Skocz do zawartości
Luk@s

Neostrada - ciekawe przydzielanie IP

Rekomendowane odpowiedzi

Mieszkam jak napisane w profilu i zawsze dostawalem IP zaczynające się 83.30.xx.xx (30 to Katowice). Jednak od paru dni dostaję numery zaczynające się na 83.29.xx.xx (Łódź). Czy ktoś niekoniecznie z okolic Katowic zauważył dziwne przydzielanie IP, czy tylko moje okolice mają taką "przyjemność", może to jakaś awaria :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie w jakim się mieszka, tylko najbliższe duże że tak się wyrażę. Tam pewnie gdzie są jakieś dalsze routery tpsa czy coś. Tak czy siak K-ce i okolice zawsze miały i mają 30 końcówkę, a rozdzielenie jest. Zauważ, że np. ludzie z W-wy mają 31 i tak dalej. Już o tym było pisane...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalej mnie źle rozumiesz... Wyrażę się inaczej. Po prostu różne części kraju niekoniecznie sensownie mają różną drugą cyfrę. Wpisz sobie na www.ripe.net po kolei 83.29 potem 83.30 i na koniec na przykład 83.31. Zobaczysz co wyskoczy. A mnie zdziwiło, że nagle mi zmienili...

No i masz:

Kraków

Łódź

Katowice

Warszawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie skończyły im się adresy z puli 83.30.xx.xxx na węźle kat-ru1 i walneli pule IP 83.29.xx.xxx z której też mam IP od niedawna . Na szczęście nie ma z nim jakiegoś większego problemu tak jak z IP 83.30 w zeszłym roku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na szczęście nie ma z nim jakiegoś większego problemu tak jak z IP 83.30 w zeszłym roku

Za to są inne problemy. Upload do kogoś mam 5kB/s. Na przykład jak przez tlena śle plik. Mimo że u mnie i u odbiorcy łącze nie jest używane. Mam dosyć tej Neostrady....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siakos ja problemow nie mam zadnych

tez mam to ip 83.29.xx.xx i upload mam taki jak mam miec.

nie wliczam w to oczywiscie wysylania plikow przez jakies glupawe komunikatory bo wiadomo ze przez to nigdy nie bedzie dobrego transferu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo w przypadku 83.25 i kilku innych podzielone jest na dwie części (83.25.0.0 - 83.25.127.255 to Szczecin a 83.25.128.0 - 83.25.255.255 to Gdańsk). Ale na niektórych cały zakres (83.xx.0.0 - 83.xx.255.255) jest dla całego miasta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi