Skocz do zawartości
WIDMO82

Ile powinno wykryc z 80tki ?

Rekomendowane odpowiedzi

Brat cioteczny oddal dysk bo gubil partycje a kiedy chcial postawic je ponownie to nie dalo sie ich formatowac poprawnie

wczoraj odebral ze sklepu po 10dniowej reklamacji, jak sie zapytal co zrobili dostal odp. ze wymieniono dysk.

nie moze zerknac do kompa bo plomby

i teraz moje takie pytanie, ile powinno mu wykryc z 80GB caviara 7200 8mb cache bo ma 2partycje lacznie 71GB

cos dziwnie malo, nie mial czym sprawdzic czy na dysku nie sa pochowane bady, bo w/g mnie powinno wykryc 74,5

czy serwis walek zrobil?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brat cioteczny oddal dysk bo gubil partycje a kiedy chcial postawic je ponownie to nie dalo sie ich formatowac poprawnie

wczoraj odebral ze sklepu po 10dniowej reklamacji, jak sie zapytal co zrobili dostal odp. ze wymieniono dysk.

nie moze zerknac do kompa bo plomby

i teraz moje takie pytanie, ile powinno mu wykryc z 80GB caviara 7200 8mb cache bo ma 2partycje lacznie 71GB

cos dziwnie malo, nie mial czym sprawdzic czy na dysku nie sa pochowane bady, bo w/g mnie powinno wykryc 74,5

czy serwis walek zrobil?

zaraz,zaraz...w takim razie leccie do sklepu i KAZCIE IM ROZPLOMBOWAC kompa przy was...zobaczycie czy rzeczywiscie zmienili dysk czy nie...jesli zminili to zaplombuja od nowa...a jelsi nie to zrobcie im jazde...

mozliwe ze w jakis sposob (nie znam sie az tak na dyskach - moge plesc glupoty) ukryli wadliwe gigabajty i zostalo tylko tyle...troszke rzeczywiscie malo 71GB...powinno byc chyba cos kolo 75...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po rozplombowaniu niech pokarza dysk... na nim jest data profukcji - rok i tydzien. Mozna jeszcze jakims programem co umie czytac SMART, np aida/everest czy cos. te nowsze dsyki maja np liczniki czasu wlaczenie i licznik czasu zalaczania (czyli ile razy byl wlaczany/wylaczany).

Dołączona grafika

czas dzialani dysku w minutach licznik wl/wyl w cyklach.

No ale moze serwis ma sposoby na kasowanie SMARTa, ale istnieje prawdopodobienstwo, ze im sie nie chcialo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eh te teorie spisku! szczerze wątpie żeby ukryli 3GB 8O

pomyśl logicznie jaki mieliby w tym interes?

skorzystaj z powerquesta, ewentualnie z menedżera dysku w windowsie, sprawdź czy pojemność dysku wykorzystana jest w 100%

PS. panel sterownia, narzędzia administracyjne, zarzadzanie komputerem, zarządzanie dyskami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

artur.c - jaki mieli interes ? oddaja taki sam dysk, tylko z obcietym obszarem (np. uszkodzona powierzchnia, bad sectory, itp.). A oszczedzaja na czasie, przesylce i ew. wymianie dysku ;]

klient się dowiaduje, tracą klienta; jeden zadowolony klient przyprowadzi następnego, a jeden niezadowolony klient zniechęci potencjalnych dziesięciu, przy okazji nieprzyjemnośći (sądy, gazety "fakt" etc.). Nie wydaje mi się żeby gra była warta świeczki, zwłaszcza że koszty przesyłki (dostarczenie do producenta, hurtowni) nie są znowu takie duże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi