Piszczel Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 Po jaką cholerę tyle zworek na dysku IBMa. Ostatnio go wyjąłem z obudowy i sobie o tym przypomniałem więc pytam. Jakieś dzoiwne ustawienia można porobić. Kuma coś ktoś z tego? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 na wszystkich dyskach jest troche zworek a są one po to ady ostawić jak dysk jest podłączony (master/slave/cable select) myśle że chodzi Ci właśnie o te ustawienia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dru8d Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 hehe, IBM, jest dobry... u mnie na IDE 1 IBM ustawiony na Primary master, kumpel podłącza swojego Samsunga na slave (obojetny jaki IDE) i system startuje z jego dysku... :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 bo pewnie w tym jakby 2 biosie (od tego kontrolera HPT) przestawiło Ci się aby system startował z jego dysku. Ja mam podobnie (BIV jako masteri jakiś WD na slave) i jak tam przestawie to startuje z którego dysku chce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dru8d Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 bo pewnie w tym jakby 2 biosie (od tego kontrolera HPT) przestawiło Ci się aby system startował z jego dysku. Ja mam podobnie (BIV jako masteri jakiś WD na slave) i jak tam przestawie to startuje z którego dysku chce cos mi sie zdaje , że tak jest tylko na BE6 II, bo u mnie niestety nie (a mam wgrany najnowszy bios)... :roll: moge wejść w ustawienia biosu HPT, ale tam nie ma takiej opcji (chyba, dla pewności jeszcze sprawdze i dam znać)... widzisz wilczek, przez ciebie już nie ufam nawet samemu sobie (za dużo siedze przez kompem)... :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piszczel Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 Że się ustawia master/slave/cs to wiem :wink: Chodzi mi o te dziwne ustaiwenia na IBM - na żadnym innym dysku ich nie widziałem - tam są 2 zworki! i można je wpinać "na leżąco"! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piszczel Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 Że się ustawia master/slave/cs to wiem :wink: Chodzi mi o te dziwne ustaiwenia na IBM - na żadnym innym dysku ich nie widziałem - tam są 2 zworki! i można je wpinać "na leżąco"! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 a nie ma objaśnienia ich funkcji na dysku ?? Dr&d: nie wiem dokładnie jak jest w BE6 ale wydaje mi się że tam tez jest coś takiego u mnie jest to chyba ta dolna pozycja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Berti Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 mozna ograniczyc wielkosc dysku do 32gb. Sa dwa rozne ustawienia. dla slave i dla master. starsze plyty nie wykrywaja dyskow 40gb ale wykrywaja 32gb. takie rozwiazanie jest praktycznie juz we wszystkich nowych dyskach ide. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 bo pewnie w tym jakby 2 biosie (od tego kontrolera HPT) przestawiło Ci się aby system startował z jego dysku. Ja mam podobnie (BIV jako masteri jakiś WD na slave) i jak tam przestawie to startuje z którego dysku chce cos mi sie zdaje , że tak jest tylko na BE6 II, bo u mnie niestety nie (a mam wgrany najnowszy bios)... :roll: moge wejść w ustawienia biosu HPT, ale tam nie ma takiej opcji (chyba, dla pewności jeszcze sprawdze i dam znać)... widzisz wilczek, przez ciebie już nie ufam nawet samemu sobie (za dużo siedze przez kompem)... :lol: :lol: Mam taka sama płyte i moge ustawiac w biosie kontrolera z ktorego dysku ma startowac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piszczel Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 Jestem już w domu więc piszę z dysku "dziwne ustawienia" to: - Auto spin disable - 15head or 16head Domyślam się o co chodzi w tych funkcjach ale nie mam pojęcia do czego to mozna wykorzystać, np. nierozpedzanie dysku?[/i][/b] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dru8d Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 bo pewnie w tym jakby 2 biosie (od tego kontrolera HPT) przestawiło Ci się aby system startował z jego dysku. Ja mam podobnie (BIV jako masteri jakiś WD na slave) i jak tam przestawie to startuje z którego dysku chce cos mi sie zdaje , że tak jest tylko na BE6 II, bo u mnie niestety nie (a mam wgrany najnowszy bios)... :roll: moge wejść w ustawienia biosu HPT, ale tam nie ma takiej opcji (chyba, dla pewności jeszcze sprawdze i dam znać)... widzisz wilczek, przez ciebie już nie ufam nawet samemu sobie (za dużo siedze przez kompem)... :lol: :lol: Mam taka sama płyte i moge ustawiac w biosie kontrolera z ktorego dysku ma startowac zgadza się, jak teraz zwróciłem uwagę, to zauważyłem, któro to (jednak zmeczenie)... :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piszczel Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 Może jednak ktoś odpowie na moje pytanie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...