L€€_$HY Opublikowano 26 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2002 Kupilem sobie wczoraj Radka 7500 ze 128 MB zmajstrowany przez PowerMagica. Nazwa firmy niewiele mi mowila, postanowilem zaryzykowac. Czerwony laminat, wiatrak z naklejka z literami PM, pamiatki Samsung 4ns. Jedyny kwas to to, ze pamiatki domyslnie taktowane byly na... 193! GPU tymczasem 270. Nie wiem czemu takie dziwne taktowanie, bo chodzi elegancko na 240 (PowerStrip). Dlatego sprobuje sflaszowac bios; gdyby mi sie nie udalo znalec manuala, to bede pytal tutaj jak to zrobic :) Radek zainstalowal sie bez problemow. Jakosc obrazu bardzo ladna na oko, TV jeszcze nie sprawdzalem. Na plycie sterowniki byly jakies przedpotopowe, wiec sciagnalem najnowsze ze strony Ati - pojawila sie cala masa nowych zakladek i opcji (4.13.01.9039). Przesiadalem sie z Rivy 128 ZX z 8 MB, wiec roznica kolosalna :) Q3 zaczal inaczej wygladac po prostu, choc i na Rivce hulal plynnie. 3DMark 2k1 SE wydusil z tego zaledwie 2274, no ale jescze nie bawilem sie w tuningi, a i reszta sprzetu to nie zadna rewelacja. Pewnie jakby wymienic RAM na DDR i dolozyc drugie tyle, wycisneloby sie wiecej. Nie ogladalem jeszcze co siedzi pod wiatrakiem, ale w wolnej chwili go zdejme. Podsumowujac - jak na moje potrzeby (glownie net, filmy, office, czasem jakas starsza gierka) karta jest zupelnie OK. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 26 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2002 Ile za niego dales ? Wynik 3dmark jest za niski i to bardzo powiedzialbym. Mimo tego ESC i sdram powinno byc okolo 4k. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L€€_$HY Opublikowano 26 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2002 Ile za niego dales ? Wynik 3dmark jest za niski i to bardzo powiedzialbym. Mimo tego ESC i sdram powinno byc okolo 4k. OK 370 ;) Nie wiem, moze wynik i powinien byc wiekszy. To bylo robione przy high details, 1024x768 i 32 bit. Aha, i ekrany miedzy testami. Moze jeszcze to mialo znaczenie, ze system ma zasyfialy i sie az prosi o reinstalke na golym dysku ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 26 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2002 Ile za niego dales ? ... OK 370 ;) ... 8O dales 370 zl za R7500 i na dodatek tak slabo taktowanego fabrycznie 8O - jak masz ze 40-50 zl to lec do sklepu i wymien na R9000 by Sapphire (nasciemniaj ze ten ma kiepski obraz czy cus) - bedziesz mial szybsza karte i na dodatek zgodna z DX8.x (a nie DX7.x przy R7500) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L€€_$HY Opublikowano 26 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2002 8O dales 370 zl za R7500 i na dodatek tak slabo taktowanego fabrycznie 8O - jak masz ze 40-50 zl to lec do sklepu i wymien na R9000 by Sapphire (nasciemniaj ze ten ma kiepski obraz czy cus) - bedziesz mial szybsza karte i na dodatek zgodna z DX8.x (a nie DX7.x przy R7500) Ja wiem? Chyba mi az tak bardzo nie zalezy :) A chwilowo 50 zl (a wlasciwie wiecej, bo za 420 to tego u mnie nie dostaniesz), nie mam. I co za problem z tymi pamieciami - sflaszuje sobie i bedzie OK ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronek2000 Opublikowano 26 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2002 Ile za niego dales ? Wynik 3dmark jest za niski i to bardzo powiedzialbym. Mimo tego ESC i sdram powinno byc okolo 4k. Bardzo niski. W najgorszym razie powinien być powyżej 3000 (ja miałem 3300 na ECS K7VZA i D800 przy taktowaniu 270/220). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DomanR Opublikowano 26 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2002 A czy pamięci na tej grafie to nie czasami zwykłe SDR'y? Bo w większości kart 7500 tak właśnie jest. Ale mimo tego wynik w 3DMark'u powinien być wyższy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L€€_$HY Opublikowano 27 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2002 Bardzo niski. W najgorszym razie powinien być powyżej 3000 (ja miałem 3300 na ECS K7VZA i D800 przy taktowaniu 270/220). No to chcialem napisac, ze wczoraj sie troche pobawilem ustawieniami i mam 3406 w 3DM :) Wiec nie jest tak zle. Na Madonion pokazywalo mi, ze moj wynik jest w kategorii zblizonych predkosci Athlona TB zaledwie o 459 punktow gorszy od najlepszego - ale gosc mial procka na 933 MHz, Abita KT7A, FSB 133 i 448 MB RAM. Zreszta tu jest link http://service.madonion.com/compare?2k1=3121278 do porownania :) BTW, mam zamiar pobawic sie ustawieniami w biosie karty - czy Waszym zdaniem zmiana timingow (clk) pamieci z 3 na 2 cos da? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 27 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2002 Bardzo niski. W najgorszym razie powinien być powyżej 3000 (ja miałem 3300 na ECS K7VZA i D800 przy taktowaniu 270/220). No to chcialem napisac, ze wczoraj sie troche pobawilem ustawieniami i mam 3406 w 3DM :) Wiec nie jest tak zle. Na Madonion pokazywalo mi, ze moj wynik jest w kategorii zblizonych predkosci Athlona TB zaledwie o 459 punktow gorszy od najlepszego - ale gosc mial procka na 933 MHz, Abita KT7A, FSB 133 i 448 MB RAM. Zreszta tu jest link http://service.madonion.com/compare?2k1=3121278 do porownania :) BTW, mam zamiar pobawic sie ustawieniami w biosie karty - czy Waszym zdaniem zmiana timingow (clk) pamieci z 3 na 2 cos da? Pewnie ze da. Nawet do 500 pkt czasem potrafi dac. W Twoim przypadku 100-200 pkt wiecej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tiamat Opublikowano 27 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2002 Cześć! Mam dziwny problem. Zmieniłem grafę na Radeona 7500 firmy Excalibur :? , a on nie chce współpracować z moim monitorem (Samsung SyncMaster 171s). Zawsze przy zmianie trybu wyświetlania oraz w innych losowych momentach (np. w trakcie działania wygaszacza ekranu, włączenia się filmiku w grze itp.) Obraz znika, a dioda na monitorze zaczyna migać. Trwa to kilka sekund a potem wszystko działa dobrze. Sprawdziłem że monitor jest dobry (podłączony do innego kompa działał ok), tak samo karta graficzna (podłączyłem inny monitor i było w porządku). Problem nie wiąże się z windowsem bo występuje zaraz po włączeniu kompa (pierwsza rzecz którą widzę na ekranie po odpaleniu to ekran ładowania wina). Udało mi się ograniczyć występowanie problemu w windowsie i grach 2d przez wyłączenie synchronizacji poziomej w opcjach karty, ale problem nadal występuje w aplikacjach 3d i przed załadowaniem wina. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Co można by z tym zrobić? Czy flasciach!ąc bios Radeona można odłączyć synchronizację poziomą? I jeśli tak to niech mi ktoś podrzuci link do jakiegoś dobrego progsa flasciach!ącego. Z góry dzięki za pomoc! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L€€_$HY Opublikowano 27 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2002 Pewnie ze da. Nawet do 500 pkt czasem potrafi dac. W Twoim przypadku 100-200 pkt wiecej. No to sie pobawie tymi clk :) Dzieki za tipsa! :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 27 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2002 Cześć! Mam dziwny problem. Zmieniłem grafę na Radeona 7500 firmy Excalibur :? , a on nie chce współpracować z moim monitorem (Samsung SyncMaster 171s). Zawsze przy zmianie trybu wyświetlania oraz w innych losowych momentach (np. w trakcie działania wygaszacza ekranu, włączenia się filmiku w grze itp.) Obraz znika, a dioda na monitorze zaczyna migać. Trwa to kilka sekund a potem wszystko działa dobrze. Sprawdziłem że monitor jest dobry (podłączony do innego kompa działał ok), tak samo karta graficzna (podłączyłem inny monitor i było w porządku). Problem nie wiąże się z windowsem bo występuje zaraz po włączeniu kompa (pierwsza rzecz którą widzę na ekranie po odpaleniu to ekran ładowania wina). Udało mi się ograniczyć występowanie problemu w windowsie i grach 2d przez wyłączenie synchronizacji poziomej w opcjach karty, ale problem nadal występuje w aplikacjach 3d i przed załadowaniem wina. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Co można by z tym zrobić? Czy flasciach!ąc bios Radeona można odłączyć synchronizację poziomą? I jeśli tak to niech mi ktoś podrzuci link do jakiegoś dobrego progsa flasciach!ącego. Z góry dzięki za pomoc! Jest to ewidentny blad odswierzania. Dzieje sie tak dlatego, ze przy przelaczaniu rozdz. np. do ogladania filmu zmienia sie rowniez odswierzanie. Karta chce wymusic takie odswierzanie, ktorego Twoj monitor nieobsluguje lub poprostu nie jest ustawione. Przeinstaluj sterowniki i jakiegos refresha uzywaj. Np. ATIrefresh. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...