Skocz do zawartości
MajQ

Gateway Fpd-2485w

Rekomendowane odpowiedzi

Gateway FPD-2485W

Dołączona grafika

• przekątna 24" (panorama)

• matryca S-PVA Samsung

• rozdzielczość natywna 1920x1200

• czas reakcji 6ms (gtg)

• kontrast 1000:1

• kąty widzenia pion/poziom 178°/178°

• VGA, DVI, Composite, S-Video, Component

• ilość wyświetlanych kolorów 16,7mln

• wielkość plamki 0,27mm

• VGA, DVI, Composite, S-Video, Component

http://www.gateway.com/accessories/product...000R.php?seg=hm

Niedawno pojawił się w Polsce. Ok. 2000zł za 24" PVA (S-PVA?) jak na Polskę znośnie lecz czy adekwatnie do jakości? Po dość kontrowersyjnym 2185W można spodziewać się wszystkiego... Jak oceniacie ten monitor? Miał już może ktoś z nim styczność?

Edytowane przez _Dugi_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena 1999 brutto jest rewelacyjna. Szczególnie, że za taką kwotę nie da się kupić innego FullHD 24" z matrycą S-PVA. Wyposażenie jeszcze bogatsze niż w 2185w. Ja wykorzystuję monitorek głównie do konsoli, więc chyba zamienię 21" na 24". Co do jakości to bym się nie obawiał. Moja 21 gatewaya spisuje się bardzo dobrze, więc nie widzę potrzeby dopłacania kilkuset złotych, żeby kupić gorszego Della lub jeszcze gorszego HP.

Jak dla mnie to bez wątpienia najlepsza propozycja w kategorii profesjonalnych monitorów FullHD.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to bez wątpienia najlepsza propozycja w kategorii profesjonalnych monitorów FullHD.

Hmm...czy najlepszy? EIZO jest troszkę lepszy ;) Chyba, że bierzesz pod uwagę stosunek ceny do klasy monitora. Tu rzeczywiście Gateway jest bezkonkurencyjny. Z taką ceną gromi konkurencję :)

Gdzie można go kupić? Bo na allegro funtech ich jeszcze nie ma... :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem skad te zachwyty dotyczace ceny,jest troche za wysoka znajac rozrzut jakosciowy monitorów Geatwey w Polsce oraz to ze w wiekszosci to monitory odnawiane.1600-1700 byłoby ok ale 2000zł to przegiecie,szkoda tylko ze taki brzydki desing ma :?

Co do jakości to bym się nie obawiał. Moja 21 gatewaya spisuje się bardzo dobrze,

A ja bym sie jednak troszke obawiał,przy takiej cenie mam nadzieje ze wszystkie beda wysokiej jakosci bez wad z wersji 21 Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cena 'nowki' w usa to $499, czyli jest szansa ze te beda nowki a nie refubrishe, ale pewnosci nie ma. kolejna rzecz - 125W poboru mocy i wbudowany zasilacz oznacza, ze jesli znowu poskapili na komponentach, bedzie piekne dzwieki z siebie wydawalo. czemu nie moga pojsc w slad np apple, ktory robi monitory tylko i wylacznie z zasilaczem zewnetrznym - mnie to by ucieszylo. czekamy na pierwszego forumowego wlasciciela, ktory podzieli sie z nami wrazeniami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cena 'nowki' w usa to $499, czyli jest szansa ze te beda nowki a nie refubrishe, ale pewnosci nie ma.

jakoś mnie to nie przekonuje. znów zapodam przykład z Dell'em, który w USA kosztuje też ok 500$ a w Polsce 2x więcej. 2000zł = koszt monitora, cło, vat, transport, marża - kiepski zarobek by był jeśli jeszcze je trzeba serwisować.

jak na razie czekam na pierwsze informacje o tym monitorku bo fullHD by mi się przydało :)

Mam nadzieje, ze to nowki bo jesli refurnishe to raczej skusze sie na Hyundaia W241D za 150 wiecej.

nie ta klasa - Hyundai jest na TN :( Edytowane przez _Dugi_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ta klasa - Hyundai jest na TN :(

Przedarłem się przez ta badziewną stronę h...daja i wygląda na to że W241D jest faktycznie na S-PVA

( teraz widzę że tylko w firefox nie działa do końca ... w IE 7 jest OK )

http://www.hyundaiq.com/Eng/product/GoodsV...;SmallCode=S136

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ta klasa - Hyundai jest na TN :(

Mylisz się

Hyundai W240D TN cena 1900

Hyundai W241D PVA cena ok. 2100-2200 a masz pewność że nówka, dodatkowa ma HDMI

Jezeli te Gateway-e są reanimowane, to cena zdecydowanie za wysoka, natomiast jeżeli nowe to OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro Hyundai W241D PVA który według mnie ma lepszy desing,HDMI i jest 100% nówka kosztuje 2100-2200 to cena tego Geatweya z odzysku to nieporozumienie

nie wiem czy przesada-spróbuj zamówic!

ja juz czekam tydzień i powiedzieli mi,ze przyjdzie pierwsze 40 sztuk i wszystkie sprzedane !!!!!!!

Jakąs nastepna ilosć maja wystawić na allegro z odbiorem za 2 tygodnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy przesada-spróbuj zamówic!

ja juz czekam tydzień i powiedzieli mi,ze przyjdzie pierwsze 40 sztuk i wszystkie sprzedane !!!!!!!

Jakąs nastepna ilosć maja wystawić na allegro z odbiorem za 2 tygodnie

To akurat slaby argument.

Na allegro ludzie kupuja e2140 po 240 zeta i sie ciesza , a z agito moga takiego sciagnac za 210. Tak samo widuje ludzi ktorzy placa wiecej za uzywane kostki ddr2 533 niz na skapcu stoja tej samej firmy 800 :D

Cytujac mojego ulubionego polityka "Ciemny lud to kupi"

Daro czy ty pracujesz w funtechu? Bo widze, ze zarejestrowales sie spelnie w celu chwalenia wszystkich gatewayow jakie maja. Nawet jednego postu nie masz w tematach innych niz gatewayowe.

IMHO warto sie na razie powstrzymac przed gloryfikacja 2485 poki nie pojawia sie spradzone informacje czy te monitory to refurbishe czy nowki.

Jesli nowki to faktycznie cena rewelacyjna jesli refurby to poczekam na recenzje ociupinke drozszeo W241D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny dylemat Gateway FPD 2485W, Hyundai W241D, te dwa głownie mnie interesują, jeszcze jest Dell 2407 WFP, nie potrafię się zdecydować, szkoda że nie ma nigdzie porównania tych monitorków. Przeglądając recenzje widziałem że Dell wygrywa z Gateway, ale cenę też ma o te 600zł większą, sam nie wiem co wybrać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

monitor był na giełdzie (pod chmurkami ^^) wygląda OK, niestety nie miałem czasu dokładnie się przyjrzeć... Oczywiście gość go zachwala. Chyba napiszę do nich kiedy można wpaść i obejrzeć jak się sprawdza w grze/filmie itd ;p

PS. jak będziecie się ustawiać na oglądanie monitora to dajcie znać ;D

Edytowane przez rambo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisałem wcześniej, jutro godzina około 13 jestem na giełdzie, chciałbym tam wpaśś z kimś, bo wiadomo zawsze można sie wymienić informacjami i lepiej wybrać. Im bliżej jestem zakupu tym większe ma dylematy, sam juz nie wiem jaki monitor do grania i oglądania filmów dvd, divx. Jaka matryca mi się najlepiej sprawdzi.

Kumpel twierdzi że jak siedzę 50 cm od LCD to max 22 cale, co tu robić?

Może ktoś jednak jutro się wyrobi na oglądanie monitorów około 13, pewnie z pustymi rękoma nie wrócę do domu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo czytanie o monitorach to jak lizanie lizaka przez szybe ;)

Tylko zwróc uwage na ghosting bo to podobno jest problem z 2485:

A co do odleglosci hmm tego tez nikt na 100% nie powie bo widziałem ludzi którzy twierdzili ,ze więcej niz 19" CRT to za dużo do grania a potem przechodzili na 21" LCD samsunga i sie bardzo cieszyli ;) IMHO do pracy i filmow zero problemow a do gier musisz sie jakos przymierzyc w sklepie czy z takiej odleglosci jak bedziesz siedzial jestes w stanie ogarnac calosc.

Ja odpadam bo niestety o 13 bede zajety zarabianiem na swojego Gatewaya/Belinee/cokolwiek innego :)

IMHO jesli spodoba ci sie na miejscu na wlasne oczy to bierz bo duzo konkurencji w tej cenie nie ma.

PS. Dluga lektura na noc przed zakupem :

http://www.hardforum.com/showthread.php?t=...ghlight=gateway

Edytowane przez Michaelius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki za lnk, lecz nic z tego nie wyciągne, brak języka. Dziś rozmawialem z kolesiem od Della HC, gdybym mial 3300 to pewnie już bym zakupił ten monitor, szkoda że mnie na niego nie stać. Mam nadzieję że jutro wszelakie obawy zostana rozwiane i na 100% będę pewien swojej decyzji.

Pozdro.

ps. w jakich godzinach możesz skoczyć na giełdę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... jako, że podziwiasz della to nie przeszkadza Ci ghosting?? ;P No chyba, że to już rozwiązali w nowszych wersjach (ale nie słyszałem o tym). Jak bym wiedział, że dell będzie lepszy... na allegro jest za 3k bodajże (ale ja bym jakoś po znajomości kombinował od przedstawicielstwa della ;p).

Mnie właśnie martwi ten ghosting... może jakiś mega wymagań nie mam (na moim 5-cio letnim NECu da się grać (niby 25-30ms czas reakcji... (może wtedy gorzej działał ich marketing i podawali bardziej zbliżone do prawdy wartości) i w nowych monitorach ktoś mówi o ghostingu :D)) ale jednak piszą że jest "wyraźny" i większy niż w innych monitorach :unsure: (przynajmniej tak zrozumiałem).

Edytowane przez rambo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś czuję że ten Gateway będzie niespełnionym marzeniem o dobrym LCD za małe pieniądze. Jak będzie coś co będzie dla mnie widoczne, to wolę uzbierać więcej kasy i być zadowolonym. Jestem ciekaw czy mają na sklepie LCD z tematu, czy będzie możliwy test do zrobienia.

Byłem zobaczyć w niedzielę tego Gateway 24”, tak gdzie go nie było czyli pod GUS-em , zachwalali go mocno, że taki super, że można przetestować itd. Więc zafascynowany opiniami i obsługą pojechałem go zobaczyć do ich sklepu 2km dalej. Po wejściu zobaczyłem jak wygląda, wizualnie mi się spodobał, czas na testy. W tej chwili usłyszałem że nie będę go testował, bo oni mają taką zasadę i nikt u nich nie testuje, zrobiłem zadymę i po 30 minutach coś tam dało zobaczyć. Przypadkiem się wyłączył i okazało się że matryca nie jest w najlepszym stanie, ale raczej to nie rzutowało, na pracę, ale mimo wszystko, 1 pixel się znalazł.

Usłyszałem też że do 2, czy 3 pixeli to gwarancja nie obejmuje i oni takiego monitora mi przed zakupem nie wymienią. Powiem tak gość, albo był mega chamski, albo nie przemyślał wszystkiego, na pewno tym sobie klientów nie napędzi. Chyba że będą sprzedawać tylko przez allegro.

Ja zrezygnowałem i wolałem mieć spokój, zakupiłem Della 2407WFP-HC i jestem mega zadowolony.

Pozdro

Edytowane przez Worms14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zrezygnowałem i wolałem mieć spokój, zakupiłem Della 2407WFP-HC i jestem mega zadowolony.

Jakieś szersze komentarze proszę :D - napisz dokładnie (oczywiście nie musisz od razu, może być po kilku dniach używania ;) )

black ghosting - przeszkadza? nie jestem pr0 graczem (raz na kilka dni jakąś gierę odpalę...) ale ważne żeby nie był zbyt irytujący...

Edytowane przez rambo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi