Gość Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 Niedawno kupiłem nowy sprzęcik: XP1,7 ,Asus A7V333, Gf4 Ti, 256 DDR. Wsadziłem to do mojej starej obudowy jeszcze z PII 350. Wszystko chodzi cacy, windows xp prezentuje się ładnie. Już myślałem, że mam niezły sprzęcik. Jakież było moje zdziwienie, gdy podczas gry w coś tam komputer, w pewnym momencie, sam mi się zresetował. No nic. Włączam jeszcze raz grę, 1 minuta i to samo. Zupełnie jakby ktoś wcisnął na krótko przycisk POWER. Wszystko się ładnie zamyka i komp się resetuje. Nie wiem co jest tego przyczyną. Jak narazie stawiam na napięcie w sieci elektrycznej. Komputer mam podłaczonu do UPS'a bo u mnie na wsi chłopaki z elektrowni często lubią sobie prąd wyłączać. Coś co wzbudza moje podejżenia to wskazania napięcia w programie Asus Probe. W rubryce +12V pokazuje mi +13,44V. To samo w BIOS'ie. To normalne ?? Rozumiem jakieś wahania +/- 0,1 V ale żeby półtora ?? Może to przez to mam takie resety ??? Co wy o tym sądzicie ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayne Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 a jak tam inne napięcia jaki masz zasilacz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 właśnie podaj moc zasilacza w/g mnie to już starowinka, max 200W albo i mniej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Opublikowano 25 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2002 jak masz reszte ze starego kompa to pewnie coś zasilacz siada, ja po przesiadce na athlona tesh musiałem zmienić zasiłke bo po miechu normalnej pracy wysiadł... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 26 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2002 Jakie masz napiecie 5V dokladnie ? Jezeli zaniza o jakies 0.6-0.7V to moze to jest przyczyna restartow. Oczywiscie zakladam, ze nic nie podkrecales i przyczyny podkrecania eliminujemy ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uneek Eth Opublikowano 26 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2002 Moim zdaniem to wina zbyt słabego zasilacza :!: Kup nowy o mocy min. 300 W. :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2002 zastanów się, kupić łatwo ale nie znaczy, że jest to konieczne ! Jak masz starą obudowę nie znaczy, że w niej stary zasilacz, koledzy z tweaku są stereotypowi - trzeba najpierw o to zapytać ! Na początek sprawdziłbym czy bios płyty jest nowy a jesli nie jest nowy, być może ma kłopoty z pamięciami ? Nie masz może kingstonów ? Pierwsze biosy albo płyty Asusa właśnie z nimi miały kłopoty ! Przeładowanie biosu może pomóc ! Byłoby to rzadkie zdarzenie ponieważ niedawno kupiłeś ale u nas w Polsce ... Sprawdź temperaturę procka systemu, otwórz obudowę czy wtedy się też zawiesza, sprawdź na innych pamięciach (może masz zrąbane) a jak już kupować zasilacz to polecam 400W. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2002 No więc tak. Zasilacz był zmieniany jakiś rok temu. Jego moc to 250W. Bios jest najnowszy. Pamięć Saitec'a. Obudowa jest cały czas otwarta - temperatury niskie. Odczyty napięcia z AsusProbe: +12V - 13,504V +5V - 5,026V +3,3V - 3,152V Vcore (nie wiem co to) - 1,8 V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 26 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2002 Jak masz wersje Biosu ?????? Jezeli 1004 badz 1005 to nie rob updatea na 1012 z windowsa . Wez tez pozycz od kumpal zasilke jakas porzadna i zobacz czy dalej bede problemy . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 26 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2002 Te napiecie 3,3V troszke przy niskie. Z tego zasilany jest chipset a on jest odpowiedzialny za komunikacje wszystkiego ze wszystkim i tu moze tkwic problem. Ja na swoim starym Asusie mam zworke do ustawiania tego napiecia Ty moze masz juz taka opcje w BIOSIE, wiec moja rada jezeli jakos mozesz to podnies te napiecie 3,3V Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 26 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2002 ........ Włączam jeszcze raz grę, 1 minuta i to samo. Zupełnie jakby ktoś wcisnął na krótko przycisk POWER. Wszystko się ładnie zamyka i komp się resetuje..........Komputer mam podłaczonu do UPS'a .....a może tutaj jest problem, czyli konfiguracja UPS'a ? jeżeli jak to napisałeś "wszystko sie ładnie zamyka", czyli nie jest to tzw. twardy reset ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 26 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2002 Te napiecie 3,3V troszke przy niskie. Z tego zasilany jest chipset a on jest odpowiedzialny za komunikacje wszystkiego ze wszystkim i tu moze tkwic problem. Ja na swoim starym Asusie mam zworke do ustawiania tego napiecia Ty moze masz juz taka opcje w BIOSIE, wiec moja rada jezeli jakos mozesz to podnies te napiecie 3,3V Pozdro Dexter Ja mam 3,1V i smiga 8O , ani jednej zwiechy . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2002 BIOS jest w wersji 1006. Komp się zamyka tzn. wychodzi z gry, zamyka ją i robi reset. Tak jakbyś szybko wcisnął przycisk POWER. Nie resetuje mi się w samej grze w trakcie jej trwania. Najpierw z niej wychodzi. Dzisiaj pojade po inny zasilacz. Zobaczymy czy to coś da. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 27 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2002 BIOS jest w wersji 1006. Komp się zamyka tzn. wychodzi z gry, zamyka ją i robi reset. Tak jakbyś szybko wcisnął przycisk POWER. Nie resetuje mi się w samej grze w trakcie jej trwania. Najpierw z niej wychodzi. Dzisiaj pojade po inny zasilacz. Zobaczymy czy to coś da. Zmien Bios bo podaje bledne odczyty :) . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł W. Opublikowano 27 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2002 Najpierw wypnij UPS (oczywiście jeśli masz takiego który może zamykać system czyli połączonego dodatkowo z kompem przez kabel monitorujący) i zobacz czy dale sie tak dzieje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 27 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2002 Najpierw wypnij UPS (oczywiście jeśli masz takiego który może zamykać system czyli połączonego dodatkowo z kompem przez kabel monitorujący) i zobacz czy dale sie tak dzieje Akurat na to , to na witrynie Windowsa jest patch , niech zrobi update . Jezeli chodzi o update biosu to niech sobie wszyscy to przeczytaja , bo juz sie dwa jelenie trafily co im niby sie update nie udal . A7V333 BIOS update history: *Current BIOS version 1003/1004>BIOS update> Aflash under DOS. If your current BIOS version is 1003 or 1004, please use Aflash under DOS to update BIOS. **Current BIOS version 1005 or 1006>BIOS update>Aflash or EZflash. If your current BIOS version is 1005 or 1006,please use Aflash or EZflash to update BIOS. ***Current BIOS version 1007 or later>BIOS update> Aflash, EZflash, or ASUS Update. If your current BIOS version is 1007 or later, please use Aflash, EZflash, or ASUS Update to update BIOS. ****Above BIOS update rules have to be followed in order to avoid the occurrence of BIOS corruption. Jak widzisz sziwa updatea robisz z dyskietki wciskajac na starcie plyty Alt+F2 ( bron Boze z wingrozy ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 27 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2002 A moze pamiatki masz zawlone. Ja takie mialem niby wszystko ok ale lubil pokazywac niebieskie ekrany, restarty (sprzet nie byl krecony). Polecam przetestownie RAMU (link do jednego niezlego programy www.goldmemory.cz). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Opublikowano 27 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2002 A moze pamiatki masz zawlone. Ja takie mialem niby wszystko ok ale lubil pokazywac niebieskie ekrany, restarty (sprzet nie byl krecony). Polecam przetestownie RAMU (link do jednego niezlego programy www.goldmemory.cz). Dokładnie , ja miałem taki sam problem tydzień temu dokupiłem 256 ramu (wilk) pc2700 do tych które już miałem Seitec 256 pc2700 i po 5 minutach seitecki poszły się Je@#ać :evil: ale xp restartował się nie podczas gry ale zaraz po całkowitym wczytaniu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...