Skocz do zawartości
viggo

PENTAGRAM FREEZONE QVC-100 Cu

Rekomendowane odpowiedzi

Mysle że spód jest tak samo wyszlifowany jak w QC-80, gołym okiem widać że powieszchnia nie jest idealnie gładka, mam właśnie QVC-100 i to tak jak by było ściete i nie wyszlifowane, wystarczy przjechac palcem i czuje sie że to nie jest idealnie gładkie :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, tez przejzałem wszystkie te recenzje i testy tam na TwojePC i jeszcze na innych stronkach, niby gdzies tam pisali że jest podwójnie szlifowany ale kupa, jak to zobaczyłem to nie obejdzie sie od recznego szlifu :evil:

zelman to juz jest dopracowany tylko ta cena...

w sumie pentagramy za tą cene to bardzo dobry wybór, do tego dobra pasta (parę stopni zysku), a dobrze wyszlifowany spód to jakieś 1-2 stopnie mniej :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i kupilem qc92c bo 80 nie było .....

temp:

idle : 44c

prime : 51c

testy robione na minimalnych obrotach (1475)

pasa ta co była w pudełku

to dobre wyniki ???

kupiłbym qvc 120 ale on chyba nie wejdzie faktycznie jak ma zasilke zaraz nad płytą :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisz cos wiecej... jaki procek, mobo, ile podkręcony...

u mnie A2400+@2600+ (SL-75KAV ogranicza krecenie :evil:) i temp na normalnej pracy kompa to 37'

a przy obciązeniu prime, ccr oraz UD - 44'

a to wszystko na QVC-100Cu, pasta ocza.

oczywiscie cooler pracuje w trybie silent :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby kto pytal to Pentagram QVC-100 na Abita IC-7 z Zalmanem ZM-NB47J pasuje idealnie, poprostu na styk Pomiedzy nimi jest ok. 2 mm wolnej przestrzeni. Szkoda, ze nie mam aparatu zrobilbym zdjecie a tak musicie mi wierzyc na slowo Nawet calkiem niezle sie sprawuje, spadla nie tylko temp CPU ale tesh (co wazne) mosfetow... Pozdro...

PS. Oczywiscie o QVC-120 zapomnijcie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisz cos wiecej... jaki procek, mobo, ile podkręcony...

u mnie A2400+@2600+ (SL-75KAV ogranicza krecenie :evil:) i temp na normalnej pracy kompa to 37'

a przy obciązeniu prime, ccr oraz UD - 44'

a to wszystko na QVC-100Cu, pasta ocza.

oczywiscie cooler pracuje w trybie silent :twisted:

1186338[/snapback]

To ja chyba kupię sobie termometr i zacznę jeździć mierzyć wam Temperatury. Na zdrowy rozsądek wydaje się to niemozliwe. Przecież te procki to grzałki. A jak grzałkę wsadzimy nawet do zimnej wody to nadal jest ona gorąca a woda ją trochę schładza. Ja miałem Athlona XP 2000, teraz mam Semprona 3000 i nie widze jak można zejść poniżej 50 w prime. Przepraszam -5 na dworzu otwarte okno i mam 47 :). W swojej obudowie mam przeciąg i TUNEL nad pentagramem (kartkę trzyma tak ciągnie ;)). I jak podniosłem zasilanie na 1,7 FSB na 200 to na silent pentagram miałem 60-61 a na max obrotach 57 przy otwartym oknie. Zeby pominąć opinię sprawdź mocowanie, pastę itd to informuję, że testowałem na Arctic TC2 i teraz Pentagram. Pasty to silicon, dodawana przez zalmana i teraz arctic ceramique. Nakładanie pasty na wszelkie sposoby od nic do więcej niż nic ;). Alkohol poly coś tam ciągle w uzyciu. Szlify radiatora papierem 1200. Nie widzę możliwości temperatur jaki piszecie to musza być błedy czujników albo przechwałki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pentagram 100cu

temp:

idle : 29c

prime : 44c

do tego 3 wentyle w budzie (chiefec), silencer na grafie i 2 wiatraki w zasilce... IMHO bralbylbym 120 ze wzgledu na cisze

1242169[/snapback]

heheheh...no jasne..w takim razie powiedz ile masz C na plycie??? 22C??? to chyba piszesz do nas gdzies z antarktydy :blink: :lol: ...29C w IDLE...chyba od razu po wlaczeniu komputera..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko:

Czy na podstawie tych zdjęć (sorry za jakość :D ) jesteści w stanie powiedziec czy wejdzie mi Pentagram Freezone 100 Cu ??

Ten cooler master który tam widać ma 80x80.

Płyta to Abit NF7

A to obudowa: http://allegro.pl/show_item.php?item=42137130

http://members.lycos.co.uk/zgredzio89/maxc...to/Img_0007.jpg

http://members.lycos.co.uk/zgredzio89/maxc...to/Img_0006.jpg

http://members.lycos.co.uk/zgredzio89/maxc...to/Img_0005.jpg

http://members.lycos.co.uk/zgredzio89/maxc...to/Img_0004.jpg

Z góry dzięki za odpowiedź.

Edytowane przez Maxciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wyciołem sobie kółko z papieru i przłozyłem do wentyla który już był

ten QVC-120 był za duzy blokował wszystkie gniazda pamięci a ten 100 tylko jedno wiec wziołem tą 100

Teraz napisze temp.

Na starym aluminiowym coolerze i zasilacz codegene:

idle: 67

prime: 81

Na starym aluminiowym coolerze i zasilacz sirtec(chieftec):

idle: 58

prime: 69

Pentagram QVC-100 i zamknięta obudowa:

Idle: 53

prime: 59-60

Pentagram QVC-100 i otwarta obudowa:

Idle: 46-48

prime: 54-55

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ladnie- moj pentak qvc 100-Cu juz dwa razy sie zatrzymal. Podkreslam, ze nic go nie blokuje. Same z nim klopoty(chrobotanie)- pech -_- Podejrzewam, ze owo chrobotanie od poczatku bylo oznaką wady technicznej, ktora dopiero teraz wyszła na jaw. :mur:

Odesle go do serwisu, tzn. oni po niego przyjada :wink:

UPDATE: Juz wiem czego to wina- regulatora obrotów. Także przez niego bios nie widzial obrotow/min. Zastanawia mnie tylko dlaczego Speed Fan je odczytywał :huh: . Nie zmienia to faktu, ze i tak oddaje go serwisu.

Edytowane przez Szklak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam xp 2500+ mobile i mam podkrecony na 2300 czyli jakiss xp3300+ przy max obrotów wcale niejest głośno i mam w prome 95 max 44 stopnie !!!!! a teraz jak pisze mam 37 !!!!( testy prime 95 -temperatura otoczenie 24 stopnie)

Waży 692 g ale trzyma sie b dobrze i pewnie

Coler ma okolo 40%wiecej listków od zwyklego QVC-100 sadze ze jak pojawia sie pierwsze testy to pokona zelmana 7000b

Wczesniej mialem na meidziaku w prime 58 stopni a teraz 44 - 12 stopni rużnicy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie przekłamuje Ci płyta temperatrur, a moze mi przekłamuje,choc raczej nie,wszyscy maja podobne temperatury...

Tutaj tez maja podobne: http://www.frazpc.pl/artykuly/298/TEST/8/U...m/Scythe/Zalman

A w Prim95, po 1h mam 52-54* na silent, 2200mhz, 1,75V, otwarta buda

masz szlifowanego pentka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Qvc 100AlCu+ i jestem bardzo zadowolony :)

Więc jakoś zmieścił się na płycie głównej...nawet zostało jakieś 3mm miejsca :)

Założony jest na tej tandetnej paście dorzuconej do zestawu. Spód cool-erka był tak wyszlifowny że lepiej jak by wogle nic przy nim nie robili :P Dlatego sam postanowiłem go wyszlifować ale mi nie wyszło i jest masakra :P

Obroty ma teraz ustawione na maxa...(i tak go nie słysze jak jest zamknięty w obudowie ) i mimo tego, że spód jest spieprzony i siedzi na "silikonie" to mój procek ma teraz 31 st :) Emule, przeglądarka, antywir...tak właściwie to wspoczynku, nielicząc tych programów działających w tle.

Naprawde szczeże polecam tą serie ! Ja jestem bardzo zadowolony z tego wiatraczka...tymbardziej że kosztował mnie tylko 75zł.

Aha, może dodam jeszcze, że w pudełko znajdziemy wszystkoo co nam bedzie potrzebne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi