n305 Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 witam, z gory przepraszam jestli taki watek jush byl, ale nie moglem znalezc... A wiec, mam plyte soltek sl75drv4 i slychac dosc wyrazne szmery na tej ac97, a po podlaczeniu sluchawek to juz cipca mozna dostac :/ co gorsza wzmagaja sie one wraz z wzrostem fsb :/ co zrobic w takim wypadku? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 Prawdopodobnie wzrost FSB nie działa najlepiej na kartę stąd te szumy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 jest podobny watek jush dziiajs pisalem, mi pomogla wymiana sloochawek lol :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 jest podobny watek jush dziiajs pisalem, mi pomogla wymiana sloochawek lol :PSugerujesz, że słuchawki same z siebie szumią :?: :P Niestety - taki jest urok zintegrowanych dźwiękówek, szumy biorą się z wielu źródeł, a przeważnie od blisko położonej na płycie przetwornicy impulsowej dostarczającej napięcie Vcore do procesora, no i z powodu kiepskiej jakości samych przetworników AC97 :( Jako ciekawostkę podaję przy okazji, że SB Live! ma przetwornik I2S na kanały tylne, który ma znacznie niższe szumy i zniekształcenia niż obsługujący przód kodek AC97. Dlatego nie bez powodu w driverach kXproject domyślnie zamieniony jest tył i przód :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n305 Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 Prawdopodobnie wzrost FSB nie działa najlepiej na kartę stąd te szumy.ale nawet na domyslnym mam te szmery :/ a wiec co zrobic? :P to jest normalne? czy reklamowac plyte? :twisted: a noz mi wymienia na cos lepszego... :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 ale nawet na domyslnym mam te szmery :/ a wiec co zrobic?A próbowałeś odłączyć kabelek audio łaczący CD-ROM z płytą główną? Często on (jeśli jest analoowy, a nie cyfrowy) zbiera zakłócenia (szmery) z czytnika oraz innych napędów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 Ostatnio podobne problemy ma sąsiad na płycie ECSa na SISie, dźwięk jest niedość że bardzo cichy i nie można go pogłośnić to jeszcze trzaski... A poza tym na maksymalnych ustawieniach głośności zawsze będą trzaski, niestety to nie jest SB... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boss Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 Jako ciekawostkę podaję przy okazji, że SB Live! ma przetwornik I2S na kanały tylne, który ma znacznie niższe szumy i zniekształcenia niż obsługujący przód kodek AC97. Dlatego nie bez powodu w driverach kXproject domyślnie zamieniony jest tył i przód :) Interesujaca informacja - moglbys to rozwinac, bo mam SB Live! i mnie to zainteresowalo :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 Interesujaca informacja - moglbys to rozwinac, bo mam SB Live! i mnie to zainteresowalo :DOczywiście, żaden problem :) http://www.kxproject.spb.ru/rear.php - tu jest wyjaśnienie (po angielsku) czemu w driverach kXproject zamieniono domyślnie wyjście Rear z Front. W wolnym tłumaczeniu wygląda to tak, że Live używa kodeka AC97 do konwersji C/A sygnału dla kanałów przednich oraz centralnego/subwofera, oraz osobnego kodeka I2S (dużo lepszego od AC97 pod względem parametrów elektroakustycznych) do kanałów tylnich. Chcąc uzyskać lepszą jakość dźwięku w kanałach przednich L+P, w kX-ach domyślnie zamieniono funkcje wyjść Front i Rear, dzięki czemu na przód dźwięk idzie z kodeka I2S. Pod adresem http://audio.rightmark.org/test/live51.html znajduje się porównanie parametrów wyjść przednich i tylnych w SB Live 5.1, zrobione programem RightMark Audio Analyzer. Największa jest różnica w zniekształceniach THD, ponad rząd wielkości, oraz w separacji między kanałami L i R :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...