Skocz do zawartości
wilczek

generowanie dżwięku

Rekomendowane odpowiedzi

kurcze z ultradzwiękami nie ma problemu bo można je emitować przy pomocy takich dziwnych gwizdków ale czym wytwożyć tak niski dżwięk

Czy można zmusić do tego zwykłe głośniki komputerowe, bo pisze na nich 50 hz- ... więc chyba raczej nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie słyszą 16hz a do takich częstotliwości są specjalne subwoffery lub tuby basowe.

Takie subwoofery są bardzo drogie. Większość konstrukcji ma filtr dolnozaporowy obcinający częstotliwości poniżej rezonansowej (niepotrzebnie obciązające głośnik dużą amplitudą). Zazwyczaj filtrowanie następuje w okolicach 20Hz. Zresztą niewarto wierzyć danym katalogowym bo to co tam podają nie jest zgodne z rzeczywistością. Najtańszym subwooferem zdolnym przenieść 16Hz (ze spadkiem 9db) jest Paradigm Servo 15. Cena to ponad 6000zł. (podaje to wg. testów, a nie danych katalogowych). Poniżej 25Hz to już bardziej są to drgania niż prawdziwy dźwięk. Wymagane jest do tego odpowiednio duże pomieszczenie, najlepiej o wysokości powyżej 3,5m.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wygenerować dżwięk poniżej 20 hz ??

wiem że takich dżwięków ludzie już nie słyszą ale jast mi to potrzebne

Jak chcesz to podeśle ci programik którym możesz wygenerować dowolną częstotliwość z zakresu od 1-20000Hz (zarówno sinusoidę, jak i prostokąt oraz trójkąt). Lub napisz dokładną częstotliwość jaką chcesz a prześle ci próbkę 5s w formacie WAV lub MP3 (co wolisz)

ps. mogę wiedzieć do czego ci to potrzebne ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze z ultradzwiękami nie ma problemu bo można je emitować przy pomocy takich dziwnych gwizdków ale czym wytwożyć tak niski dżwięk

Czy można zmusić do tego zwykłe głośniki komputerowe, bo pisze na nich 50 hz- ... więc chyba raczej nie

Jak pisałem do tego jest potrzebny bardzo dobry subwoofer, a głośniczkami komputerowymi to może powyżej 80Hz uzyskasz niezniekształcony dźwięk, ale 16Hz :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wygenerować dżwięk poniżej 20 hz ??

wiem że takich dżwięków ludzie już nie słyszą ale jast mi to potrzebne

Jak chcesz to podeśle ci programik którym możesz wygenerować dowolną częstotliwość z zakresu od 1-20000Hz (zarówno sinusoidę, jak i prostokąt oraz trójkąt). Lub napisz dokładną częstotliwość jaką chcesz a prześle ci próbkę 5s w formacie WAV lub MP3 (co wolisz)

ps. mogę wiedzieć do czego ci to potrzebne ??

potrzebne mi to jest do szkoły (na referat) więc nie musze go generować ale wiedzieć jak to zrobić.

jeśli możesz przesłac ten programik lub podać linka to bardzo był bym Ci wdzięczny. wilczek69@wp.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi