Skocz do zawartości
ilubek

Gdzie wpiąć przewody radiatora

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Czytam forum i nie mogę znaleźć odpowiedzi na pytanie jak , albo raczej gdzie wpiąć przewody nowego dodatkowego radiatora.

Jedyne co znalazłem to zdanie:

Można go (radiator) podłączyć do żółtego i któregoś czarnego przewodu zasilającego ( ja wykorzystałem ten do stacji dysków ).”

Czy to jest prawda

Czy można go podłączyć bardziej konwencjonalnie do płyty głównej

Mam płytę MSI 845PE Max

Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:P

chodzi o wentylator oczywiscie - bo radiator to taki kawal "zelastwa" (aluminium/miedzi) jak to

jak masz 3 pinowa wtyczke (jak tu ta brazowa na gorze) to wetknij w plyte - poszukaj w manualu gdzie na plycie jest 3 pinowe gniazdko SYS_FAN

tylko sprawdz ile A ma Twoj wentylator i czy nie przekracza max dopuszczlnego obcizenia dla 1 gniazdka (zazwyczaj 0.5A)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście chodziło mi o wiatrak, a nie o radiator

Jak mam rozumieć dodatkowy wiatrak z 3 pinową wtyczką wepnąć w gniazdko SYS_FAN, nawet jeżeli już tam jest jeden podpięty. Jak będą chodzić dwa to nic się nie stanie czy tak to mam rozumieć.

A jak mam jeszcze jeden wiatrak z 2 pinową wtyczką (od zasilacza) to jak go podłączyć.

Bo chyba on będzie lepszy bardziej wydajny.

PS!

Sory, że zawracam głowę, ale jestem prawie zielony w tych tematach, a nie mam kogo zapytać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Jak mam rozumieć dodatkowy wiatrak z 3 pinową wtyczką wepnąć w gniazdko SYS_FAN, nawet jeżeli już tam jest jeden podpięty...

to poszukaj innego wolnego gniazdka - niektore plyty maja ich 4 (a moze i wiecej)

jak nie masz innego wolnego, sam nie umiesz zrobic rozgaleziacza (lub nie masz dostepu do gniazdek 3pin do lutowania) i nie znasz nikogo kto to umie/moze zrobic to IMO najbezpieczniejszym wyjsciem jest zakup takiego ustrojstwa Zalman Multi Connector 1 (MC-1)

Dołączona grafika

kosztuje ponizej 10zl i na brak gniazdek nie bedziesz narzekal

A jak mam jeszcze jeden wiatrak z 2 pinową wtyczką (od zasilacza) to jak go podłączyć. 

Bo chyba on będzie lepszy bardziej wydajny.

musisz przelozyc kabelki (z koncowkami) do wtyczki 3 pin - bo wtyczke 3 pin dogniazdka 2 pin da sie podpiac ale w druga strone nie - przeszkdza ten plastikowy ogranicznik

moze i bedzie wydajny ale moze tez byc glosny :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi