k_luke Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 (edytowane) Witam, zamówiłem dziś części do nowego komputera... m.in. zasilacz Chieftec HPC-360-202 i tu pojawia się drobne pytanko. Mianowicie zamówiłem tak, aby było złącze 20-pinowe gdyż z opisu na stronie producenta płyty Asus P5GDC-V Deluxe wywnioskowałem iż właśnie takie jest niezbędne. Później okazało się jednak ze na force płyty są wyraźnie 24-piny. W związku z tym powiedziałem to sprzedawcy - on już zamówił w międzyczasie zasilacz... i oznajmił, że to nie ma różnicy czy jest 20 czy 24 bo i tak wykorzystuje tylko 20? Czy to prawda? Czy lepiej w przypadku dostarczenia zasilacza z 20-pinami (wiem, że istnieją 2 modele na 20 i 24-piny) kupić przejściówkę na 24? Edytowane 2 Marca 2005 przez k_luke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fio Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 (edytowane) Z tego, co się orientuję ten model ma tylko wtyczki 24 pinowe lub wtyczki 20/24piny tzn. istnieje możliwość odłączenia 4pinów dla starszych typów płyt 20 pinowych (co Ciebie raczej nie dotyczy). [dodane] http://www.tomshardware.pl/howto/20041223/index.html tutaj możesz poczytać o nowym standardzie [/dodane] Edytowane 2 Marca 2005 przez fio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WRX Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 Przy okazji mam jedno pytanie. Kupilem okazyjnie zasilacz Antec TruePower 550 z wtyczka 24pin i chce go przystosowac do plyty z gniazdem 20pin. Mam juz odpowiednia wtyczke, ale zauwazylem ze z zasilacza nie wychodzi wogole bialy przewod z napieciem -5V. Czy to napiecie jest potrzebne do zasilania starszej plyty na NF2 z Athlonem XP? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 WRX napisał(a): Przy okazji mam jedno pytanie. Kupilem okazyjnie zasilacz Antec TruePower 550 z wtyczka 24pin i chce go przystosowac do plyty z gniazdem 20pin. Mam juz odpowiednia wtyczke, ale zauwazylem ze z zasilacza nie wychodzi wogole bialy przewod z napieciem -5V. Czy to napiecie jest potrzebne do zasilania starszej plyty na NF2 z Athlonem XP? 1307631[/snapback] Nie. NF2 nie potrzebuje napięcia -5V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k_luke Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 Czy ktoś z forum używa adaptera 20 na 24 piny (20 z zasilacza -> 24 do płyty) z intelem na LGA775? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 4 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2005 ZenFist napisał(a): Nie. NF2 nie potrzebuje napięcia -5V. 1307909[/snapback] Zgadza się, płyty na NF2 nie potrzebuja napięcia -5V - ale nie wynika to z racji zastosowanego chipsetu nF2 tylko z obowiązującej rewizji ATX bo już ver.1.3 rezygnowała z tego napięcia nie mówiąc już o rev. 2.2 zamienjących wtyczkę z 20 na 24 pin. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...