Skocz do zawartości
Darmach

UV PROBLEM - POMOCY !! :D

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!

Mam do was pytanie: kupoilem pare dni temu UV dye Niebieeski Cooltek'a, w przepisie pisze ze starczy na 2 l wody - tyle mam w ukladzie. Wlalem calosc - ale to g... nie swieci!! Katodki UV mam 2 sztuki Sunbeama. Zeby nie bylo - weze mam przezroczyste ;)

Prosba do was - opiszcie swoje przejscia z UV barwnikami. Moze zarzuccie jakies fotki - zwlaszcza ci ktorzy maja niebieski baarwnik i im swieci :(

Zdjecie mojego (NIE swiecacego ukladu):

Dołączona grafika

Jak widac - kable swiecą - weze ni ch..oinka ;D

POMOZCIE!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też proponuję się doinformować przed pisaniem. Katody emitują zarówno fioletowe światło na granicy widzialności jak i UV-A (to akurat jest nieszkodliwe). Zresztą chyba każdy kto usiłował robić fotki katod UV przekonał się, że na zdjęciach zamiast sympatycznego fioletu widać ostre prawie białe światło z lekko fioletowym odcieniem - to właśnie dlatego, że klisza/matryca "widzi" więcej niż my i rejestruje również promieniowanie UV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogolnie UV-Dey blue jest znany z tego z eswieci kiepsko i trzeba go bardzo mocno oswietlic (katodami diodami zeby zaczol swiecic jakos fajnie)

W sumie wiem ze dopiero szklo kwarcowe przepuszcza UV (chodźby glupie powiedzenie ze: przez szybe sie nie opalisz) ale jak widac na fotce troche tego UV przechodzi, jak sie kupuje weze w laboratoryjnych sklepikach to jest kilkanaście parametroof miedzyinnymi przepuszczalność UV co do tego twojego blue moze to poprostu jakas sciema :cry: mam zarowno blue jaki green i na obu bylo ze wystarczy wlac kilka kropel i fakt po 5 kroplach jest ok ale jak leje sie wiecej efekt słabnie moze wlales za duzo sproboj rozcieczyc z woda i podswietlac słoik/szklanke z gory i zobaczyc czy cos sie dzieje )

długie naświetlanie.

Dołączona grafika

najbardziej zlbiżone do orginału ;-)

Dołączona grafika

lampa.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok Excray, zgadzam się na kompromis, że to coś pośrodku, choć kilkukrotnie spotkałem się z info o owym UV-A emitowanym przez katody (możliwe że to domorosłe opinie). :)

A co do aparatów to nie uważam ich bynajmniej za trefne: Nikon F50 + klisze Fuji oraz Canon A 75.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest tu ktos moze kto mial UV-Dye niebieski Cooltek'a?

Ile tego powinienem byl wlac? Na stronie angela.pl pisze ze 50 ml/2 l wody

moze powinno byc mniej?

czy to takie trudne poeksperymentowac sloiczek np. 100ml wody , dolewasz dolewasz az swieci dobrze. Gorzej jak juz wszystko wlales :cry: pozostaje ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> "probke" z uk. ktorego urzywasz i rozcieczac do uzyskania jakiegokolwiek efektu jezeli taki nie wystapi to albo masz trefne swiecidelka albo specyfik.

PS: UV-Green reaguje z niebieskimi katodami a np. blue nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi