Skocz do zawartości
by -=Merlin=-

DFI LanParty Ultra B new Bios Mod by -=Merlin=-

Rekomendowane odpowiedzi

@ -=Merlin=-

poczekaj jeszcze na doswiadczenia innych... widzisz, moje testy BIOS darza do tego aby znalezc taki, ktory umozliwi mi 262x10.5 11-2-2 cas2 DC... przy najciasniejszych "mem & alpha timmingach".

ten BIOS jest idealny pod tym wzgledem... zapewnia bardzo dobra wydajnosc pamieci plus umozliwia wysokie stabilne FSB na wysokich mnoznikach. mam nadzieje, ze uda ci sie jeszcze wyszlifowac ten BIOS, tak aby mozliwe bylo wskoczenie z tym samym, wysokim FSB na mnoznik x10.5 i byc moze wyzej....

mam jeszcze jedna uwage... nie do konca podoba mi sie to, ze usunales opcje APIC ..... z tego co sadze ustawiona jest ona w Twoim BIOS na DISABLED, ale chcialbym aby caly czas istniala

mozliwosc wl;aczenia APIC...

wynik 3DMark2001 napewno nie spadl... nie sprawdzalem tego pod tym katem, ale bardziej pod katem w ogole ukonczenia benchmarka z niemniejszym wynikiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, jak by coś nie tak z ftp... to backupuje wszysktie biosy Merlina na swoim ftp... http://members.lycos.co.uk/swidrzany/DFI%2...y%20-=Merlin=-/

PS. Merlin tylko nie rozkręcaj się tak w DFI bo do Abita zapomnisz wrócić... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ -=Merlin=-

poczekaj jeszcze na doswiadczenia innych... widzisz, moje testy BIOS darza do tego aby znalezc taki, ktory umozliwi mi 262x10.5 11-2-2 cas2 DC... przy najciasniejszych "mem & alpha timmingach".

ten BIOS jest idealny pod tym wzgledem... zapewnia bardzo dobra wydajnosc pamieci plus umozliwia wysokie stabilne FSB na wysokich mnoznikach. mam nadzieje, ze uda ci sie jeszcze wyszlifowac ten BIOS, tak aby mozliwe bylo wskoczenie z tym samym, wysokim FSB na mnoznik x10.5 i byc moze wyzej....

mam jeszcze jedna uwage... nie do konca podoba mi sie to, ze usunales opcje APIC ..... z tego co sadze ustawiona jest ona w Twoim BIOS na DISABLED, ale chcialbym aby caly czas istniala

mozliwosc wl;aczenia APIC...

wynik 3DMark2001 napewno nie spadl... nie sprawdzalem tego pod tym katem, ale bardziej pod katem w ogole ukonczenia benchmarka z niemniejszym wynikiem...

ja sprawdzielem teraz , on jest APIC Mod Enable zrobilem jeszcze rauz flash jest on na Enable

zrub reseta to bedzie wszystko w porzetku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, jak by coś nie tak z ftp... to backupuje wszysktie biosy Merlina na swoim ftp... http://members.lycos.co.uk/swidrzany/DFI%2...y%20-=Merlin=-/

PS. Merlin tylko nie rozkręcaj się tak w DFI bo do Abita zapomnisz wrócić... :P

na Abit bede robil troche teraz czasu poczebne mi musze zalatwic jeszcze deske abita

Świder dzieki cie za Pomoc i ftp://

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyt jest wiele, a Merlin tylko jeden :D

Mało kto robi biosy do kilku płyt... Tictac siedzi przy tylko Abicie, a na razie nie ma żadnego nowego biosu poza ostatnim mantaraysem... Merlin za to ma na swoim koncie kilka dziesiąt biosów do Abita, bodajże 2 do epoxa i teraz te 5 do DFI... potem to już szlif Abita ;] i potem A64 :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyt jest wiele, a Merlin tylko jeden :D

Mało kto robi biosy do kilku płyt... Tictac siedzi przy tylko Abicie, a na razie nie ma żadnego nowego biosu poza ostatnim mantaraysem... Merlin za to ma na swoim koncie kilka dziesiąt biosów do Abita, bodajże 2 do epoxa i teraz te 5 do DFI... potem to już szlif Abita ;] i potem A64 :twisted:

Świde ja dostalem po cichu bios na DFI & ABIT nForce4 i je juz analizuje zeby cos wiedziec ,,A64 niewiem czy cos bede robil . Narase mam problem mam malo kassy !!! hyba przezyje ???

by -=Merlin=- :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko... może kiedyś przesiądziemy się na nForce4 to już ktoś będzie biosy na te płytki pisał :D Oby tak dalej... :twisted:

PS. U nas w polsce trudno liczyć na jakąkolwiek pomoc finansową :? Mało kto sam co ma... tylko nie sugerujcie się zawsze sprzętem... ( ja troche zbierałem na procka i ramki... a grafe jaką mam :lol: )

Ale jak by tak choć połowa forum 10000 dała po złotówce :D :twisted:

Sorki za OT ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To merlin niepracuje?? przeciez mógłbyś się zatrudnić u abita lub dfi ?? byś kupe forsy zarabiał bo płytki by były lepsze. a jesteś napewno lepszy w pisaniu biosów niż cała armia tych inżynierów. a bardziej by sie cibie opłacało zatrudnić niż jakiś tam 10 pisaczy biosów co robią biosy do du** w porównaniu do twoich.

takie małe ot ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy osoby posiadajace abita wypowiadaja sie i chca odciagnac od nas Merlin'a =] ale DFI powstalo przeciez poprzez wspolprace a raczej przejscie inrzynierow z abita(pewnie o czym sie przekonalI:P) wiec uwazam ze abit jest naprawde wspanialem dzieckiem kolaboracji 2 roznych film ze sporym doswiadczeniem:> takie dopracowane abity ale juz z nowym sercem=]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sprawdzielem teraz , on jest  APIC Mod Enable zrobilem jeszcze rauz flash jest on na Enable

zrub reseta to bedzie wszystko w porzetku

wydaje mi sie, ze masz na mysli funkcje ACPI (pierwsza od gory...), nie APIC... w Twoim BIOS funkcja APIC zostala calkowicie usunieta... szkoda...

kilka kolejnych spostrzezen, jezeli pozwolisz...

1.w pownaniu z np. 6/19 rev3 Hellfire jest roznica w realnym napieciu Vcore:

2.00v BIOS = 2.20v REAL vs 2.00v BIOS vs 2.17v REAL....

nic wielkiego... pomyslalem nawet, ze moze dlatego, ze Twoj BIOS jest tak naprawde do Lanparty - moze jest tutaj jakas roznica....

2. zastanawiam sie, czy ktos jeszcze testowal mnoznik x10.5 na wysokim FSB . 250. wydajnosc pamieci na tym mnozniku jest "normalna" 97%/91% przy najciasniejszych timmingach... problem polega na tym, ze moge "zrobic benchmarki"" na 265x10, ale nawet 257x10.5 nie POSTuje (komp jest stabilny w Prim95 na 247x11 i "benchmark stabilny" na 251x11)... do tego za zadne skarby nie moge ukonczyc ani 3dmar2001 ani Super16M na 255x10.

wierze, ze napewno jest to jakas blokada w BIOS... pamietasz, na Hellfire rev3 nie moglem nawet kompa odpalic na 260x10 (wieszal sie na POST), za to na Twoim Taipan 05.EB 263x10 poszlo jak splatka...

moglbys sie temu przyjrzec prosze.... ?

EDIT: wycofuje sie z kwestii APIC... wszystko jest OK...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgrałem i działa, niestety muszę jechać do pracy i potestuję w przyszłym tygodniu. Pierwsze wrażenie pozytywne poza 2 sprawami:

- nie uruchamia mi się komputer na optimized defaults (chyba pamięci nie znoszą takich ustawień)

- nie działa Boot Magic (na żadnym opartym na wersji 6/19)

sprawdzilem wszysko dziale

optimized defaults Timing som na 3-4-4-11 optimirung na OCZ

Boot Magic dziala

w nastepnej wersi biosy bede plendy zmenione

by -=Merlin=-

Witam. Wgrywałem dzisiaj biosy:

DFI_Lan_Party_Ultra_B_TaiPan_0.5_E4_06.11.04

oraz DFI_Lan_Party_Ultra_B_TaiPan_0.6_EB_07.11.04

i na żadnym nie działa Boot Magic. Po uruchomieniu komputera, zaraz za listą urządzeń PCI wyświetla mi komunikat:

"Error finding BTMAGIC.IMG

Run BootMagic install

Press a key"

i po naciśnięciu klawisza uruchamia się Win XP.

Ja potrzebuję XP i 98 więc póki co wracam do oficjalnego N24LD728.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jakieś prace nad biosem do DFI LanParty Ultra B są przewidziane? Testowałem ten ostatni made by Merlin i był świetny (stabilne 10x250) na XP-M 2500. Jednak wczoraj zaliczyłem liczną utratę włosów na głowie, której przyczyną bezpośrednią był stres związany z awarią BIOS-ika. Przy normalnej pracy przewalałem jakieś stery i płyta po restarcie nie wstała :(. Diody diagnostyczne migały na przemian a komp był martwy. Insert nie pomagał, alt+F2 też nie, resecik zworką też nic. Bateryjki nie wyciągałem, bo słyszałem, że DFI tego nie lubi. Więc w rozpaczy wykombinowałem, że odpalę go przy zworce biosu w pozycji reset. Diody się zaświeciły (wszytkie) i tak zostały - nie robił żadnej diagnostyki. Później oczywiście zasilatornię odłączyłem od papu i zworkę spowrotem na normal. Odpalam i widzę komunikat: "R350 Samsung E-die DDR BIOS-PIN 113-A07518-108" - czy ktoś to miał? Bo mam wrażenie, że jestem pionierem :) Później tylko chłodne Start z Insertem i ......... działa :) Proca nie rozpoznał jako Mobile, lecz jako jakiś tam numer. Więc przewaliłem BIOS na oficjalny 06.19 - poustawiałem wszystko i spokojnie obejrzałem walkę Gołoty :(, której wynik mnie mocno nie zasmucił, ponieważ miałem moje działające już DFI :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. zastanawiam sie, czy ktos jeszcze testowal mnoznik x10.5 na wysokim FSB . 250. wydajnosc pamieci na tym mnozniku jest "normalna" 97%/91% przy najciasniejszych timmingach... problem polega na tym, ze moge "zrobic benchmarki"" na 265x10, ale nawet 257x10.5 nie POSTuje (komp jest stabilny w Prim95 na 247x11 i "benchmark stabilny" na 251x11)... do tego za zadne skarby nie moge ukonczyc ani 3dmar2001 ani Super16M na 255x10.

Jak tylko wroci do mnie bios po programowaniu.... to potestuje ten mnoznik. Narazie powiem tyle ze nigdy nie mialem problemow z 10.5x250 , u mnie natomiast zawsze sprawial klopoty mnoznik 8.5 , byc moze jest to indywidualna sprawa kazdej plyty (?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

by -=Merlin=- czy pojawi sie jeszcze jakis nowszy biosik do tej plyty?

Ps. Wczesniej uzywalem Twoich biosow do NF7S milo by bylo tez by w mojej nowej Infinity tez podobny zagoscil. A juz nie dlugo bede ja posiadal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biosik od Merlina potestuje dopiero jak bedzie bardziej zaawansowana wersja a teraz jade na tic tacu :P a co do temtu, to czy da rade zwiekszyc Vcore w biosie, np. chociaz do 2.1 albo 2.2 V ? bo mi sie wydaje (nie jestem w 100% pewny) ze widzialem zmodyfikowany bios z vdimm 3.6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie da rady...

zapomnij o vcore wiekszym niz 2v. problem polega na tym, ze Infinity/Lanparty posiada OverCurerntProtection i bez lutownicy nie ma co marzyc o vcore wiekszym niz 2.05v realnie mierzone woltomierzem.

nawet po zrobienu vcore moda plyta sie resetuje zaraz na poczatku prime95 przy powyzej 2.05v. wymagany jest kolejny mod (troche bardziej zaawansowany) i polegajacy na wymianie 3 rezystoroiw na wyzsza rezystancje...

co do BIOS z 3.6vdimm to musial ci sie pomieszac z DFI Lanparty NF3... i do tego nie 3.6 a 4.0v....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie dziwnie zachowuje sie ten bios "DFI_Lan_Party_Ultra_B_TaiPan_0.6_EB_07.11.04" musialbym zapytac o to Merlina ale ostatnio jakos go nie widac, mam nadzieje ze nie przerzucil sie na biosy do IWill'a czy innego LuckyStar'a :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taipan:

"DFI_Lan_Party_Ultra_B_TaiPan_0.6_EB_07.11.04.rar"

No to, to samo mamy, hym używałem 8x głownie do sprawdzania czy to wymiękła proc czy pamięć i nie zauważyłem aby mi go jako 6x dawało. Może u ciebie jakoś proc tego nie lubi albo mobo, bo wychodzi z tego że niedługo i mobo będzie się szukać jak proce które się lepiej kreci ;) Co do Merlina no rzeczywiście jakoś znikł z biosami do DFI zapodał w zasadzie 2 (ale jeden w 2 wersjach) całkiem udane i przepadł ale mam nadzieje że wróci :D I nie strasz ludzi ze przerzucił się na producentów płyt których nazwa nawet nie chce mi przez klawisze przejść ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hi

!!! USE AT YOUR OWN RISK !!!

!!! USE AT YOUR OWN RISK !!!

Overclock Bios !!!

Beta Test:

bachus_anonymous (xtremesystems.org)

Abducted (pcper.com)

- New Indifikation AMD Athlon XP-M

- Romsip Bios Tables Cpu Interface 133 & 166 & 200 MHz

-- Discovery 0.3 Romsip Table [E4]

-- Discovery 0.3 Romsip Table [EB]

-- Discovery 0.3 Romsip Table [EB]

- Memory Timings (

- L12 mod built-in

- Included option CPU Warning Temp.

- Included option Shutdown Temp.

- Silicon Image 5.0.44

- Logo Remove

- Epa Remove

- Sound Remove

- Com Remove

- V_Dimm 2.80

- V_AGP 1.60

- AGP Late. 64

[E4] jest ostry reaguje brdzo dobrze na OCZ jest ostry bios

[ED] jest szybkim biosem bardzo ostry potrzebuje Wiecej V_Core ,, V_Dimm ,, V_Vdd

[EB] jest bardzo wolny Stabilny alle przy mnozniku 10.0 ,, 10.5 FSB 250~260 ma bardzo dobre winiki

prosze sprawdzic jak wyglonda CPC OFF przy FSB 250~FSB 260 nie powino byc wielkich strat przy 3DMARK

jak wyglondajom te biosy przy ACPI i APCI

w nastepnym biose Included Memtest+ OCZ

DFI Lan Party Ultra B Discovery 0.3 ED E4 EB 23.11.04 by -=Merlin=-

ja mysle ze te biosy bendom dobre umnie sprawujom sie bardzo dobrze , jak ukazdego bedo dobre to bedziemy wszyscy tanczyc *lol*

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

by -=Merlin=- :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakos mi link nie chodzi... Zobaczymy te nowe biosy, moze wyjde powyzej 241FSB bo poki co to co bym nie robil to mi nie wychodzi. Obawiam sie ze moja plyta jest cos nie za bardzo...

Mardok: To animacje nie foty, i mi dzialaja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...