bziatka Opublikowano 6 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2004 kupilam komputer kilka lat temu i mam plyte glowna firmy MSI model KT4V MS-6712 i nie jestem pewna ale chyba nie mam na plycie glownej wejscia gdzie moglabym podlaczyc port IrDA druga sprawa: czym sie rozni IrDA od Bluetooth ? czy przez Bluetooth mozna tez polaczyc sie od komputera do komurki ? i z tylu komputera mam przy wejsciu USB napisane:"Dont remove when using bluetooth." i nie wiem czy chodzi tutaj o to zeby nie usuwac tej naklejki czy co ? bo to wyglada tak jak by cos bylo pod nia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlokos Opublikowano 6 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2004 czym sie rozni IrDA od Bluetooth ? IrDA to podczerwien a Bluetooth to polaczenie droga radiowa. czy przez Bluetooth mozna tez polaczyc sie od komputera do komurki ?Jasne tylko trzeba miec odpowiedni port do tego na plycie no i odbiornik zeby moc odbierac sygnal z komorki. Z tego co slyszalem to raczej jest to droga rzecz i taniej jest korzystac z IrDy - tyle ze przesyl danych duzo wolniejszy na IrDzie. i z tylu komputera mam przy wejsciu USB napisane:"Dont remove when using bluetooth." i nie wiem czy chodzi tutaj o to zeby nie usuwac tej naklejki czy co ? bo to wyglada tak jak by cos bylo pod nia Chodzi tu pewnie o to zeby nie wyjmowac tego odbiornika od Bluetooth podlaczonego do plyty w tym miejscu, podczas przesylania danych :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haze Opublikowano 7 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2004 Ponieważ do transmisji przez IrDA wykorzytywana jest podczerwień, porty w obydwu łączonych urządzeniach muszą "się widzieć" w linii prostej bez żadnych przeszkód po drodze i w odległości nie większej niż ok. 1-2 m. Bluetooth jest o wiele wygodniejszy bo jego zasięg w telefonie to ok. 10 m i nie musi być zachowana bezpośrednia widoczność urządzeń - czyli wkładasz w kompa adapter Bluetooth a telefon rzucasz gdziekolwiek w pokoju (czy w kieszeni) i możesz działać. Adaptery Blouetooth na USB można kupić na Allegro od ok. 80 zł. Sprawdź tylko czy masz Bluetooth w telefonie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...