Skocz do zawartości
Racuch

X2p Rev.02 Mod

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Właśnie dzisiaj wpadł mi do łba pomysł na usprawnienie wysłużonego bloku X2P rev0.2

Jak wiemy rewizja 02 obejmuje zmniejszenie oporów przepływu w celu polepszenia wydajności .Co do tego nie miałem wątpliwości ale o turbulentnym przepływie można w tym bloku pomarzyć .Jak to mówią raz kozie śmierć i w ruch poszła wiertarka i wiertełko #3mm.Niestety zadziorów po wiertle nie dałem rady usunąć (może to i dobrze).Cała operacja trwała ok. 30 min. i koszt prawie żaden.

EFEKTY:

Wydajność sprawdzałem w zbliżonych warunkach (przed i po modzik-u)

pod obciążeniem prog. SP2004 small FFTs. Temp. W stresie spadły o 2C a w IDLE o ok. 1C.Bardzo zauważalny jest szybki spadek temp. po zastopowaniu SP2004.Przed nawierceniem trwało to dłuższą chwilę.

Oczywiście gdyby wyniki okazały się opłakane pewnie bym tego nie napisał ;-)

fotki z prac:

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomijajac estetyke wykonania to bardzo dobry pomysl ;) dodatkowe otwory to dodatkowe zawirowania wody (lepiej wyplukuje bloczek ;) ), poza tym jakby nie bylo to zwiekszasz powierzchnie oddawania ciepla :D i niech mi nikt nie mowi ze z plaskiej powierzchni (miedz) odbierze sie lepiej\szybciej cieplo niz w przypadku chropowatej (np z nawierconymi otworami), gdzies widzialem jak koles probowal zastosowac w bloku jakis material, nie pamietam co to bylo ale wygladalo jak gabka (niewykluczone ze byla to jakas "wyzarta" miedz) ale nie pamietam gdzie to widzialem i jakie byly efekty

-------------------

dorob sprayer pod kroccem, pogleb lekko otwory bezposrednio pod kroccem wlotowym i napewno zwiekszysz wydajnosc (jesli pompka Ci nie zdechnie)

"...Bardzo zauważalny jest szybki spadek temp. po zastopowaniu SP2004..." pewnie ze jest zauwazalny, zwiekszyles powierzchnie oddawania ciepla B-) nie dowiarkom radze w koncu uwierzyc, a to jak Nicko to robil to juz jest osobny rozdzial ;)

Edytowane przez CarsonPoland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem, nie wiem. Chyba jak sprawdzałes temperature proca, to jeszcze Ci sie woda w układzie nie nagrzała, stąd ta 2C różnica.

Mi to wygląda na mod a la Nicko :P

Ja tez cos nie wierze w efekty. Takie "mody" moga conajwyzej oszpecic bloczek :wink: A co by o x2p nie mowic, to jest z tych "ladniejszych" :)

a ja sie z wami nie zgodze, uwazam ze takie krzywizny ZNACZNIE wplywaja na wydajnosc ukladu. az sie dzieiwe ze tylko dwa stopnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja sie z wami nie zgodze, uwazam ze takie krzywizny ZNACZNIE wplywaja na wydajnosc ukladu. az sie dzieiwe ze tylko dwa stopnie.

dokladnie Kszonek :D jestem tego samego zdania, w blokach wodnych trzeba wykorzystac kazdy kawalek powierzchni zeby poprawic odprowadzanie ciepla. wiesz dlaczego tak malo spadly tempy (ale spadly i to sie liczy) bo otworki sa nawiercone na maks 1mm z tego co widze na fotkach, mozna by sie pokusic o ich poglebienie ale ja nie wiem jaka grubosc ma spod tego bloczku. o tym samym pisalem w topic'u Pietacha o Jego nowym bloczku (ala cascade), zeby ponawiercal plaska czesc spodu

Edytowane przez CarsonPoland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem, nie wiem. Chyba jak sprawdzałes temperature proca, to jeszcze Ci sie woda w układzie nie nagrzała, stąd ta 2C różnica.

Mi to wygląda na mod a la Nicko :P

Ostatnio mam fioła nad polepszeniem wydajności własnego układu(nuda) więc temp. znam na pamięć .Co do oszpecania to może i tak ale w końcu nie siedzę przed blokiem a przed monitorem .Na poprawkę czeka jeszcze abadon na grafie ;-)

Nazwał bym to "odwróconymi pinami" (wklęsłymi)

p.s.

co to za mod ala Nicko ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie Kszonek :D jestem tego samego zdania, w blokach wodnych trzeba wykorzystac kazdy kawalek powierzchni zeby poprawic odprowadzanie ciepla. wiesz dlaczego tak malo spadly tempy (ale spadly i to sie liczy) bo otworki sa nawiercone na maks 1mm z tego co widze na fotkach, mozna by sie pokusic o ich poglebienie ale ja nie wiem jaka grubosc ma spod tego bloczku. o tym samym pisalem w topic'u Pietacha o Jego nowym bloczku (ala cascade), zeby ponawiercal plaska czesc spodu

Bez suwmiarki nie sprawdzę jaka jest grubość spodu no i te wiertło ala Toya po 3 przejściach się zjechało wiec poprawka głębokości jak i jakości będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz mieć nieco ładniej i pozbyć się drobnych zadziorów to wlej trochu trójchlorku żelaza. Służy to wytrawiania płytek (dostępny w elektronicznym w postaci żółtych kulek do rozpuszczania w wodzie).

Mnie się podoba.

te "zadziory" to zaden problem, bierzesz troszke wieksze wiertlo i robisz malutkie fazy (chyba wiesz co to jest robienie fazy wiertlem :) ) i juz nie masz zadnych zadziorow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te "zadziory" to zaden problem, bierzesz troszke wieksze wiertlo i robisz malutkie fazy (chyba wiesz co to jest robienie fazy wiertlem :) ) i juz nie masz zadnych zadziorow

No nie bardzo bo szczelina m-dzy "wypustkami" to ok. 3,5 mm i wiertełko 3mm wchodzi na styk. Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi