Skocz do zawartości
MAYDAY.

Blok Wodny Dysku Twardego - Test

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od jakiegoś czasu chałas wydobywający się z mojego twardziela zaczął grać mi na nerwach. Postanowiłem zamknąć go w jakimś "pudle" co oczywiście wiąże się z odprowadzeniem z niego ciepła.Wiatrak nie wchodził w grę bo go słychać, wybór padł na chłodzenie wodą. Bloki dostępne w sprzedaży jakoś do mnie nie przemawiają ( cena [usmiech] ) , więc postanowiłem zrobić coś sam. Pomysł nie jest mój, widziałem na jakiejś zagranicznej stronce zdjęcie zasilacza chłodzonego na podobnej zasadzie.

Blok nie jest skończony, brakuje otworów do mocowania dysku, polerki i takich tam pierdół. Nie mam też zielonego pojęcia jak będzie się spisywał i czy wogóle coś da [zadowolenie] . Testy planuje na nadchodzący tydzień.

Przepraszam za jakość zdjęć, ale były robione telefonem [zmieszany].

Dołączona grafika

materiał

Dołączona grafika

materiał po obróbce "skrawaniem" - pilniki, piłka, szlifierka kątowa

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

finy w części która będzie obmywana przez ciecz.

Dołączona grafika

przekrój bloku

Dołączona grafika

przygotowane do lutowania

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

polutowane elementy

Dołączona grafika

test szczelności po delikatnym przeszlifowaniu - wypadł pozytywnie.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

taśma teflonowa będzie zastąpiona silikonem i krućće będą wkręcone do końca, ale to dopiero po wierceniu i polerce

Jeżeli blok się sprawdzi to oba dyski bedą chłodzone w ten sposób i chieftec też, ale czy pompa sobie poradzi? :D[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetne - podoba mi się projekt i wykonanie. Tylko ta rurka łącząca jakaś taka "zgniła" :P

Myślę, że sama pojemność cieplna tego bloku miedzianego będzie wystarczająca do odebrania ciepła z dysku. Genialny pomysł z tymi finami.

Jaka jest grubość tego płaskownika???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiej srednicy sa rurki ktorymi plynie woda i jak krocce zastosowales?

Bloczek wyglada bardzo fajnie, mysle ze w przypdaku chlodzenia dyskow jego wydajnosc bedzie zadowalajaca.Jak wygladaja koszty materialow?

Sam bym cos takiego zmajstrowal ale na 4 dyski musialoby miec tych rurek zdecydowanie wiecej i obawiam sie ze bez pompy CO ani rusz.Trzeba pomyslec o wymianie dyskow na dwa wieksze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]

Sam bym cos takiego zmajstrowal ale na 4 dyski musialoby miec tych rurek zdecydowanie wiecej i obawiam sie ze bez pompy CO ani rusz.

Co do ilości rurek to wcale nie. trochę wyższy płaskownik i wystarczyły by Ci takie dwa bloki. Do jednego przykręcisz wtedy dwa dyski. Myślę, że blok by był na tyle wydajny co by odprowadzić ciepło z nich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetny projekt i łatwo go można zmienić na 2-4 dyskowy :)

Pomysł jest taki: rurkę przecina się prawie całkiem robiąc szczelinę trochę węższą niż płaskownik, w szerokim (szerokość zależna od ilości dysków) płaskowniku robi się finy przez środek i wsuwa się go w rurkę. Jeśli wszystko się dobrze spasowało to sciankę rurki powinna wsunąć się w finy w płaskowniku co zapewni dużą wytrzymałość, zachowanie kątów i ułatwi lutowaniena koniec wsuwamy kolanko w rurkę tak żeby oparło się o płaskownik. Po zalutowaniu mamy szczelny, wytrzymały i wydajny blok na 2 lub 4 dyski (w układzie po dwa na stronę).

Smacznego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed założeniem wyrównaj boczną powierzchnię dysku.

Już chyba w moim wątku o blokach hdd coś takiego napisałeś. IMHO to jest trochę głupie - mam gwarancję na hdd i zjadę sobie boczki papierem ściernym to kto mi to uzna??? Co innego gdy już gwarancji nie ma. Zresztą jak przykręcasz dysk do obudowy to też specjalnie krawędzi mu nie równasz.

A co do wydajności bloku - najlepszy test to sprawdzić jaką temp ma dysk przykręcony do stelarza a potem do bloku. Sam jestem ciekawy wyników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli juz tak bardzo zalezy wam na... przylegalnosci dysku do bloku, to moze poprostu uzyjecie pasty?

przeciez paste mozna zdrapac jakby cos sie dzialo z dyskiem...

a tak na marginesie to.. ani pasta, ani szlifowanie nie ma sensu, wkoncu hdd to nie procesor, ktory sie strasznie grzeje...

diobra.. to teraz troche na temat:

Niezla robota MAYDAY. !!! Jak jeszcze to troszke poszlifujesz i wypolerujesz to.. bedzie absolutny wypasik ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieszę się że się wam podoba.

Co do materiałów:

-Płaskownik ma 6/110mm (cieńszego nie było ) kupiłem około 20cm - koszt 25 zł (28zł kilo)

-rurka co 22mm (przytej grubości płaskownika mniejsza średnica rurki straasznie ograniczyłaby przepływ, 40cm około 8 zł

-kolanka na wyjściu mają 18mm (na wąż 16/22 na wcisk) około 3 zł za sztukę

-krućce mosiężne z wyjściem na rurkę 12 po 5 zł - gwint prawie pasuje do rurki 22mm (bardzo ciężko nagwintować tą rurkę!)

Miałem pewne obawy co do lutowania takich nietypowych elementów (nigdy tego nie robiłem), ale okazało się to banalne, cyna sama rozlałe się tam gdzie trzeba, tylko nagrzać całość było ciiiężko(ostudzić też- mam popażone palce :) )

Blok będzie malowany (maluje się w tej chwili) na czarno ze względu na dużą ilość miedzi w moim kompie (http://www.piotr.zareba.14.pl ) , której naturalny kolor jest piękny ale znudził mi się.

Rurka łącząca elementy będzie nowa przeżroczysta (ta na fotkach jest z akwarium - lekko używanego :)), zaciśnięta na krućcach czarnymi paskami do przewodów.

Nazir ma rację z tym blokiem na dwa dyski, pomyślałem o tym ale za późno :(.

Dysk (po gwarancji :):) ) jest przygotowany do testów ( przeszlifowany z boków - miałem niezłego cykora podczas tej roboty - te opiłki aluminium wpadające do otworów po śrubkach - bleee pachnie zwarciem. Chciałbym dać też jakiegoś gluta pomiędzy blok a hdd, sztoby wyrównać nierówności i poprawić przewodność.

Jutro dam fotki po malowaniu i jak znajdę gdzieś śruby coby to wszystko skręcić ( jakiś nietypowy gwint - do aluminium??) to przetestuję.

Nidługo czas na chiefteca na tej samej zasadzie - tylko nie zaglądałem do środka i nie wiem czy coś takiego się tam zmieści.

Pozdro

update: dysk wraz z blokiem miał wylądowac w dzwiękoszczelnym pudełku..... ale po pomalowaniu tak mi się podoba że szkoda go chować :):):), a może pudełko z plexii? hmm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pelna profeska, wyglada swietnie.Az szkoda bedzie to chowac w jakims pudelku.

mysle ze jakbys wystawil na allegro to by sie znalezli chetni :)

Bardzo mnie ciekawi jak bedzie z wydajnoscia.

Co do srubek to lookne dzis w robocie bo nie wiem czy nie mam paru sztuk takich jak potrzebujesz.Jak bede mial to moge ci listem puscic.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o "odpowiednia cene" to mysle ze w granicach 75zl ,wlacznie z kruccami oraz laczeniem obu polowek(tzn gotwy do podpiecia produkt)

Malowanie na czarno..ma pewnien urok ;)

No myśle że to nawed uczciwa cena wiem coś o robieniu za darmo :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba opatentuje kostrukcję :lol:

ja na twoim miejscu polaczylbym polowki na stale :(... po co robic dodatkowe polaczenie wezami:(... zawsze potencjalnie jest to punkt wycieku :(

Myślałem o tym, ale nie wiedziałem czy uda się to polutować tak(chodzi o odstęp pomiędzy segmentami) , aby dokładnie przylegały do dysku, tymbardziej że konstrukcja jest dosyć sztywna i ciężgo byłoby je nagiąć, lub docisnąć śrubkami ( innovatec - chyba złe porównanie :):) -robi też oddzielne bloczki do hdd połączone rurką z plexi tylko tam uszczelnienie realizowane jest za pomocą oringów). Łącznik z rurki igielitowej ma opócz elastyczności jeszcze jedną dobrą stronę - jest przeźroczysty widać wodę np z dodatkiem uv i podświetlony wygląda zajebiście - sprawdzałem.

SpiderMAN pisałem wcześniej - mam jusz dość miedzianego koloru w kompie - znudził mi się, zresztą zawsze można wziąć szczotkę drucianą i ... :D

A o montarzu w budzie to sobie pomyślałeś? Jak to będzie montowane?

Mam dwa dyski w kompie i oba wiszą na gumkach sztoby nie przenosiły wibracji. Jak dorobię blok do drugiego dysku to oba będą wisiały na gumowym zawieszeniu lub stały na silikonowym ( podobnym konstrukcyjnie do tego pod moją pompą - http://www.members.lycos.co.uk/piotrzareba.../hydorl30_2.JPG - tylko rev 2) w oddzielnym wygłuszonym pudle/pojemniku. Buda będzie zrobiona z płyty mdf lub pilśniowej, więc o miejsce się nie martwie.

Misiu15go - trafna uwaga.

Te 75 zł to zwrot kosztów materiału i narzędzi a gdzie czas?? Ale czego się nie robi dla idei :D .

Robota staneła z głupiego i najmniej spodziewanego powodu - braku śrub które mają nietypowy calowy gwint.

Czekam na przesyłkę od kolegi TILTA - jeszcze raz wielkie dzięki - i jak wszystko poskręcam i podłącze to zrobię teścik i podzielę się wrażeniami.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi