Misiu15go Opublikowano 27 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2004 Mam problem chce zastowosać oring do moich bloków wodnych i razem z kolegą policzyliśmy to i wyszło coś takiego obwod twojej uszczelki to 204mm obwod w matematyce sie oznacz poprzez litere L wiec L=204 mm wiec obwod uszczelki musi byc obwodem kola a wzor na obwod kola to L=2 * PI * R skoro L mamy podane wiec 204mm=2 * PI * R jak juz wspomianalem : R-promien kola PI - jest to liczba stala wynoszaca 3,14 wiec z tego liczac : 204mm= 2 * 3,14 * R 204mm=6,28 * R ze zwyklego rownania z jedna nie wiadoma liczymy 6,28R=204mm obustronnie dzielimy przez liczbe przy R , czyli 6,28 R=32,48mm skoro R to jest promień , a średnica to 2 * promień wiec - średnica=65mm Czy dobrze to wymyśliliśmy czy obliczenia są dobrze czy oring będzie pasował Oto rysunek ppoglądowy proszę nie mówić że wymiary nie pasują bo to nie do tego bloku a rysunek wziołem pierwszy lepszy dzienki za wypowiedzi i za pomoc która jest mi bardzo potrzebna :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liquidboy Opublikowano 27 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2004 Jedną z podstawowym rzeczy w bloku wodnym jest to aby był szczelny, więc należałoby o tą kwestie szczególnie zadbać. Z moim doświadczen najlepszy jest o-ring. Spróbuje po krótce opisać co i jak. Na początku projektujemy blok wodny, nastepnie rysujemy wewnętrzną linie rowka na o-ring i zastanawiamy się jakie o-ringi jesteśmy w stanie dostać i jakiej szerokości rowek jesteśmy w stanie zrobić. Rysujemy wew. linie rowka i liczymy co nam wychodzi: Ze wzoru na obwód koła: obw-całkowity obwód wew. lini rowka obw/2*PI=R Ze wzoru na pole koła: pol - pole utowrzone przez wew. linie rowka (pierwiastek z pol/PI) = R R- promień o-ringa mając R musimy ustalić rozmiar rowka pod uszczelke. R trzeba zaokraglić np. jak wyszło 25.8 mm to należy zaokrąglić do 26 mm. Przy małych wartościach R nie radze zaokrąglać zbytnio a raczej popracować nad dłuższym lub krótszym rowkiem tak aby R wyszło blisko liczy naturalnej. Należy się zastanowić jakiej grubości użyć o-ringa tzn. jaki jestes w stanie kupić. Specyfikacje: D- średnica przekroju o-ringa głębokość rowka= D*0.67 do D*0.7 szerokość rowka=D*1.18 do D*1.2 Dla podpowiedzi o-ring grubości 2,5 mm i promieniu 26 mm potrzebuje rowek o szerokości 3 mm i głębokości 1.75 mm. btw aby obliczyć pole lub obwód krzywej najlepiej poslużyć sie programem do projektowania, ja używam autocada. Słuzy do tego opcja: Narzędzia=>Zapytanie=>pole (wpisujemy "o" (obiekt) i klikamy na naszą polilinię). Napisałem to na nowym forum o chłodzeniu ale niestety linka narazie nie moge podać bo nie jest do końca skończone. Wiec jak narazie wrzucam na tweak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek-cos Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 Wymiary o-ringa podaje sie XX * NN gdzie: XX = SREDNICA wewnetrzna o-ringa NN = srednica (fi) gumy a wiec musimy zmierzyc dlugosc rowka pod planowany oring, obliczyc srednice i udac sie do miejsca gdzie sprzedaja oringi i dowiedziec sie jakie maja w podanych przez nas wielkosciach. Wybrac jaki nam pasuje, a nastepnie tak zmodyfikowac linie rowka aby pasowalo idealnie. (wydluzyc, skrocic itd) A jak o-ring bedzie ciut za maly to nalezy go lekko rozciagnac i bedzie dobrze :) (u mnie od miesiaca siedzi w bloku na procku i dziala :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacho Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 a ja mam pytanie - czy oring sie wklada W rowek w calosci ? czy rozcina sie zostawiajac polowe w rowku i druga polowe po tej stronie bloku gdzie juz jest woda ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liquidboy Opublikowano 30 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2004 nie, o-ringa się nie rozcina.. wkładasz w rowek po prostu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...