Skocz do zawartości
Helmucik

Radeon 9600 Pro - Gigabyte?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów :)

Niedawno spaliła mi się wysłużona karta jaką był gf2ti leadteka. Chyba wiatraczek padł i któraś z pamięci się przegrzała. Ogólnie dziwne rzeczy się z nią działy. Niedawno zaczęła coś w obudowie piszczeć [ chyba karta, ale głowy nie dam ]. Możliwe, że związek z całym tym bałaganem miała jedna opcja w biosie [ agp read & write, coś takiego, nie pamiętam dokładnie, bo teraz nie siedzę na nieswoim kompie; płyta tamtego to soltekdrv4 ].

Wiadomo karty nie ma, trza sobie zakupić nową. Pieniędzy jak zwykle nie ma, ale z zaskórniaków udało mi się zebrać na radka 9600 pro. I teraz kilka pytanek:

Którego radka poleciacie? W wątku o radkach częśto pojawia się nazwa Gigabyte. Ciężko trochę maszerować po tak długim topiku. Przydałyby się jakieś wnioski z całego wątku na pierwszym poście. Podobno ta karta posiada kilka swoich wersji. Na jednej są słabsze pamięci. Jak je odróżnić? Przydałby się opis jak tę kartę podkręcić [ skuteczny ] na jakąś normalną liczbę [ podkręcanie dla "zabawy", w hardkor nie każdy lubi się bawić w flashowanie, a radiatorki nie łatwo można dostać ]. Zastanawiam się czy nie zakupić tej karty przez internet. Jakie sklepy polecacie, z których korzystaliście, która firma jest solidna [ tj. nie wysyła jakichś słabszych egzemplarzy, czy coś w tym stylu ]. Z góry dziękuje za wszelką pomoc.

aaa i zapomniałbym - przedział cenowy - do 6paczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki byłby ze mnie Polak, gdybym nie chwalił tego co sam posiadam? :lol: Polecam faktycznie już osławionego i docenionego przez forumowiczów Radeona 9600 Pro od Gigabyte'a. Można go dostać m.in w:

www.esc.pl (Gdańsk) - 530zł

www.arest.pl (Wrocław) - 495zł

Oczywiście można zamówić w komputroniku lub siriusie, ale marże narzucane przez te sklepy są astronomiczne :wink: . Sam kupiłem karte w sklepie z Gdańska i śmiało mogę przyznać że jest to dobry sklep, który dba o klienta. Miałem okazję korzystać w usług serwisowych tego sklepu i wszystko odbywało się bezproblemowo.

Co do samej karty... w tym przedziale cenowym ze świecą szukać karty o takich osiągach. GeForce 5700, który powinien rzekomo konkurować z tym Radosławem, tak na prawde dostaje tęgie lanie we wszystkich testach :P . Przewagę technologiczną Radków nad całą serią FX'ów potwierdzają wyniki w najnowszym benchamarku FutureMark'a - 3DMark2005. Takie karty jak GeForce 5900ultra wymiękają przy naszym kochanym 9600 Pro 8). Eh, zacząłem wywód na temat chipsetu, ale Ciebie interesuje karta danego producenta...

Otóż... Gigabyte wypuścił bardzo konkretną kartę, jeśli chodzi o moje zdanie. Rdzeń taktowany 400MHz, pamięć 600MHz z łatwością dają się przetaktować przynajmniej do 520/640 patrząc po wynikach wielu uczestników forum. Przy odrobinie szczęścia możesz otrzymać model na pamięciach Samsung'a 2,8ns (w większości montowane są 3.3ns i niestety nie ma jakiegoś sposobu na wyczajenie w której zamontowane są jakie...) a na tych możesz zalecieć wysoko. Po zmianie timingów na pamięciach można robić cuda, np. dojść do taktowania 800MHz! 8O.

Przy moim sprzęcie wydajność prezentuje się następująco:

400/600

3dmark2001 - 12100

3dmark2003 - 3500

530/750

3dmark2001 - 15050

3dmark2003 - 4450

Nie kręcić tej karty to grzech... :wink:

We wszystkie aktualne gry (Doom3, Counter-Strike: Source) bezproblemowo gram na max detalach.

Jako słowa podsumowania odsyłam cię do... przyklejonego topicu o r9600pro - tam znajduje się na prawde dużo informacji, które warto przeczytać i nie da się ich streścić w kilku zdaniach, no chyba że znajdzie się jakis odważny... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:oops: ah dziękuję... :P

Apropos, przydałoby się coś takiego zrobić, bo topic zaczyna dość pokaźnie zwiększać swoje rozmiary a i rozmowy nie zawsze dotyczą sedna sprawy... Dlatego pojawia się coraz więcej ludzi, którym się po prostu nie chce czytać całego tamatu i tworzą nowe. Możeby tak zjednoczyć siły i napisać jeden, piękny, przystępny FAQ o r9600pro? Ludziska z r9550 już dawno to zrobiły. Uwagi do faq'a i propozycje jego poprawy byłyby zamieszczane w topicu... let's think about it :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi