Skocz do zawartości
Gość

Co z KT 400??

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam D 900 i ECS K7VZA i 256 SD RAM, mam zamiar wymienic pod koniec roku plyte i pamiec - bez wymiany proca (to moze w marcu)

Myslalem o KT 400 Asusa albo MSI i pamieciach DDR 400, czy mi sie to oplaca i czy wszystko pujdzie gladko?

Aha i ile by mnie to kosztowalo na dzien dzisiejszy :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam D 900 i ECS K7VZA i 256  SD RAM, mam zamiar wymienic pod koniec roku plyte i pamiec - bez wymiany proca (to moze w marcu)

Myslalem o KT 400 Asusa albo MSI i pamieciach DDR 400, czy mi sie to oplaca i czy wszystko pujdzie gladko?

Aha i ile by mnie to kosztowalo na dzien dzisiejszy :?:

A jaki sens jest wymieniać płytę bez wymiany proca? Te kilka procent z DDR? Szkoda kasy. Lepiej poczekać i kupić wtedy gdy będziesz miał kasę na jedno i drugie - w marcu będą o wiele ciekawsze rozwiązania (może nforce2). Na RAM tym bardzie nie ma sensu wywalać kasy. Chyba że chciałbyś kręcić na FSB 200MHz, ale taniej i tak wyjdzie kuić lepszego procka niż DDR400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dzie dzisiejszy to całkiem sporo.

Przeciętna płyta na KT400 kosztuje jakieś 620zł, pamięci DDR 400 MHz około 460zł, razem 1080zł lub więcej, bo płyty mogą kosztować i 850zł.

Według mnie się nie opłaca, płyta co prawda obsługuje DDR400, ale pamięci te są za wolne (CLS 2,5 lub 3) oraz przyrostu prędkości nie ma, KT400 warto kupić z powodu Seria ATA, ale te wersje zapewne są tymi droższymi.

Wydajnościowo taki zestaw na dzień dzisiejszy nie jest ani trochę wydajniejszy od KT333 z szybkimi pamięciami 333 MHz.

Na Tom's Hardware Guide jest bardzo dobry artykuł o zestawie KT400+ DDR 400 i wszystko jest tam wyjaśnione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie się nie opłaca, płyta co prawda obsługuje DDR400, ale pamięci te są za wolne (CLS 2,5 lub 3) oraz przyrostu prędkości nie ma,

bo trzeba kupic dobre ramy np corsairy cl2 i wtedy jest przyrost, ale sie zgadzam: trzeba poczekac na nforce2 albo na ewentualnego kt400a czy jak go oni tam nazwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj guuupoty opowiadacie

benchmark: Czy to prawda, że VIA wycofała oficjalne wsparcie pamięci

DDR400 w chispetach VIA KT400 i P4X400 ?

R.W.: Tak, JEDEC odrzucił zatwierdzenie standardu DDR400 i to jest główna przyczyna.

A zatem zalecane moduły do wszystkich płyt z w/w chipsetami to DDR333, ponieważ DDR400 nie ma

akceptacji JEDEC. Oznacza to, że tylko niektóre moduły DDR400 mogą działać na płytach z KT400 i P4X400 poprawnie, inne spowodują że przy ustawieniu na 400 MHz płyta nie wstanie. Podstawą w tej sytuacji jest instrukcja dołączana do płyty głównej, która podaje jakie modele pamięci DDR400 muszą działać z płytą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xan masz absolutna racje ale w praktryce niewazne jakie sa specyfikacje i czy jedec zatwierdzil poniewaz i tak sie kreci sprzet, liczy sie to ze na dobrej plycie dobre ramy pojda duzo wyzej specyfikacji, jedynym ograniczeniem z ddr400 jest to ze kt400 slabo sobie radzi z 2 modulami ramu naraz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xan masz absolutna racje ale w praktryce niewazne jakie sa specyfikacje i czy jedec zatwierdzil poniewaz i tak sie kreci sprzet, liczy sie to ze na dobrej plycie dobre ramy pojda duzo wyzej specyfikacji, jedynym ograniczeniem z ddr400 jest to ze kt400 slabo sobie radzi z 2 modulami ramu naraz

Zgadzam sie z toba w pelni , tyle ze mowa byla o kt400 dlatego to podalem :) .

Zreszta asynchroniczne taktowanie daje srednia wydajnosc , a 200 Mhz wyciagnac na FSB to dopiero bylaby zabawa, zreszta ja sie powoli na takie FSB zabieram tylko najpierw musze proca zmienic( najlepiej na Xpka ze 166Fsb :) ) .

BTW zbliza sie Nforce 2 ,mam nadzieje ze Via dostanie kopa .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...