Skocz do zawartości
metal

Odmłodzenie konfigu ?

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio dość poważnie myślę o odmłodzeniu mojego konfigu [kiedyś już o tym pisałem ale to były tylko marzenia :D ]

To odmłodzenie miało by polegać na zakupieniu nowej pł.głównej. proca i pamięci.

i wymyśliłem takie coś:

pł.gł : asus a7v333u via kt333 [bez dźwięku] ok. 520 zeta

proc : athlonXP1800+ ok. 418 zeta

pamięć: 128 sdram ddr333 samsung [chwilowa jak będzie więcej zeta to i więcej pamięci :D ] ok. 220 zeta

wszystko kosztuje ok. 1200 zeta

i to wszystko zamiast tego co mam teraz :D .

Czy to jest dobry pomysł ??? Czy będzie widoczna duża różnica wydajności niż na tym co mam teraz ??? :D

aaa... czy z tą pł.gł nie ma problemów [sterowniki i kompatybilnoś ...] ???

Co o tym sądzicie ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam tą płytkę w wersji U - bez raida i FireWire i takiego samego proca jakiego zamierzasz kupić i 256 DDR 266MHz Kingston (wszytko też niedawno kupiłem) i .... jestem baaaardzo zadowolony ze zmian... :twisted:

Wcześniej Athlon Thunderbird 850 MHz, DFI AK74-EC i 256 jakichś SDRAM :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja proponuję:

Gigabyte 7VAXP - 599zł

Athlon XP 1600+ (AGOIA :D) - 310zł

256 DDR 333MHz noname - 305zł,

albo tego Samsunga jeśli chcesz (zdaje się, że 256 możesz dostać za 370-390 zł)

Razem: 1100-1300zł

IMO lepiej kupić lepsze (nowsze, więcej możliwości i bardzo stabilne) mobo i ciut (bo to jest naprawdę ciut) słabszego proca. Pamięci jakie wolisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie was chyba pronilo z tym ASUSem i Gigabytami!!! owszem sa to dobre plyty ale za 550zl to juz mozna miec, Ga jest bardzo dobre w versji 2.0 ale kosztuje ok 490zl a ASUS to LOL za 540zl bym go nigdy nie wziol (PS. nie sugeruj sie testem plyt na tweak.pl! jeden wielki ROTFL). Czy wy macie w ogole jakies pojecie o plytach???. Najelpsza plyta obecnie do 550zl to Epox 8K5A2+!! bezpodwazalnie ma 6ch dziwek , RAID (HPT372) Vcore do 2.2V Vdimm do 3.2V!. POD WZGLEDEM WYDAJNOSCI BIJE WSZYSTKO NA GLOWE : http://www.pcstats.com/articleview.cfm?art...eid=1211&page=9 !!!. Aha osiagnieto na niej rekodrowe FSB 231MHZ!!!

Dołączona grafika

Tu masz recki :

http://www.mikhailtech.com/articles/mother...a2p/index.shtml

http://www.pcstats.com/articleview.cfm?art...eid=1211&page=1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie masz na pamięci, to już lepiej kup 256 MB 266 MHz... na pewno będzie lepiej niż 128 MB 333 MHz, a cena praktycznie ta sama, bo takie pamiątki kosztują 260zł.

Asus, troche drogi, za te pieniądze, możnaby postawić Gigabyte'a lum MSI z pełnym wyposażeniem, a to już coś...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nieheheheheheźle :))))))))) ja u mnie 165 wykrecam ale brak dzielnika 1/5= zwis z powodu grafy, dysku , PCI w windozie  :(((

Ja na tej płycie wykręcam 195 bez zwisu - zresztą ostatnio zamieściłem screan dla niedowiarków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamiast tych drogich asusow lepiej ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> gigabyte 7vrxp i masz w niej praktycznie wszystko czego dusza zapragnie

co do pamieci to dr333 praktycznie nie ma roznicy do ddr266 wiec po co przeplacac wez zamisat 128mb 256pc 2100 i basta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio dość poważnie myślę o odmłodzeniu mojego konfigu [kiedyś już o tym pisałem ale to były tylko marzenia  :D ]

To odmłodzenie miało by polegać na zakupieniu nowej pł.głównej. proca i pamięci.

i wymyśliłem takie coś:

pł.gł : asus a7v333u via kt333 [bez dźwięku] ok. 520 zeta

proc : athlonXP1800+ ok. 418 zeta

pamięć: 128 sdram ddr333 samsung  [chwilowa jak będzie więcej zeta to i więcej pamięci  :D ] ok. 220 zeta

wszystko kosztuje ok. 1200 zeta 

i to wszystko zamiast tego co mam teraz :D . 

Czy to jest dobry pomysł ??? Czy będzie widoczna duża różnica wydajności niż na tym co mam teraz ???  :D 

aaa... czy z tą pł.gł nie ma problemów [sterowniki i kompatybilnoś ...] ???

Co o tym sądzicie ???

hmm... :D muszę to trochę zmienić bo nie wiem czy wogóle będe miał tyle zeta [ sprzedam to co mam[pł.gł.proc i pamięci i dżojstik[logitech wingman force3d] to już będę miał jakieś ok.700 [najwięcej :? ] zeta :D ]

a konfig to by był taki:

proc: athlonXP 1600+ ok.320 zeta [według mnie to niewielka różnica między athlonemXP 1800+ nadrobie to oc :D ]

pł.gł : asus a7v333u via kt333 ok. 520 zeta

pamięć: 128 sdram ddr pc2100 ok.159 zeta

to będzie ok.1000 zeta [tu każde 1 zeta się liczy !!! :( :? :D ]

może jeszcze spróbuje powalczyć o jakiś malutki upuścik :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...