Skocz do zawartości
Zioło85

bezpieczne PCI

Rekomendowane odpowiedzi

mam chipset Via i chce jak wiekszosc uzyskac jak najwieksze FSB :D moja plyta bez problemu ciagnie prawie 230MHz ale problem jest w PCI bo niby zbyt duze moze uszkodzic sprzet :cry: Ale pytanie jest jak wielkie moze byc bo każdy ma swoja teorie na forum patrzylem i nie bylo konkretnego tematu w tej sprawie co najwyzej jakies napomkniecia :!: Ja slyszalem ze niby PCI do 37Mhz moze byc ale co wy uwazacie :?: :!: :?:

Dzieki z gory za odpowiedzi :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podobno niektore radki wykrzaczaja sie przy 75MHz ,ale moj chodzi spokojnie na 80MHz

grafe generalnie musisz przetestowac pod tym wzgledem ,jak bedzie robila jakies problemy (zwiechy w grach,przycinki) to zmien w biosie na agp4x i powinno byc git

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jechalem na PCI 41,5 jak mialem celka 433@541 (FSB 83MHz) przez 1.5 rooku i nic sie nie zepsulo...dysk mialem wtedy Seagatea U6 60GB i GF2Ti...imho zalezy to od sprzetu, a nawet konkretnego modelu (np.dysku)..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo na Twoje pytanie nie ma konkretnej odpowiedzi. W drugim kompie mam dysk seagate'a, który nawet na pci 35MHz nie chce pracować poprawnie. Wszystko zależy od sprzętu i szczęścia (to drugie przyda się, jeśli chodzi o trwałość komponentów pracujących na pci :) ). Sam podejmujesz ryzyko lub nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo na Twoje pytanie nie ma konkretnej odpowiedzi. W drugim kompie mam dysk seagate'a, który nawet na pci 35MHz nie chce pracować poprawnie. Wszystko zależy od sprzętu i szczęścia (to drugie przyda się, jeśli chodzi o trwałość komponentów pracujących na pci :) ). Sam podejmujesz ryzyko lub nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpowiedz konkretna juz padla

chcesz zeby ci dysk nie padl kiedys od PCI (moze zawsze pasc z innych powdow) to dla dysku ata100 ustawiasz ata66 ,dla ata66 ustawiasz ata33 itd

grafa gdy wymieka ustawiasz jej agp4x zamiast 8x ,2x zamiast 4x

jezeli chodzi o wydajnosc to zmiana na 4x z 8x nie zrobi zadnej roznicy ,zmiana z 4x na 2x dla kart takowe obslugujace robi mala roznice (do 10% jeszcze z 7% brakuje :P )

oczywiscie te porady dotycza glownie pci 40 i wiekszego

mniejszymi wartosciami kto by sobie glowe zawracal ;)

trzeba sie za to wziac jezeli dysk lub grafa odmawiaja posluszenstwa ,bo inne komponenty wytrzymuja znacznie wiecej (no moze nie tunery TV)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...