Skocz do zawartości
michalak

Co z tą Polską: Bieda i Bogactwo

Rekomendowane odpowiedzi

nie wiem czy ktoś czytał moje posty no ale.Jak Pan Mikaelus napisał nie chce pomagać ludziom takim jak napisalem ok masz prawo Kapitalizm czysty to Darwinizm.Silniejszy wygrywa nic nie jest idealne.I prosze nie piszcie że w nim nie ma biednych słabi w nim giną.A co do pinoczeta zabijać za inne myślenie ?! .Michalak świetnie sie uniosłeś dlaczego życzysz tak Pietii?Bo ośmielił sie powiedzieć własne zdanie ??Nawet słuchając przeciwnika można sie bardzo wiele nauczyć.Socjalizm sie nie powiedzie bo to utopia z powodu ludzkiego systemu zachowań i charatkeru.Potrafimy wszystko wypaczyć ! 95% katolików i co ?? unoszenie sie gniewem klnięcie nawet tutaj :roll:.Wszyscy słuchają Papieża no i tylko słuchają :(.A kapitalizm jest też utopią i jegio hasło jest prawdziwe !! "OD PUCYBUTA DO MILIONERA" tak ale i małym druczkiem napisane pod spodem jeden na milnion pucybutów.I jak ?? kapitalizm na wszystko pozwala ! na bogactwo i śmierć z głodu! nie jestem ani za tym systemem ani za tamty.Wiecie za czym jestem :>?? ZA MĄDRYMI LUDŹMI BO NAWET SLKRAJNY WLEWAK LUB PRAWICOWIEC POTRAFIĄ SIE DOGADAĆ JEŚLI SĄ NA POZIOMIE.na tym już kończe chociaż napewno ktoś coś odopowie mi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skrajny kapitalizm, w czystej formie jest niedopuszczalny, bo odcina dolne warstwy społeczeństwa od rynku. Ale też ten kapitalizm nigdy nie mógłby powstać.

Zresztą z Peitią po prostu nie można rozmawiać, bo jak ktoś jest niewykształcony i nie zna nawet współczesnej historii, a swoje poglądy sam "wyhodował" i wciska mi tu kretynizmy w stylu ZSRR było naszym wielkim przyjacielem (i dlatego, żeby ten wielki przyjaciel się za bardzo nami nie przejął Jaruzelski musiał wprowadzić stan wojenny) to to nie jest partner do żadnej dyskusji.

Prawda jest taka, że jeśli da się zbyt dużo ludziom za darmo to oni to perfidnie wykorzystują i to trzeba w państwie ukrócić. Niech podatki i obciążenia będą niższe, ale niech każdy sam o siebie dba - wtedy każdy będzie miał lepiej, bo sam będzie się musiał starać.

Oczywiście Pietia by wolał "dostać" pracę po studiach i gnić w niej do emerytury, bo tylko ktoś o zerowej ambicji może chcieć powrotu tak nieudanego i tak niesprawiedliwego systemu.

Poza tym jeśli ktoś nie rozumie, że ciężko jest przy braku dekomunizacji, gdy nie usuwa się ludzi z poprzedniego układu na margines znaczenia społecznego, naprawić to co ci osobnicy właśnie zniszczyli. Jeśli nie dostrzega się, że Polska wciąż jest w fazie transformacji polityczno ustrojowych, nie patrzy się w przyszłość - nie co będzie jutro czy za miesiąc, ale za lata, to jak mamy w ogóle rozmawiać?

I absolutnie nie zgodzę się, że socjalizm choćby w teorii jest dobry. On jest z gruntu absurdalny, bo hamuje wszelki postęp i wszelką ambicję w człowieku.

Coś na kształt socjalistycznej Utopii istniało kiedyś - było to państwo Inków. Nie znali oni pieniądza, wymieniali się między sobą potrzebnymi przedmiotami, jedzeniem itd. Złoto miało dla nich tylko wartość sakralną, jako łzy boga Słońca. Wszystko fajnie, pięknie się im, żyło, ale oni przez cały okres swego istnienia nic nie osiągnęli, niczego nie dociekali, niczego nie rozwijali, w porównaniu z tempem rozwoju Europy. I błędnie będzie myślał ten, że chodzi mi tu tylko o materialny dobrobyt, bo oni nie próbowali nawet zrozumieć świata, nie zastanawiali się nad nim, żyli w schematach przekazanych im przez przodków, zupełnie bierni i podlegli wybujałym wierzeniom.

Pewnie, że kapitalizm puszczony samopas szybko spowodowałby drastyczny wyzysk klas niższych - ale to nigdy się nie wydarzy przy kontroli państwa. Stadium w jakim znajduje się Polska jest przejściowe, ale konieczne do przetrwania, na drodze do dogonienia reszty rozwiniętego świata zachodniego, gdzie jest nasze miejsce.

I pewnie, że reformy są bolesne, ale lepiej teraz pocierpieć, niż skazywać na gospodarczą i mentalną stagnację kolejne pokolenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po kolei

michalak : spokojnie , pozyjemy zobaczymy , sam stwierdziles ze masz 16 lat a wiec gowno wiesz o pracy , to po pierwsze

po drugie jak skonczysz studia ( czy co tam chcesz ) nieomieszkaj napisac jaka prace znalazles czy w swoim zawodzie , czy pracodawca nie robi cie w bambuko , i najwazniejsze czy dostales ta prace bo mamusia czy tatus mieli znajomosci , czy udalo ci sie uczciwie ja zdobyc

gg : smieaszny jestes , albo masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem , ten brudny bezrobotny nie chce od ciebie pieniedzy , chce tylko pracy i moc za owa prace otrzymywac godne wynagrodzenie , co w kapitalizmie nie jest mozliwe , bo pan burzuj rzerujacy na nim tez musi sie z czegos utrzymywac

mikaelus : albo Ty masz pomiedzy uszkami barszcz , albo nie umiesz czytac

PRL to nie komunizm , PLR to nawet nie byl socjalizm ... to bylo dregenerowane panstro pseudorobotnicze , jezli nie wisz co to takiego to odsylam do slownika , albo do Trockiego

ale jakie mozna miec poglady na temat komunizmu czy socjalizmu gdy jest sie burzujem albo gdy czyta sie o nim z prawicowych gazetek prawda

a problemy sa wlasnie przez takich jak ty ktorzy najpierw dbali o wdlasna du*e a dopiero pozniej o reszte ( o ile wogole dbali o reszte)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech każdy dba o siebie. Nie interesuje mnie banda nierobów i nie zamierzam ich utrzymywać, a obniżone podatki w zupełności wystarczą dla potrzeb najbardziej potrzebujących (w Finlandii, która kilkanaście lat temu była na poziomie rozwoju Polski obcięto wydatki socjalne z 60% do 30% budżetu(albo PKB, nie pamiętam, do której wielkości to przyrównywano), a zaoszczędzoną kase zainwestowano głównie w naukę i reformy - efekt, nikt w Finlandii nie zdychał z głodu, za to jest to państwo o jednym z najwyższych poziomów życia).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mikaelus Finladia wiesz powiem tak mają NAJTAŃSZĄ ENERGIE (elektrownie atomowe i wodne) mają złorza rudy metali nie ucierpieli tak po 2 wojnie światowej zapomniał bym mówi Ci coś firma NOKIA :>?.A co Inków powrónujesz europę ?? nękaną chorobami i wojnami ??gdzie dolna wartswa społeczeństwa wegetowała ?? Inkowie wynaleźli dużo rzeczy np kukurydzę (nie śmiej sie) czy ich potężne miasta (jak oni je wybudowali ??) a ich pismo supełkowe ?? byli niżej napewno ale czy lepiej czy gorzej im sie żyło niż ludziom w europie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy ma jakiś handicap na początku, a ja podałem przykład gospodarczych reform, dzięki którym Finlandia stała się jednym z najlepiej rozwiniętych krajów świata.

My też byśmy nie ucierpieli aż tak bardzo po IIWŚ, ale oczywiście kretyniskie władze PRL, pieski ZSRR, nie przyjęły pomocy z Planu Marshalla.

Nie mówię, że Inkowie się kompletnie nie rozwijali, bo tak to pewnie Pizarro by ich po dżungli szukał. I pewnie nie żyło im się gorzej, tylko co mi po takim życiu bez większych ambicji? Jako cywilizacja byli rozwinięci, ale jako ludzie ?

A co do Nokii to nie wiem czy wiesz, ale ta firma na początku swego powstania produkwała łopaty i inny sprzęt tego typu i właśnie dzięki tym reformom dostała dofinansowanie co dało jej impuls do prac nad nowymi technologiami.

Najpierw była reforma - potem ta Nokia, którą znamy, a nie na odwrót.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby o Nokii dopowiedzieć coś więcej: została założona w XIXw. jako tartak. Po wojnie wykupiła fińską fabrykę kabli, a w latach 70 zajęła się telekomunikacją - żeby nie wyszło, że porzucili łopaty dla komórek ;)Żeby o Nokii dopowiedzieć coś więcej: została założona w XIXw. jako tartak. Po wojnie wykupiła fińską fabrykę kabli, a w latach 70 zajęła się telekomunikacją - żeby nie wyszło, że porzucili łopaty dla komórek ;)Co do Inków - cóż, nie specjalizuję się w ich historii.

W kazdym razie oglądałem zupełnie niedawno coś na Discovery, gdzie był ogólnie mowa o wzajemnych zależnościach w państwie przed najazdami Hiszpanów i była tam mowa o prostym barterze. Zresztą nie chodzi bezpośrednio o Inków, a o system wymiany wewnątrzspołecznej na kształt tego co proponuje socjalizm.Co do Inków - cóż, nie specjalizuję się w ich historii.

W kazdym razie oglądałem zupełnie niedawno coś na Discovery, gdzie był ogólnie mowa o wzajemnych zależnościach w państwie przed najazdami Hiszpanów i była tam mowa o prostym barterze. Zresztą nie chodzi bezpośrednio o Inków, a o system wymiany wewnątrzspołecznej na kształt tego co proponuje socjalizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...