Skocz do zawartości
k_luke

Płyty, A Zasilacze 24 I 20 Pinów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zamówiłem dziś części do nowego komputera... m.in. zasilacz Chieftec HPC-360-202 i tu pojawia się drobne pytanko.

Mianowicie zamówiłem tak, aby było złącze 20-pinowe gdyż z opisu na stronie producenta płyty Asus P5GDC-V Deluxe wywnioskowałem iż właśnie takie jest niezbędne. Później okazało się jednak ze na force płyty są wyraźnie 24-piny. W związku z tym powiedziałem to sprzedawcy - on już zamówił w międzyczasie zasilacz... i oznajmił, że to nie ma różnicy czy jest 20 czy 24 bo i tak wykorzystuje tylko 20? Czy to prawda? Czy lepiej w przypadku dostarczenia zasilacza z 20-pinami (wiem, że istnieją 2 modele na 20 i 24-piny) kupić przejściówkę na 24?

Edytowane przez k_luke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego, co się orientuję ten model ma tylko wtyczki 24 pinowe lub wtyczki 20/24piny tzn. istnieje możliwość odłączenia 4pinów dla starszych typów płyt 20 pinowych (co Ciebie raczej nie dotyczy).

[dodane]

http://www.tomshardware.pl/howto/20041223/index.html tutaj możesz poczytać o nowym standardzie

[/dodane]

Edytowane przez fio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy okazji mam jedno pytanie. Kupilem okazyjnie zasilacz Antec TruePower 550 z wtyczka 24pin i chce go przystosowac do plyty z gniazdem 20pin. Mam juz odpowiednia wtyczke, ale zauwazylem ze z zasilacza nie wychodzi wogole bialy przewod z napieciem -5V. Czy to napiecie jest potrzebne do zasilania starszej plyty na NF2 z Athlonem XP?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WRX napisał(a):

Przy okazji mam jedno pytanie. Kupilem okazyjnie zasilacz Antec TruePower 550 z wtyczka 24pin i chce go przystosowac do plyty z gniazdem 20pin. Mam juz odpowiednia wtyczke, ale zauwazylem ze z zasilacza nie wychodzi wogole bialy przewod z napieciem -5V. Czy to napiecie jest potrzebne do zasilania starszej plyty na NF2 z Athlonem XP?

1307631[/snapback]

Nie. NF2 nie potrzebuje napięcia -5V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZenFist napisał(a):

Nie. NF2 nie potrzebuje napięcia -5V.

1307909[/snapback]

Zgadza się, płyty na NF2 nie potrzebuja napięcia -5V - ale nie wynika to z racji zastosowanego chipsetu nF2 tylko z obowiązującej rewizji ATX bo już ver.1.3 rezygnowała z tego napięcia nie mówiąc już o rev. 2.2 zamienjących wtyczkę z 20 na 24 pin.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi