SACZI Opublikowano 1 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2004 Zastanawia mnie, dlaczego BIOS ww płyty tak powoli się uruchamia. Na poprzedniej płycie, tj. MSI i845PE procedury BIOS trwały znacznie krócej. Po uruchomieniu przyciskiem komputera BIOS "szedł jak burza". Monitor nie zdążył sie "zapalić", a BIOS oddał pod kontrolę kompa systemowi operacyjnemu. Na Abicie od momentu uruchomienia kompa do chwili zapalenia sie monitora, BIOS ledwie kończy wykrywanie dysków. Wszystko działa poprawnie, stabilnie, ale moim zdaniem za wolno. Dodam, że BIOS jest fabryczny, nie flashowałem go. Ustawienia domyślne. EDIT Trwa to około 20 sekund. MSi podepne jutro, dzisiaj nie mam ochoty grafiki przepinać do drugiego kompa. Zapomniałem dodać pytanie. Czy przez jakieś ustawienia mozna przyspieszyć prędkość uruchamiania BIOSa? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elgreen Opublikowano 1 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2004 Raczej dziwna płytkę MSI miałeś. Abit uruchamia się całkiem szybko.... Ja sobie musiałem "spowolnić" (dałem 5s na wykrywanie dysków) bo nie mogłem nic na monitorze zobaczyć podczas bootowania... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsaint Opublikowano 2 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2004 A masz w biosie opcję quick power on self test włączoną? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SACZI Opublikowano 2 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2004 Nie wiem dlaczego, ale reset BIOSu naprawił błąd. Procedury przebiegają naprawdę szybciutko o wiele szybciej niz na wspomnianej MSI. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elgreen Opublikowano 2 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2004 No widzisz ... a widzisz :) Abit rulez... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...