Skocz do zawartości
Vaernil

Komp Do 4500zł Max

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po 8 latach muszę w końcu przesiąść się na coś lepszego (w moim wypadku coś szybszego od tego co mam znalazłbym na śmietniku ale wolę zakupić coś dużo lepszego :) ) Szczerze mówiąc na sprzęcie się nie znam (nie miałem jak ... z tym moim kompikiem ... :/) a z nowinkami technicznymi to ja jestem 100 lat za murzynami więc proszę o pomoc. Komputer najlepiej by był uniwersalny, ale z tym róznie bywa. Wybrałem sobie wstępnie coś takiego:

Dołączona grafika

Myślałem także nad AMD ale ten nie obsługuje DDR2 wogóle jest jakaś drastyczna różnica między DDR a DDR2? Jeśli nie to mógłbym się zdecydować na Athlona 64 3200+ BOX (Socket 939) Venice (dobry? słaby?) Jaką do niego płytę główną dać?

Zastanawiałem się też nad Pentiumem D z Dual core, ale czy obecnie na coś ten procek mi się przyda? Ba czy w przyszłości wogóle wykorzystam jego możliwości? Co powiecie o tych podzespołach? Głównie o płycie głównej, procku i karcie grafiki? Może jesteście w stanie polecić mi coś lepszego? Czekam na odpowiedzi.

Pozdrawiam

Edytowane przez Vaernil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja proponuje tak:

Opteron 144 s.939

Epox EP-9NPA+Ultra lub DFI LanParty UT NF4 Ultra-d

GF7800GT lub gdyby kasy zabrakło GF6800GS

Patriot KH 2x1GB

Samsung Sp 160GB

BenQ DW1650

HuntKey HK-400AP

AC Freezer 64Pro

Dzwiękówka z twojego zestawu.

Buda wedle uznania i reszta też

Edytowane przez Maciag

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze nie kupuj w komputroniku bo tam jest bardzo drogo a co do sprzetu to wez:

A64 3200 manchester + AF 64 pro

Epoxa 9NPAJ albo DFI Infinity nf4

2x1GB DDR Geil, Patriot

DVD Benq 1650 albo lg 4167B

grafa ta co wybrałes dzwiek tak samo bude wg uznania ale bez zasilacza

zasilacz tagan, topower, huntkey 400W do wyboru

dysk Samsung P120 250GB sata2 ncq

@matirr

wez tanszy dysk seagate 7200.9 160gb

1gb ramu

proca 3000 venice

i powinienes sie zmiescic

Edytowane przez torque8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Re 2xup

Widzę, że tam drogo możesz polecić jakiś inny sklep or smth? Dzięki za dotychczasowe, błyskawiczne odpowiedzi. Zaraz poszukam tych części i zobaczę jak to wyjdzie :) a ktoś może jeszcze odpowiedzieć na pytania zawarte w pierwszym poście tj. czy jest sens z dual core (obojętnie czy to amd czy intela) oraz na temat ddr2.

Edytowane przez Vaernil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co dwa jaja to nie jedno;]

a co ddr2 to amd jeszcze ich nie obsługuje

a co powiesz na cos takiego

athlon 3700 san diego 920zł

płytka epox lub dfi 400zł

2x1gb patriot kh 720zł

radek x1800xt albo gf7800gtx 1700zł

dysk 200gb samsung sp 340zł

do tego buda i zasiłka jakis tangan 430

chyba troche nagiałem te granic 4.5k

Edytowane przez matirr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co dwa jaja to nie jedno;]

a co ddr2 to amd jeszcze ich nie obsługuje

a co powiesz na cos takiego

athlon 3700 san diego 920zł

płytka epox lub dfi 400zł

2x1gb patriot kh 720zł

radek x1800xt albo gf7800gtx 1700zł

dysk 200gb samsung sp 340zł

do tego buda i zasiłka jakis tangan 430

matirr gdzie napęd optyczny? głośniki... i reszta gratów kasy mu nie starczy.

EDIT: Gdy to pisałem nie było twojego wyedytowanego postu

Edytowane przez Maciag

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o ddr2 to amd jeszcze ich nie obsługuje a w pentiumach nie daja takiego kopa jakiego by sie mozna było spodziewac moze w nowych athlonkach pokaza na co je stac.

Jesli chodzi o sklepy: apollo.pl , bitcomputer.pl (warto zadzwonic bo nie wszystkie czesci maja w ofercie a jest to jeden z tanszych sklepów), proline.pl esc.pl , morele.net , znak.pl wiecej w tej chwili nie pamietam ale z tych powinienes cos wybrac.

A jesli chodzi o sprzet z san diego 3700 to szkoda kasy na tego procka do niego potrzebna jest mocniejsza grafa, do 6800gs bez problemu starczy 3200. Ja bym na twoim miejscu wolał tanszego 3200 i np 7800gt (około 1160zł) jesli starczy bo nie liczyłem ile to wychodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ja powiedziałem ze to jest zły procek??????? Ani słowem nie wspomniełem. Napisałem ze lepiej dołozyc kase do lepszej grafy niz do procka bo manchestera podkreci sobie i bedzie miał niewiele gorszego od san diego (poza 1mb cache). Ale oczywiscie to jest moje zdanie.

I z san diego watpie zeby sie wyrobił w 4,5k braknie na bude, klawiature, myszke i takie tam drobiazgi zeby spokojnie sie zmiescic to około 4,9-5k potrzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewne jest, że coś wybiorę z tych konfigów tylko muszę gdzieś w Szczecinie najlepiej poszukać dobrego sklepu (po co mi on-line sklepy jak mogę znaleść na miejscu, no chyba, że dużo taniej mi to wyjdzie) i zorientować się w cenach. Raczej naprewno wezmę GF7800 GT tylko teraz pytanie: jakiej firmy? Gainward, Leadtek, MSI, Gigabyte, POV etc. ?

I jeszcze jedno ponieważ mało wiem na ten temat: dlaczego warto brać AMD zamiast iNTELa i czemu tak bardzo polecacie Opterona? Aż taki zabójczy jest? Drastycznie różni się od Athlona? (to nie pytanie retoryczne! :D) sorry za takie totalnie laickie pytania no ale cóż począć :)

Pozdrawiam

Edytowane przez Vaernil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź POV. Opteron ma więcej cacheu od venice/manchester/winnie ale lepiej brac sandiego 40 dychy drożej a mnoznik większy i lepszy potencjał oc. Bo ten opek to sandiego 3700+ taktowany 1.8ghz zamiast 2.2ghz ot co i sie rdzen inaczej nazywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi