Skocz do zawartości
J@reQ

Seagate U6 i zamulanie

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problemik odnośnie chyba mojego dysku (seagate U6 40GB).

Jak przenosze powiedzmy film 700MB z dysku d: na e: czy na inne to czas przenoszenia trwa nawet 6-7 minut. To jednak trochę dużo.Byłem z dyskiem u kumpla tyle że on ma Barakude i płytę ASUS to u niego przenosi w 2 min.

Co mam z tym fantem zrobić?

Aha czy już ktoś widział testy płyty SOLTEK SL-75FRV?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mniemam że via 4in1 zainstalowałeś...

Najlepiej podaj średnie transfery z dysku w sandrze (chociaż mnie więcej i wszystko będzie jasne)

Dla porównania na mojej u5 było to :

na partycji 6,5 gb powyżej 20000

Na 32 gb było to koło15-16000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mniemam że via 4in1 zainstalowałeś...

Najlepiej podaj średnie transfery z dysku w sandrze (chociaż mnie więcej i wszystko będzie jasne)

Dla porównania na mojej u5 było to :

na partycji 6,5 gb powyżej 20000

Na 32 gb było to koło15-16000

Tak 4in1 mam zainstalowane.

SANDRA 2002Pro:

c: 8gb- 16778

d: 20gb- 10075

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może masz kiepską taśme (to jest 40 pinową albo zepsutą) - pójdź do kumpla z swoją. Przedtem odinstaluj via4in1 i zainstaluj mini driver ściągnięty najlepiej bezpośrednio z Via (przetestowałem nawet na FSB 188MHz -działa super) z via 4in1 instaluj wszystko poza sterownikiem dysku ! Powiedz co pomogło !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie masz przypadkiem dysku z cd na jednej taśmie?  

A tak poza tym to jak na taki dysk to masz marne wyniki...

Możesz jeszcze go zdefragmentować, bo spróbować nie zaszkodzi.

No właśnie słabe powinienem mieć lepsze niż Ty na U5 mój U6 ma większy cache.

Defragmentacja nic nie daje, już kiedyś próbowałem:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha CD-RW mam podpięty do drugiej taśmy.

Zamieniałem już taśmy i też nic. Właśnie ściągam ten minidriver o którym wspomniał WIZARD, zainstaluje, przetestuje i zobaczymy.

To ja jeszcze dodam że z braku drugie taśmy u mnie dysk chodził z nagrywarą na jednej taśmie...tylko u mnie około PCi=37, ale i tak twój powinien być znacznie szybszy...

A na jakim systemie jedziesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz odyinstalowac 4in1 ale w inny sposob , wywal wszystkie kontrolery ale z menadzera , potem poczekaj az wingroza wykryje nowe urzadzenia, i wtedy zainstaluj innego Packa . POwiedz mi jeszcze czy zmianiales juz chociaz raz system na swoim kompie , i czy ten problem jest takze po przeinstalowaniu ? .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz odyinstalowac 4in1 ale w inny sposob , wywal wszystkie kontrolery ale z menadzera , potem poczekaj az wingroza wykryje nowe urzadzenia, i wtedy zainstaluj innego Packa . POwiedz mi jeszcze czy zmianiales juz chociaz raz system na swoim kompie , i czy ten problem jest takze po przeinstalowaniu ? .

Uzywam WIN XP pro.Oczywiscie ze zmieniałem i to pare razy, ostatnio w zeszłą sobotę, po wsadzeniu w podstawkę Xp1800+. I problem jest ciągle ten sam.

Po zainstalowaniu tego VIA BUS MASTER UTILITY nieznacznie wzrosło, ale to nadal za mało:

8GB-17793

20GB-10275

Wysłałem mail do SOLTEKA, bo zauważyłem że na forum pc.lab ktoś ma podobny problem do mojego na tej samej płycie.Rozejże się jeszczę na stronie seagate.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy sprawdzales u siebie jakis inny dysk ?? Bo jezeli na innym bedzie tak samo to plyta z kontrolerem ma cos zwalone .

Po waszych sugestiach dalej nic, a nawet gorzej -hehe- ale nie krzycze na was:), trudno żeby osiągać zawsze takie same wyniki:).

Co do innego dysku to będę miał okazję mieć w kompie barakude IV 40Gb, kumpel przyjdzie do mnie wypalać płytki.Ale obawiam się że to jednak coś z płytą, ponieważ kiedyś byłem u kumpla (jak napisałem wyżej) i u niego mój U6 chodził nadzwyczaj szybko :(.No i przyszedł czas chyba na nową płytę......Aaaaa, znów wydatek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem odpowiedź z SOLTEKA, oto i ona:

Dear Customer

Regarding your problem.I think that this reason below.

1 Your windows system are disorderly.Please you re-install

this windows.

2 Your 4 in 1 driver version too much.Please you reinstall this

4 in1 driver.

3 Your PCI card may occurs problem of compatible.Please

you check this resource of IRQ.

4 Maybe your windows by update mode with different version,

such as win98 update to win xp.

Jak mam rozumieć punkt 3?Jakie przerwanie powinienem mieć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta Pci ( Np Live , kluci sie z kontrolerem Ide ) bedac na tym samy przerwaniu , wyciagnij wszystkie karty jakie masz w Slotach Pci i zrob testa.

Wez sobie zobacz w System Information jak wingroza przydzielila przerwania .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...