dymy Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 robię przymiarkę do zakupu Windowsa XP. w grę wchodzi 32-bitowa wersja Media Center albo Professional ponieważ tylko z nich możliwy będzie upgrade za ok ~15 euro. to właśnie z nich możliwa będzie migracja do odpowiednio Vista Home Premium lub Business. znaczące różnice w funkcjonalności między nimi to: Windows ShadowCopy System image backup and recovery Encrypting File System (EFS) te trzy (plus wirtualny pulpit w pełnej wersji) to korzyść w stosunku Business do Premium. do czego służą? i czy są bardzo funkcjonalne w waszej ocenie? (wirtualny pulpit w wersji Client wystarczy mi w zupełności) wspomniane odsłony Visty będą oferowane w 32 i 64-bitowej wersji a migrować można do dowolnej. dlatego myślę że warto zdecydować się już teraz bo można mieć system 32 i 64 :) zakup XP 64 odpada bo downgrade z Visty już nie pozwala na zmianę "bitowości" więc zostanę bez platformy 32 a ta wygląda że jeszcze pożyje. migrować zamierzam raczej do Visty 64 więc jeszcze raz zauważę że warto skorzystać z okazji by mieć dwie platformy. moje pytanie brzmi: czy warto dołożyć te ~150 zł do Professional by migrować do Business zamiast Premium? W Windowsach rodziny XP ta różnica nie jest dla mnie tego warta ale być może sytuację zmienia stosunek Business do Premium? co sądzicie i jak widzicie wspomniane zalety edycji Business? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luckyx Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 mam obecnie Premium jestem bardzo zadowolony. Tez mialem wziazc business ale przypomnialem sobie ze pewnie kupie znowu wina jak bedzie serice pack wiec sie wstrzymalem. Nie mowie ze business jest zla ale powiedzmy sobie szczerze te dodatkowe funkcje mozna miec za pomoca 2 programow (np. acronisa). Nie wiem jak z jakoscia u msn ale taki true image ma obecnie 10 wersje i na pewno jest bardzo dopracowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 (edytowane) mam obecnie Premium jestem bardzo zadowolony. Tez mialem wziazc business ale przypomnialem sobie ze pewnie kupie znowu wina jak bedzie serice pack wiec sie wstrzymalem. Nie mowie ze business jest zla ale powiedzmy sobie szczerze te dodatkowe funkcje mozna miec za pomoca 2 programow (np. acronisa). Nie wiem jak z jakoscia u msn ale taki true image ma obecnie 10 wersje i na pewno jest bardzo dopracowany. nie rozumiem argumentów. przecież za takiego np. Acronisa True Image musisz zapłacić ~180 zł. poza tym SP rozpowszechniane są za darmo więc nie ma tutaj zależności kiedy kupisz system (no ok niektórzy twierdzą że taki dorzucany to troszkę inna sprawa ale dla mnie to żaden plus). interesuje mnie szczegółowa analiza wspomnianych f-cji. backup obrazów dołączany do Nero zupełnie mi wystarcza ale jeśli ten miałby jakieś szczególne cechy to może waro się zastanowić. nie wiem też czy dobrze rozumiem ale czy jedną z wymienionych funkcji jest szyfrowanie plików i folderów? jeśli tak to ciekawi mnie jak to się sprawdza. bo jeśli tak jak np. w W2K to zupełna lipa ale jeśli ma stanowić bardziej funkcjonalną alternatywę dla programów takich jak np. TrueCrypt to warto się chyba zastanowić :) piszcie co myślicie o tych różnicach i jakie macie z nimi doświadczenia oraz plany PS. tak sobie czytam i czytam.. http://www.winsupersite.com/reviews/winvista_05d.asp ..i dochodzę do wniosku że z tych trzech fcji dwie nie są dla mnie tak istotne ale Windows ShadowCopy może jednak być wart tych ~150zł hmm.. Edytowane 21 Stycznia 2007 przez dymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luckyx Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 skoro nie masz softu o ktorym mowie a ci jest potrzebny => business. Home Premium poza tym posiada pelno rzeczy ktorych ja osobiscie nie potrzebuje bo albo sa zbedne albo nie profesjonalne. Jakies tworzenie swojej plyty dvd narzedzia do jej wypalenia, wszystko fajne ale programy zewnetrzne daja znacznie wiecej opcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 PS. tak sobie czytam i czytam.. http://www.winsupersite.com/reviews/winvista_05d.asp ..i dochodzę do wniosku że z tych trzech fcji dwie nie są dla mnie tak istotne ale Windows ShadowCopy może jednak być wart tych ~150zł hmm.. Nie wiem czy wiesz, ale ShadowCopy jest i w XP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 (edytowane) właśnie tak się domyślam że te medialne dodatki to o kant du.. bo i tak jak w przypadku WMP człowiek korzysta raczej z alternatywnych progsów które pozwalają na więcej. ten System image backup and recovery mogę jakoś przeboleć bo choćby ten dodatek do nero jest całkiem funkcjonalny, a w odwodzie jest masa takich programów (chyba że się mylę bo bazuję tylko na tym co przeczytałem). Encrypting File System ponoć działa tak jak w W2K więc dla mnie nie ma zastosowania. ale ten Windows ShadowCopy w postaci przywracania poprzednich wersji plików to faktycznie super sprawa i tego troszkę mi żal :-| swoja drogą czy taka aplikacja nie wymaga jakiegoś synchronizująco/indexującego procesu który bedzie doił moc komputera? może właśnie dlatego została wycięta z Premium by np. giercowało się lepiej niż na Businness? sporo się przecież słyszy o słabszej wydajności medialnej Visty.. tak sobie przemyślałem i chyba jestem już zdecydowany na XP MC :arrow: Vista Premium 64 B-) btw. czy ktoś już skorzystał z tych kuponów i ma doświadczenie jak to się odbywa? bo załóżmy że sprzęt biorę w Action i dostaję ten kuponik z systemem. ale czy aby go zrealizować na dok. sprzedaży program musi znaleźć się ze sprzętem tj. komputerem? czy ktoś już realizował taki kupon solo? Nie wiem czy wiesz, ale ShadowCopy jest i w XP. Nie wiem bo do tej pory byłem posiadaczem legalnego W2K i z XP miałem kontakt sporadyczny. jest w jego wszystkich odsłonach i działa tak samo jak w Viście? z tego co doczytałem na winsupersite to zaimportowano ten mechanizm z W2003 Server.. ------------------------------------------------------------------------------ ciekawe że właśnie dziś w ofercie Action pojawiła się Vista (ok 10 zł różnicy netto od odpowiedniej wersji XP). jednocześnie z formularza na stronie https://upgradeweb.moduslink.com/Vista zniknęła opcja migracji z 32-bitowego XP do 64-bitowej Visty - jest tylko 32 do 32 (?) dziwne bo dzwoniłem w zeszły czwartek na infolinię 0 801 308 801 i konsultantka wyraźnie potwierdziła mi, że taka możliwość jak najbardziej istnieje i odpowiednią opcję znajdę w formularzu. tymczasem dziś inna konsultantka potwierdziła, iż taka opcja była i są nawet już aktywne zamówienia z taką opcją lecz być może był to błąd na stronie i wszyscy otrzymają wersję 32-bity (?!) po bliższe info odesłała mnie na anglojęzyczną skrzynkę mailową oddziału zajmującego się realizacją tych zamówień. zdezorientowany po godzinie zadzwoniłem ponownie i kolejna konsultantka poinformowała mnie, że w umowie Visty jest zapis iż zamiennie klient może używać 32 lub 64-bitowej wersji, a oba nośniki są załączone. Ze stroną są po prostu problemy ponieważ wykonuje ją firma "trzecia" i opcja powinna się ponownie pojawić już w najbliższym czasie. dziwne tylko że w ofercie hurtownika pojawiła się wersja 32-bity i 64-bity (w tej samej cenie) z jednym nośnikiem DVD (?) w takim razie po co takie zróżnicowanie? hmm.. troszkę mi się to nie podoba :/ Edytowane 22 Stycznia 2007 przez dymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...