Skocz do zawartości
Radco

Philips 17" 107P50 czy Iiyama 17" HM703UT ???

Rekomendowane odpowiedzi

No zestawy komputerowe to juz inna historia :) Ale jesli chodzi o monitor to ja tam kupilem, z tym ze nie amsz raczej mozliwosci podlaczenia go do osobnego kompa, wiec takei model Philipsa obczailem poprostu w innym sklepie, a kupilem w MM. Co do samego zwrotu w ciagu 5 dni pewnosci nie mam, wiec musisz sie dopytac jak cos, ale cos tego typu sprzedawca mi mowil gdy kupowalem monitor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to teraz jestem troche zaniepokojony

Cavemanpg - czemu bys bral LM703 ? ten HF703 nie jest taki dobry jak wyglada po parametrach ?

w takim razie warto bys sie zastanowic nad HM703ut, bo cena w pcprojekt jest podejrzanie niska - wszedzie jest on po 999zl

wprawdzie jestem z gliwic i do krakowa mam kawalek ale pewnie w akcie desperacji pojade ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tego Philipsa, już prawidłowo działający model (poprzedni miał "lekko" rozmyty obraz).

Serwis Philipsa przynajmniej w Krakowie to jedno wielkie dno. Na wymianę monitora czekałem niemal dwa miesiące.

Obraz jest świetny pod każdym względem, prawie tak dobry jak na 7letnim EIZO kumpla. Jeśli jesteś uparty na nówkę to kup lepiej liyame. Ja osobiście wolał bym kupic używane EIZO za 300zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to teraz jestem troche zaniepokojony

Cavemanpg - czemu bys bral LM703 ? ten HF703 nie jest taki dobry jak wyglada po parametrach ?

w takim razie warto bys sie zastanowic nad HM703ut, bo cena w pcprojekt jest podejrzanie niska - wszedzie jest on po 999zl

wprawdzie jestem z gliwic i do krakowa mam kawalek ale pewnie w akcie desperacji pojade ;)

Dzisiaj tam bede po ten monitorek to zobacze czy maja go w ogole na stanie i napisze co i jak 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety monitorow CRT iiyamy aktualnie nie ma i nie wiadomo czy jeszcze beda (to jesli chodzi o PCprojekt),a szkoda bo bylem nastawiony na ta iiyame. Kupilem Philipsa za 720zl, bo nie interesuje mnie kupowanie monitora za 1000zl (a takie sa ceny iiyamy w innych sklepach), moim zdaniem nie warto dokladac tych 300zl (ten Philisp to i tak super sprzecik).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety monitorow CRT iiyamy aktualnie nie ma i nie wiadomo czy jeszcze beda (to jesli chodzi o PCprojekt),a szkoda bo bylem nastawiony na ta iiyame. Kupilem Philipsa za 720zl, bo nie interesuje mnie kupowanie monitora za 1000zl (a takie sa ceny iiyamy w innych sklepach), moim zdaniem nie warto dokladac tych 300zl (ten Philisp to i tak super sprzecik).

Wyobraź sobie, że mi powiedziano dokładnie to samo, nie ma Iiyamy i nie wiadomo czy będzie.

Znalazłem za to Philipsa za 729zł i jego biorę.

Powiedz haszek jak pierwsze wrażenia z nowego monitora?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... przeszedlem z 8letniej 15tki, wiec dla mnie to przelom 8) Obraz jest super ostry, w porownaniu z Samsungiem 979df, bo kiedys mialem z nim stycznosc. Kolory tez idealne, troche trzeba geometrie ustawic i jest lux, ale...

przy ustawieniach 1024x768 100Hz obraz, tak gdzies od polowy, lekko drga (na bocznej krawedzi wydaje sie jakby plynąl). Szczegolnie widoczne gdy na ekranie sa ciemne litery na jasnym tle. Nie wiem czy to tak ma byc czy nie :? Musze go jeszcze troche potestowac. A druga sprawa to ze na jednej czesc ekranu obraz jest bardziej czerwony, a na drugiej bardziej żółty. Widoczne to jest dobrze na forum tweaka, gdzie calosc tla powinna byc lekko brązowa, a jest w jednej czesci jasniejsza(zolta) od drugiej.

Nie wiem, moze to nie sa wady, moze jakis lekko skrzywiony model, ale nie zaluje. Kupilbym go drugi raz nawet jesli ten model okaze sie wadliwy. Moze ktos sie wypowie na temat tych "niedogodnosci"?? :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te jak to nazwales "niedogodnosci", nie sa normalna rzecza raczej. Obraz moze drgac poniewaz za losko glosnik naprzyklad. A z tym, ze z prawej jest neico inny kolor niz z lewej, to juz wogole nie jest dopuszczalne. Sprobuj go rozmagnesowac.

@Radco nie martw sie tym, ze Haszek ma taki a nie inny model, moze to rzeczywiscie wada monitora, moze haszek jest przewrazliwiony, albo ma mega super hiper ultra zaawansowana chorobe wzroku :) :P A tak na powaznie, to wzedzie sei zdazaja jakies slabsze partie... Wiec najlepiej gdybys mial mozliwosc od razu w sklepie nie spieszac sie spokojnie spojrzec na kolory, ustawic geometrie i bedziesz wiedzail, czy to ten czy inny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe dzieki, jak bede mial cyfrowke to zrobie zdjecie jak to jest z tymi kolorami. Sprobuje go podlaczyc jeszcze w innym miejscu, bo moze rzeczywiscie cos na niego wplywa. Wieża stoi z glosnikami okolo 20cm nad monitorem.

Rozmagnesowanie nic nie daje. A jesli chodzi o drgania, to po zmiejszeniu odswiezania na 90Hz, drgania pojawily sie z drugiej strony monitora (bardziej intensywne) :? .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem Philipsa :D

Jestem bardzo zadowolony, jeśli chodzi o kolory to są idealne, LightFrame jest super, mam jedynie problem z ustawieniem geometrii...

Tak przy okazji, to jak macie ustawione opcje w Adjust Shape, bo nie mogę sobie poradzić z ustawieniem idealnego obrazu?

Włączyłem 100Hz, wszystko chodzi pięknie i ślicznie. Muszę ustawić tylko tą geometrię i mogę powiedzieć, że warto kupić ten monitor, jest naprawdę warty swojej ceny, polecam! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewidentnie masz cos skopane. Idz z nim od razu do sklepu! Teraz to ejst szansa, ze Ci sprzedawca wymieni na inny, a Ty nie bedziesz musial uczestniczyc w tym calym cyrku zwiazanym z serwisami gwarancyjnymi, olewajacymi sprzedawcami, itd :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, n4rcyz3|< ma rację, w moim wypadku mam 7 dni na wymianę monitora w razie jakiejkolwiek usterki. Wymienią Tobie monitor na inny i będzie po kłopocie.

Kolory są śliczne, obraz nienaganny, ale ta geometria, już jest lepiej, ale nadal nie idealnie, poradźcie jak ustawić? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam LightFrame do oglądania filmów i zdjęć, wtedy obraz jest wyśmienity, ale do pracy używam trybu użytkownika, jeszcze nie mam swojego ustawienia idealnego, ale przy LightFrame są problemy z odczytaniem tekstu.

A co z geometrią, jak macie ją ustawioną?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sa moje ustawienia przy 1024x768 100Hz

zoom 49

Hsize 65

Vsize 37

Curve

- pincushion 48

- balanced 48

Angles

- trapezoid 49

- parallelogram 61

Rotate 41

Moire

- H 5

- V 25

U mnie przy takich ustawieniach wydaje sie najlepsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi