Linka Realteka. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalP [xsrx] Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 ja mialem juz rozne sieci i napisze w skrocie... sieciowki 2 na 10mb/s ... wytrzymaly mi 76 metrow bez wariacji... sieciowki 2 na 10mb/s + najtanszy hub 5 portow za 80 zl z jednej strony ... doszlo do 96 metrow sieciowki 100mb/s na krosie poszy na ~95metrow... z hubem 100mb/s poszlo na 145 metrow (hub z 1 strony) switch 3com + sieciowki 100mb/s (switch z 1 stronny) poszlo na 150m switch 3com + hub 5 portow tez 100mb/s z 2 stron poszlo juz na 180 m zalozylem te wyniki na doswiadczeniu z moja siecia lokalna ktora juz od lat rozbudowywuje i obserwuje wachania na sieci... modele sieciowek rozne... glownie ACORP, genius i 3com... sa tez noname te odleglosci chodzily bez zarzutu... no moze przy przymrozku lub uupale zaczely wariowac... przy mocnym przymrozku kable sie kurcza... acha... kable ekranowane... przynajmniej latwo zobaczyc czy nie jest przeciety... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...