Sarenka Opublikowano 30 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2004 Znalzlem sobie na FormaFactors standardy dotyczace plyty glownej (dziurki na srubki, panel itp.) Nie moge jednak nigdzie znalezc wymagan, co do klatek na napedy 5.25 i 3.5. Nie wiecie moze gdzie mozna by cosik takiego zdobyc? Bo goole wyrzuca mi strasznie duzo smieci i nic ciekawego (co najwyzej specyfikacje od konkretnych producentow). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armadon Opublikowano 30 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2004 Z doświadczenia wiem że te wszystkie standardy można sobie wsadzić tam gdzie słońce nie dochodzi. Dużo pewniejszą metodą jest zmierzenie sobie elementów w budzie, bo masz gwarancję że Ci później wejdą w to co skonstruujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarenka Opublikowano 30 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2004 Hmm... Tylko, gdy patrze na koszyk na napedy, to jest tam pelno roznego rodzaju dziurek i dziureczek. Jezeli to wszystko chcialbym wyciac w plexi, to odbawiam sie, ze plyta zacznie pekac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawcu Opublikowano 30 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2004 To sprawdź które dziurki i dziureczki w koszykach wystarczą, zazwyczaj są to chyba 2 po jednej stronie na koszyk. Weź zwykłego cd-roma i sprawdź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarenka Opublikowano 30 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2004 Gdyby tylko napedy sie trzymaly tych "dwoch dziurek". Co producent, to uzywa innych, a chcialbym zrobic cos w miare uniwerslanego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprotek Opublikowano 30 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2004 zazwyczaj sa chyba w tym samym miejscu... czy sie myle? kurde nie zwracalem nigdy na to uwagi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarenka Opublikowano 30 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2004 Zazweyczaj niestety nie zawsze (np. plextor, liteon i lg maja gdzie indziej :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armadon Opublikowano 30 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2004 Dziurek w napędzie masz 8 sztuk, 4 z każdej strony i we wszystkich napędach jakie mam i miałem są dokładnie w tym samym miejscu. Wszystkie pozostałe możesz spokojnie olać. Jeśli jakiś napęd ma inaczej, to wrzuć fotki bo nie uwierzę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir Afeen Opublikowano 30 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2004 napędy powinny mieć jakieś zunifikowane rozmieszczenie otworów. Grzebałem ostatnio w zabytkowej budzie compaqa w której sposób montażu napędów opiera się na blokadzie jednej ze śrub wkręconych w napęd. Reszta śrub suwa się swobodnie po szynach. blokada jest nieprzesuwna i jedna dla wszystkich zatok. Jeśli każdy napęd miałby inne rozmieszczenie otworów to nie dało by się go w takiej budzie ustawić. Dodam, że w tej budzie montowałem cdrw liteona. Wszyscy wiemy, że są one nieco "niestandardowe" tzn krótkie... pasował idealnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarenka Opublikowano 30 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2004 Moze w koncu doszli do tego, ze powinien byc standard.. Ale mysle, ze poducenci bud tak dla jaj nie wierca tylu dziurek :) Wiec bede grzebal dalej.. A jak nie znajde, to me liteony za wzor posluza :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...