Skocz do zawartości
Domell

Radeon X800SE 256 MB AGP!!-co sądzicie????

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli chodzi o tryb bez AA czyli NORMAL, to GF moze byc szybszy, tak samo jak jego mocniejszy brat 6800U w porownaniu z X800 XT PE ;) Ale w AA sytuacja sie odwarca na korzysc ATi, jak dlamnie 1.000 zl to duzo i jak X800SE nie da sie z modowac a w AA ma lepsze osiagi jak GF to napewno nie dal bym podobnej kwoty na karte, ktora z "bajerkami" chodzi wolniej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki...

Chodziło mi o to że GF jest ogólnie zdecydowanie lepszą kartą -NORMAL + AA/AF-I tylko zwolennicy ATI chyba tego nie widzą....GF6800 jest szybszy niż radekx800se tak jak radek x800xt pe jest szybszy niż GF6800U....

Odnośnie NIBY wyższej wydajności w trybie AA..

Serious Sam:SE---We wszystkich testach wygrywa GF..

Codecreatures---w 3 wygrywa GF i w 3 radek..czyli ogólnie remis...

UT2003---Radek

Unreal2---3-3

Tomb Raider--5-1 dla GF(co jest o tyle istotne że w tej grze ogólnie lepiej radziły sobie karty ATI)

FAR CRY---w 3 wygrywa GF, 2 radek i w jednym łeb w łeb...czyli ogólnie, minimalnie ale jednak GF

Call Of Duty---6-0 dla GF

HL2---1 GF 1 radek i 1 remis....

DOOM3-- GF 5-1

RTCW---6-0 dla GF

Q3---4-2 dla radka...

Giery takie jak SPLINTER CELL i HALO są testowane bez AA...Ale tutaj GF także zdecydowanie wyprzedza radka...

Tak że niewiem na jakiej podstawie twierdzicie że radek ma wyższą wydajność w trybie z AA/AF....

Chodzi mi oczywiście o porównanie GF6800NU i RadkaX800SE bo to że radekx800xt pe wyprzedza z aktywnym aa/af GF6800U to wiem....

Aha-zauważcie że Radek wyprzedza GF w wiekszości testów z AA w rozdz. 1600x1200(choc nie zawsze) co w tym przypadku jest w większości zasługą wiekszej ilości pamieci na radeonie niż wiekszą wydajnościa...

PS.Jak to zobaczyłem to się uśmiałem..Oto cena Radka x800SE w jednym z zagranicznych sklepów internetowych..

http://www.newegg.com/app/ViewProductDesc....-102-431&depa=0

HAHAHA...Czyli w Polsce conajmniej 1500-1600 zeta....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS.Jak to zobaczyłem to się uśmiałem..Oto cena Radka x800SE w jednym z zagranicznych sklepów internetowych..

http://www.newegg.com/app/ViewProductDesc....-102-431&depa=0

HAHAHA...Czyli w Polsce conajmniej 1500-1600 zeta....

Przeciez ta karta to w zasadzie podkrecony 9800XT. Cena chyba za wysoka za osmio potokowa karte. U konkurencji mozna znalezc 16 potokowca w takiej cenie. Chyba komus sie cos pomylilo aby taka cene za 8-potokwca dawac. Chyba ze odrazu dostanie sie gwaracje na odblokowanie dodatkowych potokow. Wystarczy aby dala sie odblokowac na 12-potokowca i mozna sie zgodzic na ta cene ale w przeciwnym wypadku nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym pojedynku głównie chodzi o politykę firm...

NVIDIA wypuściła tanią serię GF 6800NU(12p, 5 vp) z 128 Mb pamięci GDDR1 taktowanej z prędkością 700MHz i rdzeń 325MHz głównie dla nas - użytkowników (można dostać za ok. 1300zł), która doskonale radzi sobie we wszystkich grach na wysokich detalach... Natomiast ATI wypuściło kartę X800SE (8 potoków, 6 vp) z 256 Mb pamięci GDDR3 taktowanej z zegarem 800MHz, która będzie prawdopodobnie w cenie ok. 1500zł....

I tu wynikają różnicę, GF będzie przegrywał w wyższych rozdzielczościach i z AA&AF z powodu 128MB pamięci, jednak ogólnie GF jest ciekawszą propozycję i lepiej kupić GF (ze względu na nowszą technologię i wydajność) + dokupić kość ramu, cena wyjdzie podobna, a GF (który prawdopodobnie się zmoduje) nie będzie dusił się z powodu braku pamięci 8)

Chyba, że te Radki będą się ładnie modować :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi