Skocz do zawartości
kaka

czym malowac??

Rekomendowane odpowiedzi

ooo, wlasnie moze ktos mi powie, jakim lakierem pryskac plastikowe elementy obudowy (przedni panel)

:? przymierzam sie do lekkiego tuningu optycznego, nie chcialbym tylko niepotrzebnie eksperymentowac... :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aaa, zapomnialem dodac, ze interesowalby mnie niebieski 'metaliczny' - nie wiem, czy cos takiego znajde, jak myslicie? i czy to wogole ma sens, bedzie na plastiku czymac?

ale z drugiej strony to zderzaki samochodowe pryskaja i sie trzyma.. :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aaa, zapomnialem dodac, ze interesowalby mnie niebieski 'metaliczny' - nie wiem, czy cos takiego znajde, jak myslicie? i czy to wogole ma sens, bedzie na plastiku czymac? 

ale z drugiej strony to zderzaki samochodowe pryskaja i sie trzyma..  :?

Ja mam obudowe pomalowana na niebieski metallic - farba niby samochodowa firmy Profes. Na plastiku tez sie niezle przyjmuje, nie topi go wbrew pozorom. Aha i nie musisz doszlifowywac sie do golej blachy jesli kolor na pewno pokryje w calosci pozostala farbe - wystarczy ja tylko zmatowic i zedrzec ewentualna teksture (chropowatosci). Reszta tak mniej wiecej jak Kalwas pisal...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale z drugiej strony to zderzaki samochodowe pryskaja i sie trzyma..  :?

Ja mam obudowe pomalowana na niebieski metallic - farba niby samochodowa firmy Profes. Na plastiku tez sie niezle przyjmuje, nie topi go wbrew pozorom. Aha i nie musisz doszlifowywac sie do golej blachy jesli kolor na pewno pokryje w calosci pozostala farbe - wystarczy ja tylko zmatowic i zedrzec ewentualna teksture (chropowatosci). Reszta tak mniej wiecej jak Kalwas pisal...

nie masz przypadkiem jakichs namiarow na producenta tej farby?? i jaki to typ farby? akrylowa? nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, heh... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest zwykly lakier w sprayu. Dostalem go w pierwszym lepszym sklepie z farbami :). Kupilem 2 puszki 400 ml blue metal i jedna puszke bezbarwnego lakieru tej samej firmy i prawie wystarczylo na moja obudowe midi. Z tym bezbarwnym lakierem byl jednak problem, rozpuszczal on metaliczna farbe, wiec uwazaj! Jest ryzyko ze raczej wiekszosc bezbarwnych tak zrobi :( Moze gdybym zastosowal farbe podkladowa to by tak nie bylo :) Aha, i ten metaliczny niebieski jest polprzezroczysty, czyli widac to co jest pod nim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest zwykly lakier w sprayu. Dostalem go w pierwszym lepszym sklepie z farbami :). Kupilem 2 puszki 400 ml blue metal i jedna puszke bezbarwnego lakieru tej samej firmy i prawie wystarczylo na moja obudowe midi. Z tym bezbarwnym lakierem byl jednak problem, rozpuszczal on metaliczna farbe, wiec uwazaj! Jest ryzyko ze raczej wiekszosc bezbarwnych tak zrobi :( Moze gdybym zastosowal farbe podkladowa to by tak nie bylo :) Aha, i ten metaliczny niebieski jest polprzezroczysty, czyli widac to co jest pod nim.

a po co ci byl lakier bezbarwny??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zeszlifować papierem ścierym do gołej blachy.

Przemyć benzyną ekstrakcyjn.

Farba podkładowa ze 2 warstwy.

Lakier 2 warstwy.

I lakier bezbarny - ale tylko z zewnątrz dla lepszzego połysku.

:)

Ni zgadzam się, ja bym tylko zmatowił starą farbę. Farby stosowane przez producentów obudów mają dodatki metaliczne które powodują że warstwa farby jest drugim po blachach ekranem przeciwzakłóceniowym. Przynajmniej tak malowali kiedyś obudowy, nie wiem jak teraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ooo, wlasnie moze ktos mi powie, jakim lakierem pryskac plastikowe elementy obudowy (przedni panel) 

:? przymierzam sie do lekkiego tuningu optycznego, nie chcialbym tylko niepotrzebnie eksperymentowac...  :roll:

Zanim pryśniesz lakierem powinieneś polozyc warstwe specjalnego podkladu na plastik. 400ml motipa kosztuje ok 20zetow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...