Skocz do zawartości
Diverse

Radiatory Na Pamiątki 7800gt

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż przymierzam się do chłodzenia karty wodą, jednak wydawanie >200zł na bok chłodzący również pamięci uważam za przesadę, ale wypadałoby je jednak czymś schłodzić. Trochę się byłem porozglądałem po ofercie radaitorów i uznałem, że najelpsze byłyby:

a) REVOLTEC BGA Ram Freezer Cu -> http://www.angela.pl/index.php?action=Towa...p;id_towaru=735

b) OCZ Flowsink -> http://www.angela.pl/index.php?action=Towa...p;id_towaru=160

c) EVERCOOL Nighthawk 2 RHS-F117 -> http://www.4max.com.pl/default.asp?g=25&am...mp;produkt=2185

, ew. wersja 1: http://www.allegro.pl/item138748214__everc...radiatory_.html, Nie mam pojęcia, czym się różnią, poza pudełkiem, jednakowoż są tańsze, (40zł z transportem vs 39+pewnie dużo za transport)

Jako, że cena OCZ'ów :) jest deczko zbójecka, myślę, że grzecznie podziękuję i wybiore inne. I tu pojawia się moje pytanie: Które z pozstałych są lepsze, tzn. czy warto przepłacać za Revolteca, czy dać sobie spokój. Dodam jeszcze raz, że to będzie WC, znikąd wentylatorów w okolicach radiatorów, sądzę więc, że Evercool będzie się lepiej spisywał z racji swojej pinowej konstrukcji(takoż mi się jedynie wydaje, nic zobowiązującego). Ktoś miał może bardziej lub mniej bliski kontakt z jednymi, bądź drugimi/trzecimi i może je polecić/przekląć/wyśmiać?

P.S. Cena ma znaczenie :)

pozdrawiam

Edytowane przez Diverse

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie ma przewiewu to lepsze beda chyba aluminiowe zamiast miedzianych np. http://www.angela.pl/index.php?action=Towa...p;id_towaru=736

Czemu? Przecież miedź ma lepszą przewodność, poza tym jeżeli coś lepiej oddaje ciepło, to w jaki sposób miałaby to zmienić wentylacja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu? Przecież miedź ma lepszą przewodność, poza tym jeżeli coś lepiej oddaje ciepło, to w jaki sposób miałaby to zmienić wentylacja?

Owszem, miedz ma lepsza przewodność, ale gorzej oddaje ciepło do otoczenia w porównaniu z aluminium, co moze skutkowac tym, ze bez nawiewu nagrzany miedziany radiator bedzie jeszcze podgrzewał kostke pamięci zamiast jej chłodzić. A nadmuch na miedziane radiatory polepsza oddawanie ciepła do otoczenia i wtedy faktycznie, temperatury z miedzianym chłodzeniem są lepsze niż z aluminowym.

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miedz lepiej przewodzi ale wolniej oddaje cieplo do otoczenia. Dlatego przy pasywnym chlodzeniu lepsze efekty sa na aluminium. Przypomnialem sobie jeszcze o https://ssl.allegro.pl/item138713391__spire...et_i_inne_.html cena zadowalajaca :wink: ale zazwyczaj trzeba je troche poprzycinac samemu zeby pasowaly.

edit: poszukaj szukajka na forum bylo to juz wielokrotnie poruszane.

Edytowane przez deadfrog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

edit: poszukaj szukajka na forum bylo to juz wielokrotnie poruszane.

Czytałem już o tym w kilku wątkach, ale jeszcze nigdzie nie widziałem uzasadnienia, albo jakiegoś empirycznego dowodu. Zwykle dyskusja przeradzała się w obrzucanie obelgami przez zwolenników miedzi i aluminium :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aluminium gorzej odbiera ciepło ale za to szybciej je oddaje do otoczenia

miedz lepiej odbiera ciepło ale gorzej oddaje je do otoczenia

Chyba jakos tak to lecialo, wątek z tym był poruszany 101 razy i wiadomo ze miedz musi byc wentylowana w kompie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem już o tym w kilku wątkach, ale jeszcze nigdzie nie widziałem uzasadnienia, albo jakiegoś empirycznego dowodu. Zwykle dyskusja przeradzała się w obrzucanie obelgami przez zwolenników miedzi i aluminium :).

Najlepszym usadnieniem sa chyba doswiadczenia uzytkownikow :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale dlaczego?

Wikipedia:

Wymiana_ciep%C5%82a

Przewodzenie_ciep%C5%82a

Wsp%C3%B3%C5%82czynnik_przewodzenia_ciep%C5%82a

I mi też się wydaje, że jedyne czynniki mające na to wpływ, to przewodność cieplna, powierzchnia i różnica temperatur.

Poza tym co to znaczy, że szybciej odbiera, a gorzej odaje(lub odwrotnie)? Energia przemieszcza się tylko w jednym kierunku?

No offence, ale wydaje mi się, że ktoś tak kiedyś wymyślił, a później wszyscy przyjęli na słowo.

Edytowane przez Diverse

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widac ze nie miałes nigdy w kompie nic miedzianego! na przykładzie NB, podepnij sobie po nf4/intel radiator aluminiowy bez nawiewu i radiator miedziany bez nawiewu i bedziesz musiał uwierzyc ze miedz bez nawiewu sie nie sprawdza! ale brawo dla wytrfałych :D podziwiam ich :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jaka jest przyczyna fizyczna, że się tak wyrażę :). Poza tym w jaki sposób nawiew miałby na to wpłynąc? Zwiększa jedynie różnicę temperatur. Skoro aluminium pasywnie jest lepsze, to z nawiewem powinno być jeszcze lepsze.

pasywnie alumnium lepiej oddaje ciepło do otoczenia, a miedz bedzie je gromadzić i może dojść do tego że pamieci bez nawiewu bedą miały wiekszą temperature niż z radiatorami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro ma większą przewodność, to więcej odpierze ciepła, przetransportuje/rozprowadzi i odda do otoczenia zgodnie ze wzorem Q = -λ*A*dT/dx Jeżeli byłoby tak jak ty mówisz, to miedź nagromadzi ciepło, ale i tak będzie więcej oddawać do otoczenia, niż do pamięci, bo będzie większa rożnica temperatur. Chodzi o to, żeby ciepło jak najszybciej przebyło drogę do końca radiatora(przy tej samej powierzchni), bo jak bedzie wolno się przemieszczać, to radiator będzie nagrzny strefowo, elementy przylegające do pamięci będą nagrzane mocniej, a te oddalone słabiej, niż w substancji, która ma większą przewodność, przez co różnica temperatur radiator>powietrze bedzie mniejsza, dalej, radiator<pamięć też będzie mniejsza, przez co będzie mniejszy przepływ ciepła, przez co pamięć bedzie się grzała mocniej, brak nawiewu(czyli wymiany ogrzanego powietrza na chłodniejsze, czyli zwiększenia różnicy temperatur radiator>powietrze) może jedynie zmniejszyć przewagę miedzi nad aluminium, ale nie wiem w jaki sposób miałby odwrócić sytuację. Takie, nie inne jest moje zdanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro ma większą przewodność, to więcej odpierze ciepła, przetransportuje/rozprowadzi i odda do otoczenia zgodnie ze wzorem Q = -λ*A*dT/dx Jeżeli byłoby tak jak ty mówisz, to miedź nagromadzi ciepło, ale i tak będzie więcej oddawać do otoczenia, niż do pamięci, bo będzie większa rożnica temperatur. Chodzi o to, żeby ciepło jak najszybciej przebyło drogę do końca radiatora(przy tej samej powierzchni), bo jak bedzie wolno się przemieszczać, to radiator będzie nagrzny strefowo, elementy przylegające do pamięci będą nagrzane mocniej, a te oddalone słabiej, niż w substancji, która ma większą przewodność, przez co różnica temperatur radiator>powietrze bedzie mniejsza, dalej, radiator<pamięć też będzie mniejsza, przez co będzie mniejszy przepływ ciepła, przez co pamięć bedzie się grzała mocniej, brak nawiewu(czyli wymiany ogrzanego powietrza na chłodniejsze, czyli zwiększenia różnicy temperatur radiator>powietrze) może jedynie zmniejszyć przewagę miedzi nad aluminium, ale nie wiem w jaki sposób miałby odwrócić sytuację. Takie, nie inne jest moje zdanie :)

rób co chcesz

ludzie dobrze mu piszą a ten swoje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi o to, że się upieram przy swoim, tylko o to, że nie wiem, czemu miałoby byś inaczej. Nie wiem, dlaczego aluminium jest(ma być? :) ) lepsze w pasywie, dlatego się was pytam, napisałem, jak to rozumiem, i proszę,żebyście poprawili błedy w moim rozumowaniu. Gdybym miał waszą opinię w [gluteus maximus], to nie napisałbym tego tematu, wogle bym na forum nie wchodził. Po prostu nie mogę zrozumieć, czemu tak się dzieję, nie piszę, że jesteście ignorantami/nie znacie się czy coś, tylko pytam się(już poza tematem 1. postu) dlaczego/w jaki sposób/co na to wpływa aluminium ma być lepsze do chłodzenia pasywnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jeśli wymiana cieplna zależy od:

1. Współczynnika przewodności ciepła

2. Powierzchni oddawania ciepła

3. Różnicy temparatur

to gdzie tu miejsce na jakaś ukryta właściwość aluminium?

Chyba, że się mylę, ale w takim razie gdzie?

Poza tym nie rozumiem, czemu wentylacja miałaby zmienić kolejność stawki, skoro zmienia jedynie jeden czynnik(różnicę temperatur) i to w takim samym stopniu w obu przypadkach(Cu i Al)

Prościej chodzi mi o cos takiego: x*a/b > y*a/b to implikując (x+1)*a/b > (y+1)a/b , tak ja to rozumiem.

Czy ciepło w miedzi nagle przy powierzchni zatrzymuje się, a cząsteczki tracą energię i nie mogą jej przekazać powietrzu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba zaczac od tego ze alu w pasywie jest lepsze i to niezaprzeczalny fakt - zostalo to dokladnie zbadane przez wielu.

Teraz trzeba tylko dojsc dlaczego sie tak dzieje :wink:

Wg mnie pomijasz jakis czynnik, moze pojemnosc cieplna (o ile jest cos takiego)? Z obserwacji - Cu zachowuje sie tak jakby potrzebowalo wiekszej roznicy temperatur (nawiewu) aby zaczela oddawac cieplo do otoczenia. Roznica temp miedzy chlodzonym elementem a riadiatorem jest zupelnie inna niz radiatorem a otoczeniem - to moze tlumaczyc roznice w przewodzeniu. Dlaczego miedz dobrze wyciaga cieplo z goracego elementu, ale juz slabo oddaje do powietrza - bo tu sa roznice.

Chodzi o to ze dobra przewodnosc cieplna miedzi (ktora jest zalezna od roznicy temperatur) prowadzi do tego ze transport ciepla z grzejacego sie elementu do radiatora jest znacznie wieksze niz z radiatora do otoczenia. Oczywiscie wtedy radiator podgrzewalby sie w nieskonczonosc. Ale rownowaga i ustalenie temperatury radiatora zachodzi w takim momencie ze radiator jest cieplejszy niz alu w tej samej sytuacji. (ale za to potencjal alu przy wiekszej roznicy temperatur otoczenie-radiator jest mniejszy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gromadzi więcej ciepła dzięki temu, że ma większą przewodność, czyli przy takiej samej różnicy temperatur pomiędzy pamięcią, a spodem radiatora miedź będzie cieplejsza w częściach radiatora bardziej oddalonych, czyli temperatura miedzi będzie większa przy powierzchni, czyli większa różnica temperatur pomiędzy powierzchnią radiatora, a powietrzem, czyli większa wymiana ciepła. W aluminium przez to, że ma mniejszą przewodność, przy tej samej różnicy temperatur między pamięcią a radiatorem będzie mniejsza wymiana ciepła. Skoro będzie mniejsza wymiana ciepła, to będzie większe zróżnicowanie nagrzania radiatora, przez co będzie mniej nagrzany przy powierzchni, a bardziej przy pamięci, przez co różnica temperatur przy pamięci będzie mniejsza, czyli mniej odbierze ciepła z pamięci i mniej go odda otoczeniu bo będzie mniejsza różnica temperatur między powietrzem, a powierzchnią radiatora(przy tej samej powierzchni). Tak według mnie się dzieje, jeśli się mylę, to poprawcie.

Ad. aerial:

ale przewodność cieplna jest stała, tak samo różnica temperatur w takim samym stopniu wpływa na miedź i alu, ponieważ ilość oddanego ciepła jest proporjonalna do różnicy temperatur, przewodności i powierzchni, zgodnie z wzorem: Q = -λ*A*dT/dx (dx jest czymś, od całek, ale jeszcze nie wiem czym, niedawno zacząłem je zgłębiać, ale nie sądzę, żeby miało to znaczenie)

Edytowane przez Diverse

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym sie jeszcze przyjrzal zjawisku nawiewu. Nie mozna tego rozpatrywac tylko w kategorii roznicy temperatur. Chodzi o transport cieplejszych mas powietrza. Tzn ze nawet minimalny nawiew w pomiarach daje bardzo wyrazny efekt - i tu doszukiwac sie roznic we wlasciwosciach metali?

Tlumaczenie tego tak, ze alu poprostu gorzej przewodzi dlatego nie czujemy ze radiatory sa cieple => wydaja nam sie lepsze jest bledem.

Dlaczego? Dlatego ze wystarczy porownac odczyty temp pamieci w pasywie z radiatorami alu i Cu. Nie tylko radiatory Cu bede cieplejsze (bo to zrozumiale) ale pamieci rowniez.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tego właśnie kompletnie nie rozumiem :)

A co do nawiewu, to ma on za zadanie wymienić nagrzane cząsteczki powietrza na chłodniejsze, bo prędkość, jaką dodaje im wentylator jest znikoma(cząsteczki powietrza poruszają się z prędkością 340 m/s)

Edytowane przez Diverse

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cu lepiej transportuje cieplo ale go wolniej oddaje do otoczenia. Natomiast Al bardzo szybko oddaje a troche wolniej transportuje. A z czego to wynika to o ile dobrze pamietam ze struktury atmowej tych 2 pierwiastkow. Cu ma duzo wiecej atomow przez co ladnie transportuje ale przez to wolniej oddaje (wiecej atomow=wieksza energia wewnetrzna). Al ma mniejsza ilosc atomow przez co wolniej przewodzi cieplo ale za to szybciej je oddaje do otoczenia.

Cu ma sporo wieksza gestosc niz Al a wynika to wlasnie z ilosci atomow. Do tego dochodzi jeszcze struktura krystaliczna i pare innych rzeczy.

Mysle ze w koncu to jako tako wytlumaczylem Tobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jak sie poszuka po necie to to nie jest wcale takie jasne. Ciezko o jednoznaczne wyjasnienie. Istnieje wrecz pojecie mitu al vs cu. Niestety wszystkie porownania dotycza sytuacji coolerow z nawiewem - i mysle ze tutaj jest roznica.

Bo fakt ze aluminium lepiej oddaje cieplo niz miedz w ogolnosci jest stwierdzeniem blednym. Nie ma roznicy miedzy odbieraniem a oddawaniem z punktu widzenia fizyki (przynajmniej na tej podstawie co udalo mi sie znalesc). Zgadza sie ze jest roznica w gestosci - ale to ma wplyw tylko na mase i zagadnienia konstrukcyjne (latwosc obrobki, dopuszczalna waga coolera ect).

Kluczowa role odgrywa tutaj nawiew. Bo nawet jesli przyjac ze miedz oddaje cieplo gorzej niz aluminium (co w ogolnosci nie jest prawda) to dlaczgo w porownaniu coolerow z wentylatorami (identyczna kontrukcja i powierzchnia oddawania ciepla) cu wygra? (a bez wentya przegra). Tu tkwi roznica.

Jesliby trzymac sie tej teorii trzeba by stwierdzic:

Miedz lepiej odbiera cieplo a gorzej oddaje od aluminium, a przy nawiewie (zdefiniowac jakim) sytuacja sie odwraca? :)

to bez sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jak sie poszuka po necie to to nie jest wcale takie jasne. Ciezko o jednoznaczne wyjasnienie. Istnieje wrecz pojecie mitu al vs cu. Niestety wszystkie porownania dotycza sytuacji coolerow z nawiewem - i mysle ze tutaj jest roznica.

Bo fakt ze aluminium lepiej oddaje cieplo niz miedz w ogolnosci jest stwierdzeniem blednym. Nie ma roznicy miedzy odbieraniem a oddawaniem z punktu widzenia fizyki (przynajmniej na tej podstawie co udalo mi sie znalesc). Zgadza sie ze jest roznica w gestosci - ale to ma wplyw tylko na mase i zagadnienia konstrukcyjne (latwosc obrobki, dopuszczalna waga coolera ect).

Kluczowa role odgrywa tutaj nawiew. Bo nawet jesli przyjac ze miedz oddaje cieplo gorzej niz aluminium (co w ogolnosci nie jest prawda) to dlaczgo w porownaniu coolerow z wentylatorami (identyczna kontrukcja i powierzchnia oddawania ciepla) cu wygra? (a bez wentya przegra). Tu tkwi roznica.

Jesliby trzymac sie tej teorii trzeba by stwierdzic:

Miedz lepiej odbiera cieplo a gorzej oddaje od aluminium, a przy nawiewie (zdefiniowac jakim) sytuacja sie odwraca? :)

to bez sensu.

Gestosc ma znaczenie nie tylko konstrukcyjne.

W metalach czynnikiem przewodzacym cieplo sa wlasnie elektrony. Polega to w skrocie na tym ze dostarczaja do materialu cieplo powiekszamy energie wewnetrzna elektronu, co powoduje ze elektrony drgaja z wiekszuymi wychylneniami. CZyli im jest wiecej elektronow tym teoretycznie powinno cieplo sie szybciej transportowac. Tak jest w przypadku wlasnie Cu.

Kiedys umylem w wodzie swojego starego pentagrama 80ALCu. Chcialem dosc szybko wysuszyc. No to dawaj opalareczka poszla w dlon. Szybko sie ladnie wysuszyl ale mial sporo tempearature lekko parzyl palce. Troche sie wscieklem zostawilem go w piwnicy (najzimniej tam bylo). Po kilku minutach wrocilem i nadal miedz byla ciepla a Al sporo zimniejsze. Dalem nawiew na pentka i dosc szybko sie ochlodzil.

Co lepsze zostalo juz sprawdzone nie raz. Cu bez nawiewu jest gorsze niz Al bez nawiewu. Natomiat jak jest nawiew to sytuacja jest odwrotna.

Zagadnienia ktore poruszamy sa zwiazane z Fizyka Ciala Stalego. Sa one na poziomie molekularnym. Mialem ten przedmiot jakis czas temu i sporo zagadnien mi ulecialo z glowy. Jak znajde czas to sprobuje jakos wytlumaczyc to zagadnienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad aerial:W końcu ktoś mnie zrozumiał :)

Nie rozumiem, czemu oddawanie/pobieranie ciepła miałoby być czymś nadzwyczajnym. Wydawało mi się, że to polega na tym, że cząsteczki powietza zdeżają się z cząsteczkami radiatora, i pobierają/oddają energię(w zalezności od tego, które ma większą). W takim wypadku materiał ma wpływ tylko na dostarczenie energii do cząsteczek przy powierzchni.

A wracając do pierwszego postu, to Revoltec raczej odpada(Cu i Al) ponieważ ma za gęsto rozłożone te finy/płatki, czy jak to tam nazwać. No, chyba, że dałoby się je bezboleśnie porozginać. Bardzo podobają mi się te radiatorki Evercoola, z tymi pinami, nie widział nikt czegoś podobnego w wersji Al(jeśli dojdziemy do wyższości Al na 100%, bo na razie mam mętlik w głowie:) )

Edytowane przez Diverse

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi