Skocz do zawartości
marcellus

Dlaczego nie ma PCI-E na platforme AMD?

Rekomendowane odpowiedzi

No chyba, ze sa jakies plyty... ale nie widzialem.

Tak tez pytanie ciagle takie same.

Czy ktos moze mi powiedziec dlaczego tak jest? :roll:

Mam nadzieje, ze nowsze plyty beda mialy chociaz jeden slot PCI... mam kurde Audigy2 i zal by go bylo uplynniac przy upgrade.

I jeszcze dolacze pytanie odnosnie nforce 4.

Kiedy w przyblizeniu uwazacie, ze pojawia sie na rynku plyty z tym chipstem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze PCI-X to 64 bitowy standard kart rozszerzeń dla serwerów i stacji roboczych (taktowany od 33-133MHZ) jest zgodny w dół z większością urzadzeń PCI (33mhz) i można go spotkać w płytach pod Xeonyi pod dwa (i więcej) Opterony np Iwill DK8N albo Tyan Thunder K8W;

Tobie natomiast chodzi o standard PCI-Express (PCI-E) który ze zwykłymi PCI jest zupełnie niezgodny; narazie nie ma na rynku płyt pod amd zgodnym z nim z tego powodu że dopiero od kilku dni są dostępne chipsety dla AMD obsługujące go (np nf4; nowy chipset via i sis-a) faktem jest ze poza nielicznymi kartami graficznymi nie ma urządzeń wykorzystujących ten slot

płyt można się spodziewać w listopadzie; aczkolwiek u nas może to i do grudnia potrwać; przy czym będą to płyty tylko pod AMD64 (socked 754;939;940) natomiast nigdy nie będzie płyt pod Socked A i PCI-E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi