Skocz do zawartości
Gość

Co to jest ???

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno kupiłem nowy sprzęcik: XP1,7 ,Asus A7V333, Gf4 Ti, 256 DDR. Wsadziłem to do mojej starej obudowy jeszcze z PII 350. Wszystko chodzi cacy, windows xp prezentuje się ładnie. Już myślałem, że mam niezły sprzęcik. Jakież było moje zdziwienie, gdy podczas gry w coś tam komputer, w pewnym momencie, sam mi się zresetował. No nic. Włączam jeszcze raz grę, 1 minuta i to samo. Zupełnie jakby ktoś wcisnął na krótko przycisk POWER. Wszystko się ładnie zamyka i komp się resetuje. Nie wiem co jest tego przyczyną. Jak narazie stawiam na napięcie w sieci elektrycznej. Komputer mam podłaczonu do UPS'a bo u mnie na wsi chłopaki z elektrowni często lubią sobie prąd wyłączać. Coś co wzbudza moje podejżenia to wskazania napięcia w programie Asus Probe. W rubryce +12V pokazuje mi +13,44V. To samo w BIOS'ie. To normalne ?? Rozumiem jakieś wahania +/- 0,1 V ale żeby półtora ?? Może to przez to mam takie resety ??? Co wy o tym sądzicie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanów się, kupić łatwo ale nie znaczy, że jest to konieczne ! Jak masz starą obudowę nie znaczy, że w niej stary zasilacz, koledzy z tweaku są stereotypowi - trzeba najpierw o to zapytać ! Na początek sprawdziłbym czy bios płyty jest nowy a jesli nie jest nowy, być może ma kłopoty z pamięciami ? Nie masz może kingstonów ? Pierwsze biosy albo płyty Asusa właśnie z nimi miały kłopoty ! Przeładowanie biosu może pomóc ! Byłoby to rzadkie zdarzenie ponieważ niedawno kupiłeś ale u nas w Polsce ... Sprawdź temperaturę procka systemu, otwórz obudowę czy wtedy się też zawiesza, sprawdź na innych pamięciach (może masz zrąbane) a jak już kupować zasilacz to polecam 400W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc tak. Zasilacz był zmieniany jakiś rok temu. Jego moc to 250W. Bios jest najnowszy. Pamięć Saitec'a. Obudowa jest cały czas otwarta - temperatury niskie. Odczyty napięcia z AsusProbe:

+12V - 13,504V

+5V - 5,026V

+3,3V - 3,152V

Vcore (nie wiem co to) - 1,8 V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te napiecie 3,3V troszke przy niskie. Z tego zasilany jest chipset a on jest odpowiedzialny za komunikacje wszystkiego ze wszystkim i tu moze tkwic problem. Ja na swoim starym Asusie mam zworke do ustawiania tego napiecia Ty moze masz juz taka opcje w BIOSIE, wiec moja rada jezeli jakos mozesz to podnies te napiecie 3,3V

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

........ Włączam jeszcze raz grę, 1 minuta i to samo. Zupełnie jakby ktoś wcisnął na krótko przycisk POWER. Wszystko się ładnie zamyka i komp się resetuje..........Komputer mam podłaczonu do UPS'a .....

a może tutaj jest problem, czyli konfiguracja UPS'a ?

jeżeli jak to napisałeś "wszystko sie ładnie zamyka", czyli nie jest to tzw. twardy reset ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te napiecie 3,3V troszke przy niskie. Z tego zasilany jest chipset a on jest odpowiedzialny za komunikacje wszystkiego ze wszystkim i tu moze tkwic problem. Ja na swoim starym Asusie mam zworke do ustawiania tego napiecia Ty moze masz juz taka opcje w BIOSIE, wiec moja rada jezeli jakos mozesz to podnies te napiecie 3,3V

Pozdro

Dexter

Ja mam 3,1V i smiga 8O , ani jednej zwiechy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BIOS jest w wersji 1006. Komp się zamyka tzn. wychodzi z gry, zamyka ją i robi reset. Tak jakbyś szybko wcisnął przycisk POWER. Nie resetuje mi się w samej grze w trakcie jej trwania. Najpierw z niej wychodzi. Dzisiaj pojade po inny zasilacz. Zobaczymy czy to coś da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BIOS jest w wersji 1006. Komp się zamyka tzn. wychodzi z gry, zamyka ją i robi reset. Tak jakbyś szybko wcisnął przycisk POWER. Nie resetuje mi się w samej grze w trakcie jej trwania. Najpierw z niej wychodzi. Dzisiaj pojade po inny zasilacz. Zobaczymy czy to coś da.

Zmien Bios bo podaje bledne odczyty :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw wypnij UPS (oczywiście jeśli masz takiego który może zamykać system czyli połączonego dodatkowo z kompem przez kabel monitorujący) i zobacz czy dale sie tak dzieje

Akurat na to , to na witrynie Windowsa jest patch , niech zrobi update .

Jezeli chodzi o update biosu to niech sobie wszyscy to przeczytaja , bo juz sie dwa jelenie trafily co im niby sie update nie udal .

A7V333 BIOS update history:

*Current BIOS version 1003/1004>BIOS update> Aflash under DOS.

If your current BIOS version is 1003 or 1004, please use Aflash under DOS to update BIOS.

**Current BIOS version 1005 or 1006>BIOS update>Aflash or EZflash.

If your current BIOS version is 1005 or 1006,please use Aflash or EZflash to update BIOS.

***Current BIOS version 1007 or later>BIOS update> Aflash, EZflash, or ASUS Update.

If your current BIOS version is 1007 or later, please use Aflash, EZflash, or ASUS Update to update BIOS.

****Above BIOS update rules have to be followed in order to avoid the occurrence of BIOS corruption.

Jak widzisz sziwa updatea robisz z dyskietki wciskajac na starcie plyty Alt+F2 ( bron Boze z wingrozy )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze pamiatki masz zawlone. Ja takie mialem niby wszystko ok ale lubil pokazywac niebieskie ekrany, restarty (sprzet nie byl krecony). Polecam przetestownie RAMU (link do jednego niezlego programy www.goldmemory.cz).

Dokładnie , ja miałem taki sam problem tydzień temu dokupiłem 256 ramu (wilk) pc2700 do tych które już miałem Seitec 256 pc2700

i po 5 minutach seitecki poszły się Je@#ać :evil:

ale xp restartował się nie podczas gry ale zaraz po całkowitym wczytaniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...