Skocz do zawartości
Hamil_Hamster

Maly dylemat-co wybrać? DFI Infinity czy Abit NF7-S?

Rekomendowane odpowiedzi

Od razu pisze, że żadne inne płyty nie wchodza w gre, ponieważ DFI już kupiłem a Abita mam na czas kiedy łaskawie mi ją zaserwisują, ale mogę też sobie go zachować zamiast Infinity.

Ciekawi mnie co sądzicie o takim wyborze, co będzie lepsze i dlaczego (pomijając takie sprawy jak zaufanie/miłości :lol: dla jakiejś firmy, kwestie serwisu w Polsce itp.)?

Co prawda zależy mi na wysokich FSB, po to kupiłem hynixy i Infinity, ale boje się, że DFI znów mnie zawiedzie i padnie niespodziewanie (jak poprzednia).

NF7 który mi się trafił jak na razie wyciąga te stabilne FSB 240 przy domyślnym chłodzeniu (dziwne...jakim cudem gołe SB na NF7 jest chłodniejsze niż SB z radiatorem na Infinity???) i biosie. A więc zapowiada się obiecująco...ale nie mam żadnej gwarancji, że będzie jakoś szczególnie lepiej po zmianie biosu.

A dla DFI FSB 260 to raczej pewniak...

Dla mnie to nie lada problem, bo najpewniej przez najbliższe 2-3 lata będe z "tą jedyną" płytą.

PS.Jakoś nie moge się zmusić o flasha biosu na jakiś lepszy bios do OC by zobaczyć co Abit potrafi (nawet nie wiem jaki to miałby być) cóż, w końcu to nie moja płyta główna, a tylko wypożyczona, jakby coś poszło nie tak...

sam nie wiem.

PS2. Wspomniane FSB 240 nie było prime-stable, nie miałem czasu na robienie testu (a prime mi strasznie muli kompa, zajmuje cały ram, a ja nie mam page file :D )

PS3.W 3d smarku 2001 na DFI osiągnołem 16-17 tys. pkt (to chyba na FSB w okolicach 230, wina kiepskiego biosu), a na Abicie z FSB 240 mam (nawet gdy zrobie CPU Interface Enabled) ok. 15 tys. Wiem, że 3dm2k1 nie jest zbyt miarodajny dla procków, ale to wydaje mi się troche dziwne 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wgraj jakis modowany biosik i jesli wyciagniesz te swoje 260 to olej DFI, bo znowu ja zabijesz.

Nie zabiłem płyty, sama padła :?

(jak płyta pada po zrobieniu na niej zworką FSB 100 i załadowaniu w biosie "optimized defaults" to chyba coś z nią nie tak, a nie z użytkownikiem :P)

Turtles5 - Po prostu zlitowali się po prawie 3 tyg. czekania na płyte :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...