Skocz do zawartości
bziatka

IrDA ; Bluetooth ; POMOCY !

Rekomendowane odpowiedzi

kupilam komputer kilka lat temu i mam plyte glowna firmy MSI model KT4V MS-6712

i nie jestem pewna ale chyba nie mam na plycie glownej wejscia gdzie moglabym podlaczyc port IrDA

druga sprawa:

czym sie rozni IrDA od Bluetooth ?

czy przez Bluetooth mozna tez polaczyc sie od komputera do komurki ?

i z tylu komputera mam przy wejsciu USB napisane:"Dont remove when using bluetooth."

i nie wiem czy chodzi tutaj o to zeby nie usuwac tej naklejki czy co ?

bo to wyglada tak jak by cos bylo pod nia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czym sie rozni IrDA od Bluetooth ?

IrDA to podczerwien a Bluetooth to polaczenie droga radiowa.

czy przez Bluetooth mozna tez polaczyc sie od komputera do komurki ?

Jasne tylko trzeba miec odpowiedni port do tego na plycie no i odbiornik zeby moc odbierac sygnal z komorki. Z tego co slyszalem to raczej jest to droga rzecz i taniej jest korzystac z IrDy - tyle ze przesyl danych duzo wolniejszy na IrDzie.

i z tylu komputera mam przy wejsciu USB napisane:"Dont remove when using bluetooth."

i nie wiem czy chodzi tutaj o to zeby nie usuwac tej naklejki czy co ?

bo to wyglada tak jak by cos bylo pod nia

Chodzi tu pewnie o to zeby nie wyjmowac tego odbiornika od Bluetooth podlaczonego do plyty w tym miejscu, podczas przesylania danych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ do transmisji przez IrDA wykorzytywana jest podczerwień, porty w obydwu łączonych urządzeniach muszą "się widzieć" w linii prostej bez żadnych przeszkód po drodze i w odległości nie większej niż ok. 1-2 m.

Bluetooth jest o wiele wygodniejszy bo jego zasięg w telefonie to ok. 10 m i nie musi być zachowana bezpośrednia widoczność urządzeń - czyli wkładasz w kompa adapter Bluetooth a telefon rzucasz gdziekolwiek w pokoju (czy w kieszeni) i możesz działać.

Adaptery Blouetooth na USB można kupić na Allegro od ok. 80 zł.

Sprawdź tylko czy masz Bluetooth w telefonie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi