yotomeczek Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 Polerował już ktoś z was aluminium ?? J już razpolerowałem (do FC przy procu płytke) i teraz czekamnie kolejne polerowanie ... Według moich odczuć alu poleruje się duuużo ciężej od miedzi czy plexy :cry: Używam papieru ściernego do 2000 (1500, 500, 320, czasem niżej 240) i pasty Automax oraz pasty Nigrin Metall polish ... robota ręcza i idzie ciężko ... Może macie jakies patenty (ręczna robota) - jakies inne sprawdzone pasty itd ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NAZIR Opublikowano 15 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2005 Też używam Nigrina, ale zazwyczaj we współpracy z filcem na multiszlifierce polerując co popadnie: poliwęglan, alu, miedź, ostatnio nawet stal 440C. I sprawuje się świetnie. Aczkolwiek kiedyś tam wcześniej miałem okazję polerować alu ręcznie jakąś prastarą zieloną pastą i też całkiem znośnie to wychodziło. Nawiasem mówiąc w przypadku alu to poleruję je prawie zawsze tylko po to by je wtórnie zmatowić przez satynowanie chemiczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V3ase Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 No ja sie przyłączam . Mianowicie chce wypolerowac "NA LUSTRO" arkusze aluminium. no i teraz jak to zrobic i co potem zeby nie sniedziało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 Alu nie śniedzieje - to nie miedź. Pokrywa się co prawda warstwą tlenków, ale jak wypolerowałem podstawę kontenera miesiąc temu to pomimo że zapinałem go na proca, potem zdejmowałem, czyściłem i leżał resztę czasu to dalej jest lusterko. Robiłem tak: 1000->1500->2000 z wodą i na koniec 2000 na sucho i pasta polerska K2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kamil2201 Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 Ja polerowałem alu na moto i z doświadczenia wiem że alu po polerce lubi robić się matowe. Ja robiłem tak 220 240 potem 500 na wode 600 i 1000 i na koniec 1500. Efekt jest taki że moge się przejrzeć ;] używałem pasty szybko ściernej tempo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 (edytowane) żeby nie matowiło się można pokryć lakierem bezbarwnym, ale wtedy straci na blasku. Co do pasty tempo to raczej nie nadaje się do aluminium gdyż jest za lekko ścierna. Lepszy już wspomniany wyżej automax Edytowane 19 Maja 2007 przez IGI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfh13 Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 Można puść jeszcze na łatwiznę i kupić folie samoprzylepną, która daje wrażenie alu/chromu i innych metali. --O TAKIE-- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 (edytowane) Taaaa naklei sobie folie na ścianki obudowy :mur: Ehhh... W dodatku ta folia "chrom" jest kiepska. Edytowane 19 Maja 2007 przez Puma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 ja do polerowania metali uzywam starej produkcji zielonych past "mikropasta", chyba nie ma nic lepszego do polerowania metali ;) a jak sie postarasz to alu wypolerujesz "na chrom" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 ostatnio był na tvn turbo program tool box (wczoraj - leże chory w domu, to i oglądnałem) Tam koleś uzywał specjalne mleczka do polerowania lakierów, własnie do polerowania aluminium - jechał najpierw papierem sciernym z wodą, następnie na szlifierke załozył taką filcową nakładkę i jechał alu z tym mleczkiem. Ostatnią fazą było nałożenie "baranka/owcy" (nie wiem jak to sie nazywa - on tak mówił) i ostateczna polerka jakimś innym mleczkiem - drobniejszym Alu faktycznie jak lustro wyglądalo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V3ase Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 Panowie a z maszynek do polerowania ?? Jest cos takiego jak polerka obrotowa, i koncówka do wiertarki z filcu albo czegoś. Bo zalezy mi zeby na całej powierzchni było jednolite lustro. Folia odpada bo jest : -1. Brzydka -2. Nierówna -3. Przeciera sie A jesli ktoś kojazy mnie z ksywki ( ttk ) to wie jakich rozmiarów jest moja obudowa. Tak wiedz cena za taka ilosc foli równa sie ładnemu arkuszowi aluminium na allegro. Narazie mysle o papierze wodnym 1000 , a potem pasta polerska mocna a potem słabsza. a n a koniec jak juz wszystko potne i pospawam to oddam do lakierni na samochodowy lakier połysk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kamil2201 Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 Ja mam takie koła polerskie zakładne na diaksa. Super sprawa. Jechałem na wodzie only i może znikomej ilości pasty tempo. Jutro pokaże efekt po pomalowaniu bezbarwnym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...