Racuch Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Witam. Właśnie dzisiaj wpadł mi do łba pomysł na usprawnienie wysłużonego bloku X2P rev0.2 Jak wiemy rewizja 02 obejmuje zmniejszenie oporów przepływu w celu polepszenia wydajności .Co do tego nie miałem wątpliwości ale o turbulentnym przepływie można w tym bloku pomarzyć .Jak to mówią raz kozie śmierć i w ruch poszła wiertarka i wiertełko #3mm.Niestety zadziorów po wiertle nie dałem rady usunąć (może to i dobrze).Cała operacja trwała ok. 30 min. i koszt prawie żaden. EFEKTY: Wydajność sprawdzałem w zbliżonych warunkach (przed i po modzik-u) pod obciążeniem prog. SP2004 small FFTs. Temp. W stresie spadły o 2C a w IDLE o ok. 1C.Bardzo zauważalny jest szybki spadek temp. po zastopowaniu SP2004.Przed nawierceniem trwało to dłuższą chwilę. Oczywiście gdyby wyniki okazały się opłakane pewnie bym tego nie napisał ;-) fotki z prac: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 No nie wiem, nie wiem. Chyba jak sprawdzałes temperature proca, to jeszcze Ci sie woda w układzie nie nagrzała, stąd ta 2C różnica. Mi to wygląda na mod a la Nicko :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Ja tez cos nie wierze w efekty. Takie "mody" moga conajwyzej oszpecic bloczek :wink: A co by o x2p nie mowic, to jest z tych "ladniejszych" :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 (edytowane) pomijajac estetyke wykonania to bardzo dobry pomysl ;) dodatkowe otwory to dodatkowe zawirowania wody (lepiej wyplukuje bloczek ;) ), poza tym jakby nie bylo to zwiekszasz powierzchnie oddawania ciepla :D i niech mi nikt nie mowi ze z plaskiej powierzchni (miedz) odbierze sie lepiej\szybciej cieplo niz w przypadku chropowatej (np z nawierconymi otworami), gdzies widzialem jak koles probowal zastosowac w bloku jakis material, nie pamietam co to bylo ale wygladalo jak gabka (niewykluczone ze byla to jakas "wyzarta" miedz) ale nie pamietam gdzie to widzialem i jakie byly efekty ------------------- dorob sprayer pod kroccem, pogleb lekko otwory bezposrednio pod kroccem wlotowym i napewno zwiekszysz wydajnosc (jesli pompka Ci nie zdechnie) "...Bardzo zauważalny jest szybki spadek temp. po zastopowaniu SP2004..." pewnie ze jest zauwazalny, zwiekszyles powierzchnie oddawania ciepla B-) nie dowiarkom radze w koncu uwierzyc, a to jak Nicko to robil to juz jest osobny rozdzial ;) Edytowane 6 Września 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 No nie wiem, nie wiem. Chyba jak sprawdzałes temperature proca, to jeszcze Ci sie woda w układzie nie nagrzała, stąd ta 2C różnica. Mi to wygląda na mod a la Nicko :P Ja tez cos nie wierze w efekty. Takie "mody" moga conajwyzej oszpecic bloczek :wink: A co by o x2p nie mowic, to jest z tych "ladniejszych" :) a ja sie z wami nie zgodze, uwazam ze takie krzywizny ZNACZNIE wplywaja na wydajnosc ukladu. az sie dzieiwe ze tylko dwa stopnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 (edytowane) a ja sie z wami nie zgodze, uwazam ze takie krzywizny ZNACZNIE wplywaja na wydajnosc ukladu. az sie dzieiwe ze tylko dwa stopnie. dokladnie Kszonek :D jestem tego samego zdania, w blokach wodnych trzeba wykorzystac kazdy kawalek powierzchni zeby poprawic odprowadzanie ciepla. wiesz dlaczego tak malo spadly tempy (ale spadly i to sie liczy) bo otworki sa nawiercone na maks 1mm z tego co widze na fotkach, mozna by sie pokusic o ich poglebienie ale ja nie wiem jaka grubosc ma spod tego bloczku. o tym samym pisalem w topic'u Pietacha o Jego nowym bloczku (ala cascade), zeby ponawiercal plaska czesc spodu Edytowane 6 Września 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 No nie wiem, nie wiem. Chyba jak sprawdzałes temperature proca, to jeszcze Ci sie woda w układzie nie nagrzała, stąd ta 2C różnica. Mi to wygląda na mod a la Nicko :P Ostatnio mam fioła nad polepszeniem wydajności własnego układu(nuda) więc temp. znam na pamięć .Co do oszpecania to może i tak ale w końcu nie siedzę przed blokiem a przed monitorem .Na poprawkę czeka jeszcze abadon na grafie ;-) Nazwał bym to "odwróconymi pinami" (wklęsłymi) p.s. co to za mod ala Nicko ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 co to za mod ala Nicko ?? w tamecie nicko13 o wc jest fragment o tyym jak zmasakrowal ladny blok na nb by pit ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 dokladnie Kszonek :D jestem tego samego zdania, w blokach wodnych trzeba wykorzystac kazdy kawalek powierzchni zeby poprawic odprowadzanie ciepla. wiesz dlaczego tak malo spadly tempy (ale spadly i to sie liczy) bo otworki sa nawiercone na maks 1mm z tego co widze na fotkach, mozna by sie pokusic o ich poglebienie ale ja nie wiem jaka grubosc ma spod tego bloczku. o tym samym pisalem w topic'u Pietacha o Jego nowym bloczku (ala cascade), zeby ponawiercal plaska czesc spoduBez suwmiarki nie sprawdzę jaka jest grubość spodu no i te wiertło ala Toya po 3 przejściach się zjechało wiec poprawka głębokości jak i jakości będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Jak chcesz mieć nieco ładniej i pozbyć się drobnych zadziorów to wlej trochu trójchlorku żelaza. Służy to wytrawiania płytek (dostępny w elektronicznym w postaci żółtych kulek do rozpuszczania w wodzie). Mnie się podoba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 To już wole zadziory a zamiast trójchlorku żelaza wybiorę browara :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Fajny bajer, moze skusze sie i zrobie to samo z frost 2 slim'em :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Jak chcesz mieć nieco ładniej i pozbyć się drobnych zadziorów to wlej trochu trójchlorku żelaza. Służy to wytrawiania płytek (dostępny w elektronicznym w postaci żółtych kulek do rozpuszczania w wodzie). Mnie się podoba. te "zadziory" to zaden problem, bierzesz troszke wieksze wiertlo i robisz malutkie fazy (chyba wiesz co to jest robienie fazy wiertlem :) ) i juz nie masz zadnych zadziorow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Fajny bajer, moze skusze sie i zrobie to samo z frost 2 slim'em :lol: ;) F2s jest w to wyposazony od nowosci ;) moze nei tyle ale... jednak :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 ;) F2s jest w to wyposazony od nowosci ;) moze nei tyle ale... jednak :)no pare jest, ale mozna zwiekszyc ilosc tego i da to jakis spadek temp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 (edytowane) te "zadziory" to zaden problem, bierzesz troszke wieksze wiertlo i robisz malutkie fazy (chyba wiesz co to jest robienie fazy wiertlem :) ) i juz nie masz zadnych zadziorowNo nie bardzo bo szczelina m-dzy "wypustkami" to ok. 3,5 mm i wiertełko 3mm wchodzi na styk. Edytowane 6 Września 2006 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 aha, no to tylko w gre wchodzi papier scierny ale nim troche oszpecisz blok ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 (edytowane) Mnie sie podoba i od zawsze wiedziałem że po takim zabiegu temperaturki spadają ;) Edytowane 6 Września 2006 przez Nicko13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...