Gość pawel555 Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Witam Chcem zmienic procesor, plyte i pamiec. Mam max 650 zl. Wybralem taki zestaw. 1.AMD Sempron 2800 za 289zl 2.Gigabyte K8NS za 199zl k8ns Do tego jakas pamiec 512. Czy ten zestaw bedzie nadawal sie do OC. Plyta powinna byc v.1.1. Jak moge to rozpoznac w sklepie internetowym? Czy sempron 2800 dobrze sie podkreca? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Polak_1991 Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 (edytowane) Procek dobry w apollo.pl 285zl, ten k8ns jest rev 2.0, 1.1 troche inaczej wygląda(wiem bo mialem)-190zl w apollo.pl, i ram 512mb Patriot w apollo.pl za 170zl:) Edit: k8ns rev 1.1 poszukaj na allegro. Edytowane 2 Maja 2006 przez Polak_1991 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 MoBo jest bardzo dobrym wyborem, gdyż nie będzie Ciebie ograniczała. Co do sprawdzenia rewizji, to nie wiem czy i tutaj tak jest, ale to sie sprawdza na laminacie płyty. Oglądaj okolice slotów PCI i NB. Będzie to albo rev. 1.1 albo rev. 2.0, ale to pewnie już wiesz. Semprony 2600-2800 generalnie dobrze się podkręcają. Ale jeśli masz możliwość wyboru, postaraj się zdobyć coś z tego roku. 2,5ghz to taka norma (a są lepsze, no i gorsze :/). Generalnie "jakość" podkręcenia będzie zależała głównie* od RAM-u jaki kupujesz. Jeśli kupisz no-name to już przegrałeś. Kup markową pamięć a komp Ci długo posłuży * - to zależy też od kontrolera procesora, ale na to niestety nie mamy wpływu Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Jeśl chodz o płytę, to weś Epoxa 8KDA3I. Jest on lepszy od K8NS rev.2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Epoxa 8KDA3I. Jest on lepszy od K8NS rev.2. Popieram, ten Epox poza tym Gigabytem rev. 1.1 jest najlepszy do O/C pod s.754 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Popieram, ten Epox poza tym Gigabytem rev. 1.1 jest najlepszy do O/C pod s.754 Ale na nf3 tylko :P Na nf4 DFI Infinity chyba jeszcze mocniej ciągnie :D BTW A co z DFI nf3 250gb? Czyżby nawet ona była przegoniona? :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pawel555 Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Plytki epoxa i dfi sa sporo drozsze. Chyba wezme tego gigabyte rev 2. Chyba ze 1.1 produkuja jeszcze i mozna gdzies nowke dostac. Rev2 pozwala na podniesienie napiecia o 10%. Tyle powinno wystarczyc :D Sempron 2800 ma mnoznik 8, a sempron 3000 ma 9. Czy duzo lepiej podkreci sie 3000 na tym gigabycie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pawel555 Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 (edytowane) Czy warto za nowa GB K8NS rev 1.1 dac 260 zl? I jaki zasilacz do tego zestawu? Modecom 350 czy logic 350 wystarcza? Najlepiej zasilacz z apollo i do 100zl. Edytowane 3 Maja 2006 przez pawel555 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Plytki epoxa i dfi sa sporo drozsze. Chyba wezme tego gigabyte rev 2. Chyba ze 1.1 produkuja jeszcze i mozna gdzies nowke dostac. Rev2 pozwala na podniesienie napiecia o 10%. Tyle powinno wystarczyc :D Sempron 2800 ma mnoznik 8, a sempron 3000 ma 9. Czy duzo lepiej podkreci sie 3000 na tym gigabycie? Epox nie jest wcale drogi. Kosztuje od 225 zł. DFI jest faktycznie drogie. Czy warto za nowa GB K8NS rev 1.1 dac 260 zl? To jest trochę drogo, ale myślę, że warto. Jeśli chodzi o zasilacz, to ten Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 (edytowane) ... Jeśli chodzi o zasilacz, to ten To zwykły Fortron z pseudo-cichym chłodzeniem :blink: Lepiej niech kupi zwykłego Fortrona lub Deltę 350W z wentylatorem 120mm (kupowanym osobno). Wyjdzie podobnie cenowo, a przynajmniej nie ogłuchnie. Fortron-THA 350W [54 zł] + Revoltec DB 120mm [29 zł] - taniej, a lepiej. Fakt, że będzie trochę roboty z zamontowaniem coolera, ale IMHO warto ;) Edytowane 3 Maja 2006 przez Venice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pawel555 Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Fortron-THA 350W [54 zł] + Revoltec DB 120mm [29 zł] - taniej, a lepiej. Fakt, że będzie trochę roboty z zamontowaniem coolera, ale IMHO wartoRozumiem ze mam w tym fortronie zmienic wiatrak. Moze taki fortron fortron 350 Ewentualnie jakies inne propozycje ale bez przerobek. Po prostu kupuje wlaczam i dziala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Rozumiem ze mam w tym fortronie zmienic wiatrak. Moze taki fortron fortron 350 Ewentualnie jakies inne propozycje ale bez przerobek. Po prostu kupuje wlaczam i dziala. Ten nie, bo ma za słbą linię 12V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pentliczek Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 wez od miss ani za 50-55 zl tego fortrona, to jest to samo co wyzej tylko u innego sprzedawcy (tylko posparawdzaj u niej na aukcjach rozne modele i wybierz odpowiedni dla siebie) nie musisz zmieniac w nim wioatraku ale jezeli ci zalezy na super ciszy to wtedy sobie zmien Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 (edytowane) Wymiana wiatraka to nic trudnego - sam się przekonałem, ale ja miałem Chiefteca HPC, do którego nie wchodziły coolery większe niż 80mm ;) Delta 350W 120mm [55 zł]. Edytowane 3 Maja 2006 przez Venice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Wymiana wiatraka to nic trudnego - sam się przekonałem, ale ja miałem Chiefteca HPC, do którego nie wchodziły coolery większe niż 80mm ;) Delta 350W 120mm [55 zł]. Ta delta też nie jest za dobra, bo ma słabą linię 12V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Ta delta też nie jest za dobra, bo ma słabą linię 12V. http://mcs.pc.pl/produkt877.html 10A na I i 15A na II - podajże tyle samo co Fortron/Modecom zaproponowany we wcześniejszym poście przez ciebie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrek Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Dokładnie tyle samo. • +12V1---10.0A(yel), • +12V2---15.0A(yel/black) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_men Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 (edytowane) Gdzie Wy to widzicie, na delcie jest naklejka a na naklejce nie ma mowy o 12V1 i 12V2, jest tylko 12V a wiec nie ma mowy o mocnej lini 12 poniewaz tam jest tylko 18A. Polecam kupno http://allegro.pl/item101480990_profesjona..._piny_sata.html on ma na 100% mocną linie 12 a do tego jest niewiarygodnie cichy a wiec nie ma mowy o wymianie chlodzenia :) wiem bo mam pozdro EDIT: ewentualnie delta http://allegro.pl/item100057284_zasilacz_a...per_cichy_.html Edytowane 3 Maja 2006 przez andrzej_men Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 (edytowane) Gdzie Wy to widzicie, na delcie jest naklejka a na naklejce nie ma mowy o 12V1 i 12V2, jest tylko 12V a wiec nie ma mowy o mocnej lini 12 poniewaz tam jest tylko 18A. Polecam kupno http://allegro.pl/item101480990_profesjona..._piny_sata.html on ma na 100% mocną linie 12 a do tego jest niewiarygodnie cichy a wiec nie ma mowy o wymianie chlodzenia :) wiem bo mam pozdro EDIT: ewentualnie delta http://allegro.pl/item100057284_zasilacz_a...per_cichy_.html De facto na naklejce nie ma mowy o linii 12V2, ale w Chieftecu GPS 350W (czyli Delcie ;) ) już jest informacja o drugiej linii 12V. Mój błąd - zasugerowałem się Chiefteciem zamiast spojrzeć na naklejkę... Edytowane 4 Maja 2006 przez Venice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pawel555 Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 (edytowane) Chcialem zamowic w apollo ale nie maja patriotow 512. Jaka inna pamiec 512 wziac? Zeby nadawala sie do lekkiego OC. Edytowane 6 Maja 2006 przez pawel555 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Chyba Kingmaxy są najbardziej opłacalne. http://www.apollo.pl/do_cmd_win.php?mod=st..._detail&id=9167 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pawel555 Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 A moze TwinMosy albo Kingstony bo niektorzy uzytkownicy narzekali na OC Kingmaxow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ExodusXXL Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Ja bym tego wybrał jakos 2 linie 12V nie przekonują Mnie:) http://allegro.pl/item101481166_profesjona...sata_pci_6.html A mocna linia w tym zasilaczu jest pewniejsza niz w Fortronach z dwoma liniami /przynajmniej dla mnie/ :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_men Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Mylisz się!! to jest stara wersja zasilacza tylko ze troszke odswiezona!! Najlepiej z fortronow brac z koncowką THA. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 A jeszcze lepiej THA-P :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pawel555 Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 (edytowane) A jesli na poczatku bym nie podkrecal tego semprona to 16A na lini 12V wystarczy bo teraz mam taki zasilacz. Za lepszym bym sie rozejrzal i dozbieral moze na jakiegos chiefteca. Jesli dobrze rozumiem to zasilacz do mojego zestawu powinien miec mocna linie 12V. Ciezko jest znalezc taki zasilacz. Praktycznie wszystkie maja mocna linie 5V. I wogole co znaczy mocna linia 20A czy wiecej? Edytowane 6 Maja 2006 przez pawel555 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ExodusXXL Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Mylisz się!! to jest stara wersja zasilacza tylko ze troszke odswiezona!! Najlepiej z fortronow brac z koncowką THA. Pozdro Stara wersja?? :lol: Powiem tak stara nie stara ale ma mocną linie 12V jak nie mocniejszą od THA.Czemu bo ten THA-P ma na dwóch liniach 12V max. 21A A ten FSP 350-60MDN( R ) ( 350W ) na 12V ma 25A .Czyli podsumowując oba zasilacze są na tym samym poziomie na kożyść 60MDN® a to że zasilacz ma 2 linie nie czyni z niego nowego Egzemplaża :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pawel555 Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Ostatnie pytanie przed zamowieniem procka. 2600 vs 2800 vs 3000. Kasa ma spore znaczenie. Jesli kupie 2600 z 128kb cachu to jest duzo slabszy od 2800? 3000 ma odblokowany mnoznik ale 128 cachu. Wiec ktory bedzie wydajny i dobry do OC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbec Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 2800 jest optymalny :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...