Skocz do zawartości
Koziol

Upgrade sprzetu

Rekomendowane odpowiedzi

Sluchajcie bracia parafianie, taki quest. Mam sprzet jak w opisie mam szanse na zmiane go za doplata 500 zl (plyta+cpu) na

P4 1.8A ABIT BD7 II (i845e). Chce wydymac tego P4 minimum do 2.4 bo inaczej gra nie warta sie swieczki.

no i pytanie : Warto czy nie warto i dlaczego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... tu nie chodzi o to ze teraz z tym mi jest dobrze. Chodzi o to ze moge dobrze sprzedac pare klamotow :)

AMD sie bawie od dluzszego czasu i moze by tak P4 sie pobawic - sam nie wiem.... Nie ze AMD mi nie pasuje tylko nie mialem jeszcze P4 a moga za mala doplata zmienic sprzet.

Patrzac w przyszlosc : SocketA konczy sie z Bartonem a Socket478 z Northwoodem w sumie (popawcie mnie jesli sie myle)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamienił stryjek......

ale w zasadzie czemu nie-nie za bardzo orientuje sie w cenach intelai mobo go obsługujących i nie wiem czy 500zł w tym wypadku to dużo czy mało

ale jak sie zdecydujesz to na pewno bedziesz bogatszy o dowsiadczenie związane z oc intela itp/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem nie warto.

A ile sobie przyspieszysz jeżeli w ogóle coś przyspieszysz  

To chyba juz lepiej wymienić na szybszego XP-ka.

i płytkę na KT400

ale koledze przeciez nie o to chodziło -by kupowac nowego szybszego antka i nowe mobo tylko pyta o zmianę platformy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No swoja plyte + proca bym sprzedal i doplacil 500 zl.

Jesli mialbym pozostac przy AMD to nie widze potrzby zamiany mojego starego KT266A na KT400, ktore jest z bledami i niedlugo pewnie bedzie KT400A :) KT333 jest bardziej dopracowany a z kolei z benchmarkow i opini widze ze zadna rewelacja na razie przesiasc sie z KT266A i wyzej. Oczywiscie jakbym kupowal nowy sprzet to na KT333.

Druga sprawa z tego P4 1.8A mozna troche wykrecic, bo gdybym mial nie krecic to wogole bym nie myslal o jego zakupie.

Ale sie jeszcze zastanawiam. Z pewnoscia na INTELU sie wiecej straci, to jest oczywiste bo drozsze rzeczy szybciej traca na wartosci (przyklad P4 2.8 :P) To samo sie tyczy Radeona9700PRO - kompletne nieporozumienie kupowac ta karte w dniu dzisiejszym. Wydajnosc pelna rewelka ale za rok cena spadnie o 100% wiec tak jakbym komus oddal CPU.

Dlatego mysle, kalkuluje i dalej sie zastanawiam...

Na dzien dzisiejszy ceny :

P4 1.8A 780 zl

ABIT BD7 II 520 zl

Jesli macie tanie sklpey internetowe to dajcie znac adresy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie nie warto, lepszy interes być zrobił kupując nową grafę do kompa, albo wymieniając płyte na nowszą i pamiątki do tego, albo na szybszy procek.

Co prawda jak chcesz, ja bym został przy AMD, bo i tak wcześniej czy później będziesz zmieniał platformę na nowszą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale ilez razy mozna te mnozniki odblokowywac :)

heh chcialem sprobowac czegos innego :)

Pozatym strasznie mnie kusi ze taktowanie PCI/AGP nie jest zalezne od AGP :) To mi sie bardzo ale to bardzo podoba dlatego tak z 2.8 Ghz na oku mam.

Co mowicie ze nie ma przyspieszenia. Looknijcie sobie P4 2.4A czy P4 2.8A

http://www.tomshardware.pl/cpu/02q3/020826...p4_2800-05.html

http://www.tomshardware.pl/cpu/02q3/020826...p4_2800-06.html

Kolejna sprawa to chlodzenie. Aktualnie uzywam bardzo prostego WC 12dB bo schlodzenie Athlona cicho przez powietrzne coolery to niewykonalne! No nie ma bata wszystkiego probowalem kiedys : korkow, gabek, cichobieznych wiatrakow (wysoka temp :( ) i lipka ...

No i wracajac nadal mnie kusi ze pamiec i FSB mozna taktowac sobie niezaleznie od PCI/AGP :)

Lada dzien beda dostepne nowe plyty VIA, a na testach wyszly ultra soczyscie :)

Jesli ktos z was mial obie platformy i sie nimi bawil to niech wyrazi opinie. Bo wiadomo ze kazda sroka swoje gniazdko chwali i tak ten co ma AMD bedzie wolal AMD a posiadacz INTELA - INTELA. Moze jest ktos wsrod z Was co sie bawil Athlonami i P4, glownie pod wzgledem O/C :)

Wszyscy moi znajomi maja AMD wiec qrna nie mam porownania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...