Jump to content

Dawwwid

Użytkownik
  • Posts

    6
  • Joined

  • Last visited

Dawwwid's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Reputation

  1. Witam, Mam taki skrypt: #!/bin/bash# Sprawdzamy czy sa parametryif [ $# = 0 ]then# Nie ma parametrow, wyswietlamy mozliwe opcje echo "Skrypt $0" echo "Obsługiwane funkcje: - alias - Tworzy aliasy: --- nowy 'nazwa_pliku' - tworzy nowy plik o nazwie 'nazwa_pliku' --- spakuj 'nazwa_archiwum' 'plik1' 'plik2' ... - Tworzy archiwum tar z 'plik1' 'plik2' ... - ualias - Usuwa aliasy - bmi - oblicza BMI"; else# Sa jakies parametry, odpowiednio dzialamy case "$1" in# Podano parametr alias - tworzymy aliasy "alias") if [ $0 = "/bin/bash" ] ; then alias nowy='touch' alias spakuj='tar -cf' echo "Utworzono aliasy" else echo "Uruchom skrypt poleceniem: source $0 lub: . $0" fi ;;# Podano parametr ualias - usuwamy aliasy "ualias") if [ $0 = "/bin/bash" ] ; then unalias spakuj unalias nowy echo "Aliasy usunieto" else echo "Uruchom skrypt poleceniem: source $0 lub: . $0" fi ;;# Podano parametr bmi "bmi") echo "Podaj swoją wagę (pełne kg): "# Wczytujemy do "masa" dane podane przez użytkownika read masa; echo "Podaj swoj wzrost (cm): "# Wczytujemy do "masa" dane podane przez użytkownika read wzrost; bmi0=$[ 10000 * masa ]; bmi1=$[ wzrost * wzrost ]; bmi=$[ bmi0 / bmi1 ]; echo "Twoje BMI: $bmi" ; if [ $bmi -lt 18 ]; then echo "Masz niedowagę"; elif [ $bmi -gt 25 ]; then echo "Masz nadwagę"; else echo "Twoja waga jest w normie"; fi ;;# Podano nieobsługiwany parametr *) echo "Podany parametr nie jest obsługiwany, uruchom $0 bez paramatrów aby wyświetlić listę obsługiwanych funkcji" ;; esacfi Nie działają mi jednak aliasy wpisuję po prostu ./skrypt alias I nie działa utworzenie aliasów nowy i spakuj. Posiada ktoś wiedzę jak to poprawić ? :)
  2. Witam, Kumpel ma do sprzedania Epox EP-8RDA3I + Bartona 2500 + Chiefteca 350W za to chce 300zł i pytanie czy opłaca się czy za dużo ? :)
  3. No działa, problem leżał w......zasilaczu ( a konkretnie w dwóch ) :) Dzięki za pomoc :)
  4. Zasilacz jakiś modecom 350W, ale sprawdzałem też na innym zasilaczu, karta to GFMX4, ale ją też podmieniałem.
  5. Witam, Mam problem, jest sobie komputer na płycie głównej MSI ( nie wiem jaki model ) po wymianie karty graficznej komputer już nie wstaje, wentylatory się kręcą, ale nie ma żadnego piknięcia biosu, a na monitorze miga tylko Analog/Digital. Podłączałem inne karty i dalej to samo, no to pewnie poszła płyta, no to hop na allegro i kupiłem GIGABYTE GA-7VASFS, podłączam wszystko tak jak powinno być i 'wentylatory się kręcą, ale nie ma żadnego piknięcia biosu, a na monitorze miga tylko Analog/Digital' WTF? no to podmieniam wszystkie inne rzeczy z działającego kompa i zawsze to samo :/ Czy ktoś mi może powiedzieć co jest grane ? :)
×
×
  • Create New...