Skocz do zawartości
Agentlos

Plustek OpticPro PT12 nie działa z Windowsem XP SP2?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mój problem polega na tym że jeszcze przed formatem wszytko dobrze działało. A po zainstalowaniu Windowsa XP SP2 (sam robiłem :) )skaner wcale nie wyraża chęci współpracy. S[prawa wygląda nasterpująco. Skaner został wyprodukowany dobre 4 lata temu (chyba nawet wiecej). Żeby zainstalować musiałem usunąć błąd powodowany przez Avasta z "16-bitowym podsystemem Windows". PO udanej instalacji sterownik skanera zgłasza jego brak. Jest dobrze podłączony (sprawdzałem kilkanaście razy). Drukarka działa tak jak powinna. A do tego to lampa skanera oświetlająca skanowany materiał zapala się przed samym właczeniem Windowsa, co świadczy ze skaner jest wywoływany przez system. Sterowniki jakie mam to jakieś z 2002 roku "put_v514e.zip". Sterownik skanera zgłasza komunikat "This program cannot on this scaner. Nowszych w interencie nie ma. Podobno działają pod Windows XP. Ale za takie działanie to ja dziękuję :cry: . Najpierw skaner nie skanuje w Windows XP SP1 przy właczonej muzyce a teraz przy Windows XP SP2 wcale nie chce startować!!

Proszę was o pomoc. Jesteście jedyną moja nadzieją!! Może jakieś ąłtki albo nie oficjalne sterowniki? Może update biosu skanera :D (może jakoś sie da). Pomocy!! Jestem w rozpaczy :( Pomocy, proszę :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj miałem podobny problem ze skanerem pożyczonym od kolegi EPSON 660 po zapodaniu płytki ze sterownikami wyskakiwał mi taki sam komunikat "16-bitowym podsystemem Windows".Co dziwne u kumpla wszystko chodziło poprawnie z tym że nie ma zainstalowanego SP2.Poradziłem sobie jednak w dość skomplikowany sposób a mianowicie ściągnołem stery ze strony producenta , zainstalowałem i myslę spoko a tu znowu niespodzianka wyskakuje komunikat że skaner nie podłączony sprawdzam i wszystko wpozo, idąc dalej zaczołem kombinować aby samemu wskazać pliki instalacyjne i się udało z tym że kazdy plik po kolei musiałem szukać w ściągniętych sterach bo system nie potrafił automatycznie znależć.Po tej operacji skaner działa bez zarzutu.Życzę powodzenia.

GG 4190600

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam jeszcze raz. Mój problem roziwiazałem patrząc do instrukcji gdzie miałem pokazane jakie opcje muszą być ustawione w BIOS komputera (chodzi o porty). Po właczeniu komputera skaner od razu odżył :D . W jego działaniu jedna rzecz mnie bardzo zastanawia. Obraz zawiera bardzo wiele kropek o różnych kolorach, przez co obraz nie wygląda zachwycająco. Cie wiem czym jest to spowodowane. Mam najnowsze sterowniki. Może to one wprowadziły tę zmianę?. W każdym razię dzieki za wszystko!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi